用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

小熊媽咪 ,

我囡明天中文默書呀, 要默15個詞語=30個中文字... 好多筆劃tim ar... "身體", "頭髮"......
唔知個囡應5應付到???

我囡話Miss 有問全班同學邊個想參加比賽先再揀人...
佢話普通話無咩人舉手... 可能MISS 無得揀咩揀佢囉...
我以前都試過自己幫個囡報名比賽.. 自己幫佢練..真係好鬼嘔血...咪搞~~

原帖由 小熊媽咪 於 09-9-17 12:47 發表

下星期仲要默書......救命呀!

妳女女好叻呀!

charlotte學校無揀她, 不過可以經學校報.   我唔想嘔血, 報英文算啦, 不過報了2組, 5-7歲組, 同小一組.

我囡可以自己做功課,
雖然我成日係屋企昅實佢...
但都唔係自動波, 要3吹4請...

工人姐姐 幫到手嗎??..... 一定要食飯前做完晒D功課, 唔係就無晒時間, 除咗溫書, 仲要睇課外書呢??
媽咪放工 最多只夠時間check 功課 & 溫書咋...
佢實唔夠瞓架...
我囡都試過hea ... 拖到好夜先做功課.. 一路做一路瞓...

原帖由 mom1118 於 09-9-19 04:20 發表
你哋D宝貝放學會唔會自己做功課? Nok Lam成日都話唔識, even 寫詞語都等我放工番嚟先做, 激c 我. 有一晚重一路做一路瞓.....唉!第日再加上默書都唔知点算. ...

Hi Fyeung,

真係好險....

原帖由 fyeung 於 09-9-18 13:37 發表

all,

我今日超失敗,我手提個alarm無響到,6:40 pm上車,老公突然 ...

haomama,

"小一家長適應班" 咁都俾你諗到...

嘩~背3編課文.... 好彩我一早畢咗業啫... 要我背, 我都想C呀...
你囝囝都好乖呀, 肯合作... 我叫我囡背乘數表都唔肯, 莫講話背中文課文....

原帖由 haomama 於 09-9-18 00:24 發表

me too la....今日已經完成英默, next week 係中默...已經背了3編課文...有d 魂不附體的感覺

其實應該要有d小一家長適應班比我去上

fyeung,

唔知呀???...阿囡由始至終都話自己好叻好乖, 樣樣都做得好好喎??
MISS 同我講曾警告佢, 再唔合作就CALL 媽咪, 但阿囡話:無聽MISS 講過喎??.. C 唔 C ar..

阿囡報告嘅... 與MISS講嘅係兩碼子的事...???
希望佢快D適應...
我會返學校做義工, 日後可以多D機會問吓MISS...

原帖由 fyeung 於 09-9-21 00:31 發表

mmak,

Zoe而家返學點呀?無再突然間起身喇,係咪只係初初番學有咁架情況?

Miss 話我囡唔專心又傾計...

佢俾Miss 調咗位, 依家同class prefect 一齊坐...

依個class teacher 都幾高招.........

原帖由 fyeung 於 09-9-21 00:31 發表
mmak,

Zoe而家返學點呀?無再突然間起身喇,係咪只係初初番學有咁架情況?

...

fyeung,

我昨日去太子上堂, 撞到朋友  佢囡原本返星期五, 可以成功調咗時間返星期日呀...
佢話叩門成功轉咗校"沙呂", 放學太晏(3:35pm)... 所以調咗星期日.

你試5試吓??

fyeung,

係呀, 調咗時間 去今個星期五... Zoe 好忙呀, 要星期四前做晒D功課...
佢平日返星期日,  星期六先做英文班D功課咋...

BTW, 呢個星期日我地10:00am 要到mega box.. 你囡呢??

原帖由 fyeung 於 09-9-21 18:29 發表
mmak,

唔試咯,星期日唔想有課外活動,而家係游水&朗誦.朗誦上幾堂就完.游水唔去早d講聲,唔使計錢.若果轉左星期日成日都心掛掛,唔好咯,而且佢個度轉堂好麻煩.
你呢個星期日點呀,咪要轉時間??!!

...

fyeung,

me 2 , 要趕下場.... 電聯

原帖由 fyeung 於 09-9-22 13:29 發表
mmak,

一樣呀!10:00 am到,11:30 am開始,中間1個半鐘做咩好??係11:30 - 12:30 pm係咪??完左我要即走咯!要趕下場.

ross,

嘩~有90分好好啦....
我囡6X分都試過.... 校長講到明每科都要有85分以上..

我囡都仲未達標.....

原帖由 meowross 於 09-9-22 14:25 發表
birdbird

自從上次亞囡派番本功課部番嚟, 發現miss 俾分架, 得90分咋....亞囡就好乖咁做得好好la, (又驚我再癲過呢!) 佢話要100分喎! 我同佢講, 100分奬一蚊.....等佢慢慢蓄, 買 ...

fyeung,

要吖.... 上次影咗D相 仲諗住SC Open Day 返學校俾佢tim...

原帖由 fyeung 於 09-9-22 22:51 發表
mmak,

ok!
今日放學見到NGreen/NPink班主任Miss Law.好開心,傾左一陣.佢無係st.cat啦,我攞左佢個e-mail address,要唔要?

ross,

名校 ???
喂~ 你囡嗰間夠係出名啦, 爭崩頭架...
依度大部份 SC畢業生 都入咗名校喎....
只係我囡嗰間歷史悠久咗D啫.....

D Penmanship 執得好嚴, 寫極都俾人圈.... 好似fyeung 講咁......真係好鬼傷自尊心:(

Zoe D 行為問題???... 要搵社工跟進...??? 一個字"煩"...

原帖由 meowross 於 09-9-23 11:49 發表
mmak

90 分, 聽就好聽, 只係我囡間學校無咁嚴, 鬆手d , 咁個小朋友開心d咁啫!

zoe 嗰間又點同, 名校嘛, 努力加油! zoe 小姐扭完發現唔work 就會cc氣乖架la, 您估佢傻既嘛.....係唔c 心想試下用唔同方法扭多陣睇下 ...

haomama,

係啦頭痕吖... 社工叫我要找專業人事幫手 跟進....

你囝囝 講嘢都好叻架....
佢lower 時坐我囡旁邊, 你有無曾經聽佢講過我囡D行為問題???
如果你仲記得, 可否俾D料我??.... 就算係負面嘢都照講我知啦, 真係唔該晒....

thanks ...

原帖由 haomama 於 09-9-22 23:51 發表

zoe 同以前一樣...開學都要阿媽傷神:D

青春無敵.....

原帖由 小熊媽咪 於 09-9-23 15:02 發表

fyeung,

charlotte結果參加了學校個游泳班, 老師直接由學校送她們去泳會, 逢學校test/exam都停幾個星期.  上完游水, 又直接去上英文, 開頭驚她太支力!  不過lum lum下星期五姐, 見她呢排雖然每日6點起床.....到夜 ...

fyeung,

我30/9 放學入Disneyland ....
我囡放 1:15pm... 嗰日係便服日,  1/10 又放假....

原帖由 fyeung 於 09-9-24 07:46 發表
haomama,

鬼咩,呢d叫意外嘛!!
咩你去Disneyland撞到小熊媽咪,我上次撞見你係Ocean Park喎.下個月要去一次Disneyland,蒑蒑話要去呀!

fyeung,

畢業禮嗰張相, 我都影得嘛嘛地咋....
俾人吹... 求求其其影咋...
anyway, email 俾你...

提提你, 星期日 帶埋babyboss 張card俾我, thanks.

原帖由 fyeung 於 09-9-24 07:53 發表
mmak,

我都想要畢業相個copy,我個日影個張嘛嘛地.

原帖由 fyeung 於 09-9-24 07:37 發表
恭喜,恭喜!!
mom1118個囝囝出左世啦!!

fumiko,

可能10月尾去台北 ??..... 未confirm吖, 我hubby 話singapore 有 promotion ??

我上次都係去babyboss, 夜市 & 動物園...

飛牛養場 & 多啦A夢 ??? 未去過??
fyeung 啱啱去完...  要請佢分享吓....

原帖由 fumiko 於 09-9-24 12:02 發表
Mmak, 你去台北呀?
我正為個女term break 安排外遊, 在選沙巴定台北..
台北除babyboss, 六福公園, 動物園外都唔知做mug 好..聽講飛牛養場同多啦A夢都好遠..有沒有資料分享?

...

....

原帖由 haomama 於 09-9-24 23:32 發表

me three ~ ~
我正安排緊...哈哈   

fyeung & all,

X'mas 係咪開 party ??

大家快D擇日先??

27/12  遲唔遲??

‹ 上一主題|下一主題