用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁面試
樓主: eileenycm
go

陳守仁面試 [複製鏈接]

今年九月入學的TSL小朋友仔!好得意吖!
P.1 Orientation:
http://eclass.plkctslps.edu.hk/home/plugin/campustv/?archive=1&ClipID=372

P1 Parents Visit:
http://eclass.plkctslps.edu.hk/home/plugin/campustv/?archive=1&ClipID=284

We are 08 1A!
http://eclass.plkctslps.edu.hk/home/plugin/campustv/?archive=1&ClipID=373

We are 08 1B!
http://eclass.plkctslps.edu.hk/home/plugin/campustv/?archive=1&ClipID=374

We are 08 1C!
http://eclass.plkctslps.edu.hk/home/plugin/campustv/?archive=1&ClipID=375

We are 08 1D!
http://eclass.plkctslps.edu.hk/home/plugin/campustv/?archive=1&ClipID=376

We are 08 1E!
http://eclass.plkctslps.edu.hk/home/plugin/campustv/?archive=1&ClipID=377

陳守仁小學:Video of interview rundown

陳守仁小學:Video of interview rundown

2009-2010 P.1 Admission Interview
Reminders (9 Oct)

1. Interview notification letters will be sent to applicants on or before 13 Oct. You will find the Parent's Copy and the Student's Copy (with labels attached) enclosed.
2. If you still have not received the letter in the evening on 15 Oct, please call our General Office on 2367 3318 on 16 Oct.
3. A video clip will be uploaded on 15 Oct to familiarize parents with the interview procedures.
4. On the interview day,
Parent should have:
-The Parent's Copy letter (面試通知信)
-An exact and non-refundable application fee of HK$50 in CASH ($50現金)
-TWO stamped self-addressed envelopes (with application no. at the bottom right corner) (兩個已貼郵票及在右下角註明申請編號的回郵信封)
Student should have:
-The Student's Copy letter, with a passport-sized recent photo affixed (面試通知信,並已貼好學生近照)
-The original handbook or any other documents with a photo and school chop issued by the kindergarten attending (由現時就讀幼稚園蓋印並貼上相片的手冊或其他證明文件)

5. Each applicant shall only be accompanied by ONE parent/guardian.
6. A group interview will be arranged for each applicant. There will be NO interview for parents. There will be NO written test for the applicants.

原帖由 BB6392 於 08-10-20 14:28 發表
今朝睇學校個網校長話收到2500 份申請表但係只會有25%既小朋友有得 second in 咁即係話10個先得個2個, 唉實無望都得啦

2800多份至真!:loveliness:平常心啦家長!:loveliness:

原帖由 MY2GIRL 於 08-10-20 13:45 發表
Dear All,

我個女係星期日in 架, 我問佢老師問佢咩, 佢話用英文問佢邊個形狀係相同, 同埋問中文 (打招呼) , 佢剩係識個打字唔識招呼這2個字, 跟住佢話老師話唔識  (招呼) 個字唔緊要架, 咁我問佢仲有冇問數學或其他 ...

用近幾年睇番!第一輪面試有表現又唔係一定有第二輪面試呀!冇表現唔多識答!又有第二及第三輪面試?家長所以不須太過緊張呀!收拾心情再去其它學校應試吖!祝大家如願以償!

原帖由 EQmama 於 08-10-20 17:02 發表
聽你哋講完, 以人數來說, 真的很渺茫, 我囝囝說一共5條提目:
1. 用英文叫佢攞本書
2及3.  英文, 配英文字, 看完圖, 要搵番個字 (或者相反)
4. 中文題, 咭紙上寫著"點頭", 叫佢做動作
5. 用英文問, 有4個士多啤利, 媽 ...

往年IQ題都係有問蘋果有冇核!主要最想睇吓小朋友冇有自理能力啫!第二輪應該要小朋友自我表演才能!最主要係想睇吓小朋友有冇自信心!今年2800多人報名再除收生人數120人!即係23:爭1個位!就算不幸落選!還有放搒後筆試!大約30個位公開筆試!所以大家如果覺得小朋友怕醜細胆或當日面試失準!大家還可以從最後筆試收復失地!祝大家心想事成!

原帖由 Venuscheng 於 08-10-20 16:34 發表

無表現又唔多識答而入到第二輪面試??? 點解呢??? 係唔係有人讀緊??

我又無留意到佢地跟年齡來編埋同一班喎?

當然有啦!家長不必太過擔心及緊張!平常心就可以喇!年年都有家長意想不到咁連過三輪面試收咗!小朋友及家長盡咗力就得架喇!因為重有其它學校要面試架!唔好自己打亂陣腳!祝心想事成!
:loveliness:

原帖由 Venuscheng 於 08-10-21 15:29 發表

我睇了陳守仁的網頁, 相信如果順利的話, 係IN 2次, 唔係三次

往年有三次呀!咁?可能改咗! sorry!多謝家長更正喎!

原帖由 vikiepaul 於 08-10-22 15:36 發表
岩岩睇返學校 website果度張interview list, 今年應該係有2567 個application 既..

往年網上公佈係未加有份參觀過小學的保良局幼稚園國際班學生,我知今年有三佰幾份申請表係由學校親自交比小學(最尾果曰交,有幾間幼稚園每年都係咁啦!)

原帖由 3b 於 08-10-22 16:13 發表

上年只需interview兩次.

我真係太耐冇留意喇!轉咗校長可能變咗喇!我真大頭蝦!

原帖由 safarimama 於 08-10-22 14:14 發表
如果有幸入2ND ROUND, 是否要IN家長? 是否校長自己IN? group interview 定 單對單?  

叫小朋友練定首兒歌!以防萬一!

原帖由 safarimama 於 08-10-22 16:49 發表
題外話....個校長都幾靚仔,又SMART,好似少少MIX .... 請問佢識唔識中文呀?

真係唔知新校長點?聽亞女講校長識中文呀!

原帖由 Venuscheng 於 08-10-22 16:42 發表

自從in完陳守仁, 覺得讀國際班去面試著數d, 原來保良局幼稚園的國際班又另外派表, 咁真係覺得我阿仔輸蝕好多

咁又未必!我都唔識英文但三個仔女都係响果度畢業!重係個個都升上傳統名校讀書!真失禮!一時感觸! 失禮晒!

原帖由 Venuscheng 於 08-10-22 16:42 發表

自從in完陳守仁, 覺得讀國際班去面試著數d, 原來保良局幼稚園的國際班又另外派表, 咁真係覺得我阿仔輸蝕好多

我信tsl小學係公平收生既!當然英語能力好係有少少dd優勝啦!不過以個人睇!語文能力其次!面試最主要係小朋友表現出有自信!老師一定睇得出架!(個人見解)

原帖由 EQmama 於 08-10-22 17:13 發表
minicat,

你有三個小朋友都畢業啦! 想問下, 呢段小學階段, 有無參加校外補習班, 活動呀, 他們是男孩子或是女孩子, 去了那一間呀? 因為已有一間直資學校收了我仔仔, 仲要係一條龍, 但陳守仁不是一條龍, 可否給點意 ...

如果家長覺得一條龍直資適合自己小朋友!咁就唔好心大心細喇!我仔仔女女在小學階段冇上校外補習班,但就有課外活動,升邊間就唔好講喇!

原帖由 alisoncheung 於 08-10-22 17:31 發表
minicat,

你當你競爭有冇而家咁厲害?你估佢哋喜歡收d咩學生呢?我而家先知保幼都有國際班.  唔知有幾多間有呢?

轉直資第一年四佰幾申請跟住第二年就過仟張申請喇!競爭都係差唔多,(個人覺得)學校多數喜歡d有自信既學生!好多間幼稚園都有國際班!有d好似係幼稚園校長自行推薦!

原帖由 avislai 於 08-10-25 08:59 發表
想請教minicat, 如果小朋友的數學is excellent (he can solve the problem 60x15 = 600+300 =900 all by himself within 1 minute when he's in K2) and is greatly interested in Maths, his memory is also good ( ...

家長你好!如果你覺得小朋友在數學方面比較突出!又適唔適合陳守仁小學呢?...以我所知每年都有所謂資優學生跳級(本人就唔認同這些學生係資優),例如三四年就完成小學課程升中!陳守仁有課後加强班,多數都係成績特出的學生,分成中、英、數三個組別在放學後上堂!但我就覺得這是普通拔尖課程,唔係所謂資優陪訓課程!陳守仁應該唔會理會學生單一方面突出而特別照顧!因為陳守仁比較著重全人發展!例如學生在中英數方面100分滿分但係就未必會考到在10名之內!因為陳守仁在音樂及art方面都係好著重!所占的分數都好高比例!希望能幫到家長啦!
‹ 上一主題|下一主題