用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
樓主: 天藍
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

同仔仔最近都有唱到兩首歌, "請問你是誰"
同"月光光", 月光光個排中秋節仔仔成日唱!!!

原帖由 chy1015 於 09-10-9 13:48 發表

天藍,
係呀,做埋個敬禮動作架,好CUTE

jk923,

我有小小事想請教你, 煩請check pm.
Thanks!!!

原帖由 jk923 於 09-10-8 17:11 發表
我2樣都無。

我都填係可表演, 但無收到任何通知, 係咪無份呢???

仔仔星期一同昨天都因咳無返學, 見到你地留言學校
有旅行通告先知出通告要帶乾糧等等....., 等我今
晚回家留意下有無通告先~

另明天開始天氣會降至24-29度, 早晚會好涼大小朋
友著多件外套唔好凍靚~

原帖由 bbkiu 於 09-10-14 00:36 發表
其實我都想知係咪填咗表就有份演出呢?唔知有冇人可以解答吓呢?

jk923,
收到你回覆, 唔該晒

原帖由 jk923 於 09-10-13 17:43 發表

唔請話請教,check左,請再check。

唔使客氣! 大家都係創價之友嘛!!!

原帖由 chy1015 於 09-10-14 14:29 發表

多謝提點 :)

想問問大家, 因昨天收到學校通告, 如之前有填報
今個星期六表演的小朋友要2:15p.m.前帶小朋友
回校, 但想問知不知當天要否穿校服? 不過, 此問題
我已昨晚寫手冊問老師, 但心急想問問大家知唔知???

我昨天又係問仔仔知唔知要表演, 佢都係話唔知,
我又係問佢有無唱乜歌, 但仔仔講左一大渣歌名
"請問你是誰"、"快樂的孩子"......., 真係都唔知
係唔係???!
著校服個到我問左其他家長, 佢地話之前有通告
話係著"便服"就可, 今日回家再睇下老師係手冊
到回覆先~

原帖由 Chickee 於 09-10-15 10:19 發表
我都想知要唔要著校服呀!

昨晚我問阿仔, 知唔知星期六要表演, 佢話唔知喎。咁我問佢近日有無練習d咩歌, 佢話係快樂的一天開始了。

jk923,

穎穎好叻女~ 講咁多野比你知!
你星期六唔返學校, 見唔到你同穎穎真係有d失望

原帖由 jk923 於 09-10-15 19:26 發表
我星期六唔得閒,所以無填返學校。
但穎穎有話我知黎緊生日會會表演,佢話好快有運動會,佢地會做(表演)啦啦隊。

寫左手冊問老師回覆係明天穿"便服"。

原帖由 AnitaHo 於 09-10-15 22:47 發表
著"便服"就可

多謝告知~
明天希望有機會相認啦!!!

原帖由 icwlam 於 09-10-16 13:52 發表
幼低上明天表演keep on dancing ...  哥哥今天放學回家就好興奮咁話我聽見到細佬排練... 又話細佬都見到佢排練月光光

如果想先睹為快, 可以看校園活動, screen 6 of 13, 高班section ...

原來你地要帶咁多道具返校, 真係好開心~
手冊無寫到要帶道具, 仔仔只同我講話會
打功夫咋! 真係唔知係咪真???
同o黎排成日跳一隻舞, 雙手係兩邊腰間
擺動, 跟住左右方向轉位, 唱 see 沙see 沙....

原帖由 natalielin 於 09-10-23 01:30 發表
洛遙聽日跳絲帶舞,所以唔使帶野!
佢係屋企拎d長既布就fing一餐!

natalielin,

你真係好有份做義工家長, 好羨慕可睇自己既
小朋友同同學仔一齊玩, 感受個份喜悅和熱鬧,
又可為學校出一份力真係好, 如我唔使返工都
好想做義工家長。
希望可快d聽到你做完義工回來分享你的喜悅
給我們!!!

原帖由 natalielin 於 09-10-23 01:26 發表

係呀,每班有一位義工家長加一位老師去,希望幫到手啦~

洛遙講好朋友之中係有個叫吳珈璉架,佢話有個同學叫黃沛如成日都鍾意同吳珈璉玩!

RM1213,

我仔仔寫字方面都算ok, 我不太喜歡捉住仔手寫字,
因我仔的性格你捉住佢, 仔仔會依賴我, 尤其係我
同dad, 所以我會拎張紙我在旁寫一次, 仔仔在係
功課簿上寫, 又ok, 有時寫錯左我會擦再寫, 但如
沒錯就不會擦, 老師話擦得多不好嘛! 同閒時你比
d白紙和畫紙仔仔/囡囡畫下, 唔一定係要指定寫
乜字, 塗鴉都可訓練小朋友大小肌肉, 對執筆有
幫助and好處。

原帖由 RM1213 於 09-10-22 13:46 發表
想請問下各位K2嘅媽咪,你哋嘅小朋友喺學寫字方面情況如何?我覺得學校啲copy book(除咗英文)太少臨摹喇,要一個啱啱學寫字嘅小朋友臨摹完一行就自己跟住寫,實在太難喇!另外,你哋有冇捉手寫字? ...

今日天氣唔太熱和涼, 仔仔今天學校旅行(九龍仔公園),
好開心~
昨晚和仔仔去超市買左好多野食, 今早帶埋個水壺、
小食.....上校車好開心, 好期待今晚返屋企同昊藍
仔分享旅行既趣事, 以家係公司個心都好想飛去九
龍仔公園同仔仔一齊玩~

原帖由 natalielin 於 09-10-24 00:51 發表

佢應該同洛遙一樣跳絲帶舞,因為亞女有講男仔到最後個姿勢係點,佢話分3行架,第一行坐地,第2行係跪,第3行係企
你問下卓岍呀!

昊藍都係話昨日旅行好開心, 有話坐係草地上野餐,
睇花草樹木, 同走來走去玩遊戲.....
穎穎好叻講到咁多野比你聽!
昊藍昨日有帶埋相機, 但係影得兩張相, 係林老師係
旅遊車同佢地影, 昊藍仔話去到公園玩得太開心唔記
得左拎相機出來影相, 真搞笑~
期待學校快d有相睇啦~

原帖由 jk923 於 09-10-27 17:55 發表
穎穎今日話玩得好開心呀,佢話有玩配對遊戲,攬大樹(佢話棵樹唔污漕,有一棵有蟻所以唔攬),重話有鋪地墊坐低野餐,有好靚的風景同天氣,重話我聽廁所有坐廁同踎廁。 ...

昊藍都係話昨日旅行好開心, 有話坐係草地下野餐,
睇花草樹木, 同走來走去玩遊戲.....
穎穎好叻講到咁多野比你聽!
昊藍昨日有帶埋相機, 但係影得兩張相, 係林老師係
旅遊車同佢地影, 昊藍仔話去到公園玩得太開心唔記
得左影相, 真搞笑~
期待學校快d有相睇啦~

原帖由 jk923 於 09-10-27 17:55 發表
穎穎今日話玩得好開心呀,佢話有玩配對遊戲,攬大樹(佢話棵樹唔污漕,有一棵有蟻所以唔攬),重話有鋪地墊坐低野餐,有好靚的風景同天氣,重話我聽廁所有坐廁同踎廁。 ...

icwlam,

好多謝你, 已回覆你check 下pm.
昊藍去完旅行後成日提住你同焯熹, 昊藍話你好好
人, 讚佢得意又同佢玩, 真係好好好多謝你!

原帖由 icwlam 於 09-10-28 13:45 發表
天藍,

check PM to get a surprise!

真的很多謝各位義工家長, 辛苦晒各位!
真的很多謝你們!!!

原帖由 icwlam 於 09-10-28 14:01 發表
昨天是焯熹生日, 我十分有幸能做義工家長, 真的很開心呀...  開心後的代價是堆積下來的工作, 所以冇時間和大家分享住....  

總括而言, 各位小朋友都玩得很開心 ...

icwlam,

補祝焯熹生日快樂! 身體健康!
孝順父母! 聰明伶俐!!!

原帖由 icwlam 於 09-10-28 14:01 發表
昨天是焯熹生日, 我十分有幸能做義工家長, 真的很開心呀...  開心後的代價是堆積下來的工作, 所以冇時間和大家分享住....  

總括而言, 各位小朋友都玩得很開心 ...

Chickee,

聽你講真係感受到大家既小朋友旅行個份喜悅和開心,
昊藍都好似俊豪咁d餅食左好少咋! 佢又係話掛住玩
唔記得食野, 小朋友一玩就癲晒! 真係做父母既最開
心睇到自己既仔女開心, 等同自己既喜悅, 真係好好
好開心~
俊豪仔以家叻好多講左咁多旅行既事比你聽, 真叻

原帖由 Chickee 於 09-10-29 10:30 發表
Hello, 我仔都話玩得好開心呀!佢話玩親親大樹時, 佢仲錫左棵樹一啖。又有講玩左掉豆袋,  「要追前面果個小朋友, 如果捉唔到佢, 就將個豆袋放係未玩過既小朋友後面。」, 同埋可以成日跑跑跑, 所以好開心。

天藍:
我仔 ...
‹ 上一主題|下一主題