用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
樓主: mmak
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

do-re-me,

哦~唔怪得啦, 其實MISS 都係希望幫你, 等你唔好錯過D重要事情啫 !!

你多D入嚟BK啦, 實有人會記得, 就可以提醒自己有咩漏咗囉??

BTW, 明天交 Scholastic Book Club Order form.

原帖由 do-re-me 於 10-9-16 00:44 發表
8月26號個開學講座, 係我自己衰, 竟然唔記得

all,

早2日我囡抄漏手冊, 我由得佢呀.
佢好多藉口 又話唔係有心.... 等等.
我一早講咗唔會幫佢問人, 我叫佢自己解決??
最終, 佢翌日返去學校問同學借手冊抄返, 點知佢話D同學同佢一樣都抄唔齊, 有個同學仲漏得多過佢, 佢唔算最差喎~

OMG

講開又講,
今年 library lesson 係不定期的, 都幾亂吓~
咁多嘢要記低, 個日曆都差D唔夠位寫呀??

我叫阿囡要幫手提吓我,
點知佢淨係記得要帶錢for recess買嘢食,
仲有最重要係 著PE衫嗰日要帶跳繩返學校玩~~

激C我

原帖由 muimuiyan 於 10-9-16 11:31 發表
The teacher didn't take my daughter's workbooks, I think different teachers have different practice.  I also marked down those important things on my calendar at home like when to return library books ...

clarachel,

Yes, 跳繩係要自己帶的.

我囡以前試過帶其他嘢返去玩, 但老師話:只可帶跳繩??

一年級學生好多規矩都唔清楚, 老師都會教佢地, 唔會罰嘅...
但下學期開始都成日做錯事, 就多數會捱鬧架啦, 嚴重的會寫手冊~

我囡就係舊年見到d姐姐帶跳繩返學校玩, 佢又要我幫佢準備. 如果嗰日下雨無得出去玩 佢就會學嗰個廣告..呻~ 唉,點解跳繩嗰日先嚟落雨架??

著PE衫果日會著波鞋, 先可以去操場玩.
我囡見過有學生著裙, 但又著住波鞋都可入去玩?? ... 可能係D高年班??

原帖由 clarachel 於 10-9-16 23:19 發表
Hi, mmak,

我個囡都話要帶跳繩返學校玩(其實佢唔係玩得好叻的),因為之前見到d姐姐玩(唔知係咪zoe呢!),所以又想跟人玩,但佢話d繩唔係學校的,係自己帶的??想問係咪著PE衫果日先玩得同幾時喺邊度可以玩?我驚佢喺不適當 ...

muimuiyan,

咪係囉~ 最重要係食同玩...

你囡開始溫默書未吖??

我囡好多中文字都唔記得晒lu~

原帖由 muimuiyan 於 10-9-16 15:15 發表
好攪笑, 我個女都是咁樣, 最重要是帶錢買野食同玩.........

all,

fun n friends 開咗啦, check intranet la.

Felicia,

我都係呀, 要同屋企人食飯 星期六要去學校聽講座, 仲要返教堂, 好彩阿囡未有ECA返, 否則識分身都唔掂吖~

原帖由 Felicia726 於 10-9-17 10:23 發表
Hi mmak,

yes, I need to go check it out and set the password.
A bit worried if we've gotten the time to do the fun n friend this week because so many family gatherings (mid-Autumn festival prelude) a ...

NatalieMaMa,

係咪C035 ??
reply slip 印咗係另一張紙的.

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-17 19:03 發表
mmak,

我女本手冊寫交 reply slip, 但張家長信冇 reply slip, 係咪唔駛交呀?

明天會有書展嗎??

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-17 19:04 發表
do-re-me,

明天講座呀, 11:15am-12:15pm, 帶定錢去買書呀!

clarachel,

我囡星期一, 四 著PE衫, 星期一可以一齊玩,
我囡話可以約係操場等, 我地互相PM D囡張相,等佢地自己相認啦。

Fun N Friends 係網上英文練習,學英文囉, 都幾有趣, 是免費玩的.
早排好似有派D單張, 叫人俾錢join, 我就無join 唔係佢唔好, 而係根本無時間做, 俾咗錢又無做好浪費.
你check 吓intranet, 應該全校學生都可login玩的.

原帖由 clarachel 於 10-9-17 15:23 發表
mmak,

Thanks a lot! 得閒約埋一齊玩下啦! (小囡星期一及三著PE衫).

另外,請問Fun N Friends有咩玩呢?是否比咗$先可以用,好似有試玩??

NatalieMaMa,

我唔記得簽票, 我囡都係今日先交捐款+reply slip,
我囡都有話: "老師話張回條唔一定要交".

唉~我囡連做功課嘅Work sheet 都唔見咗, 又要俾MISS寫手冊啦~

原帖由 NatalieMaMa 於 10-9-20 19:56 發表
muimuiyan,

呢張都有, 但捐款嗰張就冇la, 我女好大矇, 成日唔見野, 我叫佢今日同老師自首, 佢話老師話張回條唔一定要交, 所以佢冇同老師講...都唔知係真唔係... ...

do-re-me,

喂~今日下午 有briefing for lunch helper 喎, 記得去呀!

我囡星期一,四 PE, 佢地逢星期一都可以一齊玩
我聽到Zoe 同 Trinity 講係操場門口等, 你叫sugar都嚟一齊玩啦, Zoe條跳繩係彩色架, 好易認!!

星期二,三 連續2日默書, 好緊迫呀~  今個星期又要做節, 忙到頭暈 , 昨日有ECA 我都請假無帶阿囡返, 又打緊風... 爭取時間溫書好D.

原帖由 do-re-me 於 10-9-18 00:33 發表

thank you so much, 我叫sugar提我, 佢仲話11:45 !我要帶埋sugar, 唯有叫佢帶功課去做. 張捐款通告我都有reply slip. 你睇下會唔會漏左.

mmak, clarachel,
sugar星期一,三PE, 跳繩可否預埋佢?

我地逢星期二,三 ...

Piaget,
我無報過, 唔清楚??

聽其他家長講, 好似要寫封信俾MISS先, 再由學校幫你報??

原帖由 Piaget 於 10-9-21 09:06 發表
唔好意思!小女今年係小一新生,想問吓各位家長,學校會唔會幫學生報校際音樂節呢?如果會,仲需唔需要好似朗誦節咁,要甄選過先幫學生報呢?謝謝! ...

muimuiyan,

我個囡都仲未太合作, 唔多肯溫書...:tongue: :tongue:

真係要努力呀~

原帖由 muimuiyan 於 10-9-18 18:07 發表
佢暫時OK LA, 都有啲字唔記得架。我現在嘗試每星期同佢温習中英數教過既野, 希望到測驗的時候唔駛咁辛苦, 希望可以堅持到啦, 不過學校咁多圖書要睇, 女女WEEKEND 又有其他活動........ , 努力呀各位!!

...

clarachel,

我囡話: Trinity 帶咗一班 小一妹妹去搵佢玩, 佢都唔知邊個係你囡囡??  ....
佢話: 佢地全部都叫做 "一年級妹妹", 都玩得好開心, 仲話好彩放學先落雨, 否則就無得玩lu ~

係呀, Fun N Friends 都幾好玩, 好有挑戰性係因為set 高咗一個level, 慢慢嚟啦, 好快就可以適應到, 語文係要浸出嚟嘅, 最重要係佢要有興趣.

原帖由 clarachel 於 10-9-18 23:04 發表
mmak,

小囡同Trinity同班,可以搵佢幫手介紹下啦!

我都入咗Fun N Friends 度睇下,都幾玩,可以訓練下聽力,仲有得計分,好有挑戰性,不過唔知小囡聽得明幾多,因為佢幼稚園d英文ok咋! 

do-re-me,

當然可以一齊玩啦!

...

Felicia,

你有報 fun n friends ??..
咁就真係會忙D啦, 我囡每次都唔係on time 做,  有時1次做返晒成個月嘅功課咋~

原帖由 Felicia726 於 10-9-20 13:43 發表
Hi muimuiyan,
We did the Tuesday lessons fun n friends only last year. But my daughter wants to get the small gifts from fun n friends like her other classmates who subscribed to the full course. @@"  ...

Felicia,

個講座都值得去聽, 主要講 中/英 閱讀 & 朗讀,

- 如何培養,激發 閱讀興趣 /方法/指引.

- 朗讀 好處 /技巧.
Net teachers 仲 Demo 學生做Oral assessment 嘅情況 (有D搞笑), 讓家長更了解學生嘅問題, 可以幫忙更正.

我聽完先知, 原來我自己有D做法/想法都唔太正確, 要改吓.
中文朗讀唔好有懶音 ??..
老實講: 我自己都有懶音, 有D字我都唔知個正音係咁讀, 點搞??... 唯有叫阿囡上堂時要留心聽書嘞~

副校長有講解, 點解學校唔用國語要用粵語教中文.

各位, 請幫手補充/更正.

原帖由 Felicia726 於 10-9-20 13:43 發表

Hey, I would like to know what's the reading seminar is about. What are the reading strategies?...

do-re-me,

點解你會無份聽嘅??
副校講解完守則, 仲再三強調希望我地熟讀份handout, 照計每個helper 都應該要聽, 有D家長要帶住個囡, 又有人遲大到, 都有入座吖 ??

在操場找不到Zoe ??
應該是在操場的, 但可能是recess 時才有時間玩, 早會前就唔一定有時間玩, 校車時早時遲...
等我一陣問吓佢先~~

原帖由 do-re-me 於 10-9-21 23:48 發表
mmak,
謝謝你提醒我去lunch helper meeting. 我有去學校, 但無份聽. Sugar說星期一在操場找不到Zoe, 你們是在操場嗎?

Felicia,

我無抄低默書範圍, 要等阿囡放學回家睇返本手冊先知!

原帖由 Felicia726 於 10-9-22 10:04 發表
Hi mmak and mothers,
Do you know about the English dict on next week? Is it WP page 18? My daughter didn't write too clearly on the WP part.
Many thanks.

Also, is it worthwhile to participate in the  ...

我同意sweetma 所講,我覺得無論表演/比賽, 整個過程都會學到嘢, 不一定要睇有無獎狀等等.
有時小朋友學習時無目標, 係好難集中精神...成績亦唔理想.

如果為表演/比賽, 佢地會有個動力去練習, 亦有機會練吓膽量, 及體驗到成功/失敗帶來嘅感受.

原帖由 sweetma 於 10-9-22 10:28 發表
I think every parent may have different reasons for their children to participate in the Music Festival.  For me, I just see Music Festival as a chance for my girl to play in front of an audience.  As this requires a lot of daily practice and courage, I hope this would have positive effect on her self-confidence.  But I am just new here. Hope other moms could shed you more light on other benefits from joining the Music Festival. Cheers.
‹ 上一主題|下一主題