用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 升K3,學邊隻數學好D ?
樓主: chankinki
go

升K3,學邊隻數學好D ? [複製鏈接]

我幫個囡幫左 Enopi maths

chankinki ,

我囡5歲升K3, enopi 同公文好相似... 又係要每日做功課,
但enopi 用英文教(我囡KG都係用英文教數的).. 而且有2part , 1part 計數(basic thinking) 另1 邏輯思維 (critical thinking)... 一齊學的...

同公文一樣, 要搵個師資好嘅教室

FYI  >> E.NOPI MATH (BK)

http://hk.enopi.com/HongKong/product/MathMaterials_prime01.aspx

click > flash sample, 可以試玩的~
原文章由 chankinki 於 08-7-10 22:40 發表

請問呢隻係咩形式?
你囡囡幾大?

[ 本文章最後由 mmak 於 08-7-10 22:59 編輯 ]

ssaa,

KWIK Maths 用手指計算??... 是否同指心算 一樣 ??

原文章由 ssaa 於 08-7-11 11:05 發表

唔駛心急,K2 同佢玩多飛行棋,對佢 Counting 幫助好大!

不過如果你真係好著急, KWIK Maths 都係一個唔錯選擇。
因為:
1.用手指計算,所以比較具體,較易掌握。
2.可用於小學多位加減乘除計算,對將來幫助很大。 ...

咩方法呢???

原文章由 ssaa 於 08-7-12 17:15 發表

Hi! MMAK!

指心算是多年前很流行的史豐收演變出來的速算,學習兩者目的主要是為了活化腦筋、開發腦潛能,並不是為了計算學校的全面計算。

KWIK Maths 絕對和指心算不一樣,它主要目的是教授小朋友用方法全面計算學校的 ...

SELIN=學林數 (數學文字題)

原文章由 broadband 於 08-7-14 21:11 發表
Hi Yu-Yu Ma-Ma,

May I know what is SELIN?

I choose  enopi math

原文章由 cocobean225 於 08-7-17 13:20 發表
請問有無家長可分享下kumon math and enopi math的pros and cons?
我仔讀緊k1, 已開始了kumon math幾個月,so far progress幾好,但我去看過enopi math, 發覺enopi math的critical thinking math part好有用,比起kumon ma ...
‹ 上一主題|下一主題