用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
樓主: 天藍
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

chy1015,

可能巧研同昊藍一樣都係玩得開心過頭唔記得食野!
唔使擔心!

原帖由 chy1015 於 09-10-29 13:45 發表

巧研都係咩都無食過咁,我問佢做mud唔同d同學分享食物,佢話搵唔到d餅盒ge開口wor ~ ,但係d糖只係放在密實袋度,佢都係無食過 ~~

係呀~小朋友想野好直接, 我讀書時都懶懶地,
聽到放假同唔使做功課又係好開心~
希望仔仔唔好好似我咁~~

原帖由 jk923 於 09-11-5 14:45 發表
有時小朋友諗野真接o者,比著我都會好開心架。

係呀! 時間真係過得好快, 仔仔明年9月升k3,
想起搵小學我的頭就痛, 亦有點煩惱!

原帖由 mimi666 於 09-11-7 11:57 發表
時間真係過得快, 11月又係新生面試日子. 而家我都要開始搵小學資料, 又好似返去以前搵幼稚園的情況...感覺好得意....不過撰小學真係煩好多.

natalielin,

未遲未遲~你以家快d收下風睇下你個區有d乜好
既小學, 仲趕得及, or好似chickee咁講睇你元朗
區屬唔屬於你個邊, 或入下bk小學網個到睇下~
搬屋真係好辛苦, 搬來搬去都好煩, 所以快d睇下
啦!

原帖由 natalielin 於 09-11-12 00:51 發表

我都好煩呀,搬左黎哩度冇耐,都唔知邊間好,出返九龍又好辛苦,因為小學返full day,真係好煩呀!

我屋企應該有, 但我 要回家搵下, 如係你p.m.
你email比我, 我搵到再scan比你。

原帖由 bubble_bb 於 09-11-13 12:26 發表
唔好意思咁多位!  唔知大家可唔可以幫手....

我小朋友係幼低4, 我想問有無人可以send番10月2日打後到依家嘅"主題學習報告"俾我...呀仔攞咗嚟畫畫, 仲當手工紙剪爛晒.... 我依家剩係得番第1份(9月1至10月2日).. ...

bbkiu,

我都感到好煩, 對選小學既事好迷網, 希望如大家
所說各小朋友都會入到心儀既小學!!!
我唔熟你講個區, 但我有個小一選學網址你可睇下
有無講及你個區同個間小學, 如下:-

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1505&langno=2

原帖由 bbkiu 於 09-11-11 22:48 發表
我都亦有同感,幼稚園時已經經歷過一次,依家又要再嚟多一次,都好辛苦,我希望每個小朋友都入到心儀小學! 我想問吓,咸美頓街入唔入到海泓道天主教小學校網呢? ...

icwlam,

哈~哈~你上o左o黎! 你好快手咁快post左
上o黎! Thanks!!!

原帖由 icwlam 於 09-11-13 12:50 發表
大定可以上呢個綱睇呀:

小學概覽
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

早d準備個心會安定d架

all mama,

昨晚昊藍有微燒, 真係好擔心and唔開心,
今早昊爸帶昊藍覆診, 希望會早日康復!
天氣轉冷各位大朋友and小朋友要穿多件
衫, 唔好涷親。Take Care!!!

You're Welcome~

原帖由 bbkiu 於 09-11-13 23:34 發表
唔該晒!:funny:

Chickee,

多謝關心! 昊藍星期六退左燒, 但牙肉腫左, 食野好痛
食左藥今日無咁腫, 但食野仲有d痛, 今日休息多日無
返學。

原帖由 Chickee 於 09-11-16 11:44 發表
希望昊藍快d好番啦!大人小朋友都要保重呀!

多謝關心~昊藍昨天好好多, 今天返學 la~
今天凍左好多, 又大風今早一落樓有d企唔穩既感覺,
d風好勁, 大家要保重身體, 著多件衫唔好凍親!
我o黎2日都幫仔仔拎左d冬天衫出來, 有保份夏天既
背心就收埋左, 留番少部份係到, 免天氣突熱突冷都
有衫更換。

原帖由 chy1015 於 09-11-16 13:55 發表

小朋友病真是令人担心,唔好唔開心,希望昊藍快d好番.
係呀天氣轉冷,要拎d冬天衫出黎.
但又未敢收埋d夏季衫wor.

我通告同種子都未有喎!?

原帖由 Chingmy1002 於 09-11-17 22:54 發表
你好呀...我囡囡都係叫海熒呀...
又係讀幼低下午班第二組....陳老師個組呀....
請問各位有冇收到種子呀...我今日收到通告話種竹但係仲未收到種子呀....

...

昨晚我都收到通告和小盆栽, 要做記錄生長報告~

原帖由 chy1015 於 09-11-19 13:29 發表

我都收到了,開始幫呢盆小植物影相,記錄佢生長情況.

我近排都好忙, 但久唔久都會上o黎睇大家留言,
我盆石竹今早睇下又高左少少, 唔知幾時有花開?
你盆石竹有洞洞會唔會有蟲蛀??? 去花店問下有
無d乜可幫下盆花無越生越多洞?

想問下穎穎有無參加學校既"親子舞蹈表演"(大約
個名係咁, 唔太記得)??? 昊藍無參加因綵排個2
日昊藍要參加"跆拳道"考試, 故無參加~

原帖由 jk923 於 09-11-24 22:25 發表
呢排好忙呀,但見到有好多新朋友係度傾,好熱鬧呀!穎穎拎返黎盆石竹返黎,但係d葉已經有好多洞洞,希望佢可以快高長大啦!

Chingmy1002,

你囡囡張相真係好靚~
我想真人仲可愛美麗!!!

原帖由 Chingmy1002 於 09-11-27 00:01 發表
煒橋媽....我都有参加架....不過, 抽唔中呀....  

jk923,

去東京旅行真係好, 玩幾多日? 玩得開心d,
影多d靚相比我地睇~

原帖由 jk923 於 09-11-26 16:37 發表
去東京呀! 自從有左穎穎都未搭過飛機啦。

係呀! 昊藍又係成日唱o黎首歌, "全加嗌, 嘈生晒...",
哈~哈~so funny!!!

原帖由 chy1015 於 09-12-3 13:40 發表
巧研成日唱 : one, two, three, four
大力拍手,全力伴奏, ???? 彎腰擺柳,身體識擺動有節奏 ...
全力嗌,嘈生晒, ???
東亞奧運在香港, .....
係我唔記得d歌詞...

你地d小朋友有無唱呀?

我覺得佢好叻,記得晒d歌詞,可 ...

bubble_bb,

我收到你pm la~唔使客氣!
但今日我無帶到d紙返公司, 我睇下今晚回到家有
無時間再scan email send比你, 或明天才send比你!

你唔好唔開心, 我地在職mama又要返工, 又要照顧小
朋友有時難免一不留神會忘記學校d事, 其實我都有試
個, 事後都有你說個種唔開心既心情, 為有下次自己搵
本記事簿寫底, 我自己以家越來越無記性, 我都怕會唔
記得仔仔學校d活動and要帶d乜? 我自己想左個方法,
買本記事簿係專為仔仔而設, 一收到通告or手冊通訊,
就寫低係記事簿到邊一日要帶d乜or做d乜, 個本簿我晚
晚都會check一次, 變左漏既機會少左, 你可試下咁做睇
下會唔會有幫助, 希望會幫到你。

原帖由 bubble_bb 於 09-12-9 23:24 發表
天藍媽咪, 麻煩你check pm!

各位媽咪, 我今日真係好對個仔唔住.......呢排我真係忙到抽筋...晚晚都好夜番....剩係掛住最緊要同個仔check功課, 連手冊都無留意, 完全唔知尋日個仔可以著自己鍾意嘅衫返學, 就咁著番運 ...

嘩~唔該晒! 你好叻有齊晒歌詞。Thanks!!!

原帖由 子霖 於 09-12-10 00:08 發表
歌詞應該係咁:

大力拍手 團員伴奏
用力跳起再手拖手
大步去走 彎腰擺柳
身體識擺動有節奏
拍拍手 未怕醜
輪住帶頭 又行又會走
全力嗌 嘈生晒
然後變陣 將身體擺擺
1234 5678
人獲勝 自然高興
全場贈 ...

bubble_bb,
Pls check email.

原帖由 bubble_bb 於 09-12-9 23:24 發表
天藍媽咪, 麻煩你check pm!

各位媽咪, 我今日真係好對個仔唔住.......呢排我真係忙到抽筋...晚晚都好夜番....剩係掛住最緊要同個仔check功課, 連手冊都無留意, 完全唔知尋日個仔可以著自己鍾意嘅衫返學, 就咁著番運 ...
‹ 上一主題|下一主題