用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) ...
go

快樂升中交流區 - 歡迎新朋友加入 ! (Part 6) [複製鏈接]

我又喇!

你地咁似拜年ge…

唔爭在我都祝埋各位同家人身體健康啦!

Ivan好乖啊!
原帖由 IVANYOYOMA 於 10-5-2 21:41 發表

都好比佢自己負責任,不過都幾金,要做咁耐

其實ivan係想用人工買佢自己鍾意既嘢同想自己比錢考演奏級,我話依家同報,佢係都唔肯佢覺得貴. ...

化腐朽為神奇啊!
原帖由 motherlau 於 10-5-2 21:59 發表
唔好咁講ops:" /> ops:" /> 我煮來煮去都係呢dops:" /> .......

我用左d隔夜炒個咖喱蜆肉雜菜炒飯比少爺帶飯 ....

yeegi,

歡迎你入傾計啊!

你有幾多個仔女啊?
d細路係有時咁架喇…你叫佢行東,佢就要行西。你呀女未升中前,你同佢有冇計傾架?

原帖由 yeegi 於 10-5-4 14:12 發表
我越要她應該什樣做, 她就越抗拒.  Elona, 我少不免已破壞了我倆之間既感情!  什麼算了!

樂樂

請 睇 pm!(有兩個)
原帖由 樂樂 於 10-5-4 14:58 發表

yeegi

我細仔都係中一, 開學以來,每次考試測驗都有幾科唔合格,可能我要求唔高啦,我見佢唔係包尾都算啦,我最怕佢包尾唔冇心機咋,全級180人佢排120左右,
我e + 同佢講緊數叫佢補習,希望佢肯去補習啦. ...

veronna,

香港遺失證件有保險claim?
個plan幾多錢一年/1個月啊?
你有冇向八達通發card公司報失八達通啊?佢地會比番餘額你架!
原帖由 veronna 於 10-5-4 13:12 發表
尋日好驚驚呀

咁大個女, 第一次自己一個人踏日差館.終於都幫牛仔攪好d報失同補領. 剩返id card咋. 攪好晒就可以claim保險喇. 唔知d cash同八達嘟既餘額有冇得claim呢? 希望可以claim齊啦.

今次攞完id,  ...

hi ,

我暫時都未比過呀女(F.1)自己keep身份證!
原帖由 rfmc 於 10-5-4 17:08 發表

YES啊, 我也剛沒收左阿女張身分證, 比她猛問"點解?"
哈哈, 她大頭蝦慣, 試過連續唔見銀包 - -||

你有冇問呀女想轉校原因啊?
原帖由 rfmc 於 10-5-4 17:02 發表
多謝各位"歡迎"我 ^^

我阿女今年中1, 同樣問題多多, 日日新鮮.
我發現她剛開學好像好興奮, 交朋友讀書也OK. 但現在過左半學期, 她好像PIE晒, 成績唔在講, 連同學仔的電話都少好多. 剛同我講想轉校, 又喊 ...

原來家居保連街唔見證件都可以claim返咁好!
原帖由 veronna 於 10-5-4 19:57 發表

係我既家居保黎架. 我同個鐘點買勞保既時候, 保險公司SELL我買家居保, 一齊買會抵D. 咪買左囉, 兩個保險加埋108蚊一個月. 我都係記得早排自由果邊講過家居保原來好多野都包. 好深刻印象佢地話連打GOLF一捍入洞(傳 ...

stitchfriends,

唔好勞氣啦…你唔可以勞氣加嘛!

我個女有時都係咁啦!
原帖由 stitchfriends 於 10-5-4 23:30 發表
熄咗
veronna,
係呀係呀, 就快激C 啦 , 好似阿媽一開口就唔啱咁 !

朝早叫阿女瞓醒順手熄抽濕機 & 熄房燈, 叫佢幾次記得熄, 佢'夫'衍我話熄咗, 有2 次我無意中入去發現原來未熄抽濕機 & 房燈 , 真係想 ...

係咪大女啊?

小六屬band1尾,band2頭,升上中學差咁多?你個女間係咪band1中學啊?我個女小學成績同你呀女差唔多
,第一次考試都幾差,不過後來有進步。
原帖由 yeegi 於 10-5-5 10:52 發表
可惜二亞囡系17X左右,全級人數跟你差不多,  好嚇人.  佢小學成績都OK, 屬band1尾, band2頭.  我要求都唔高, 想都想唔到 1st term 成績會那麼谷底!

唔好咁客氣啦!大家度交流下…

個個仔女比呀媽話陣都唔鐘意架啦!我諗多數仔女都會嫌呀媽囉嗦卦?!
多謝!

我都祝各位靚媽母親節快樂,仔、女聽教聽話,學業猛進啦!
原帖由 yeegi 於 10-5-5 11:08 發表
再次多謝各位的支持, 我可能真是個煩人, 否則亞囡都唔會話我囉嗦, 盼各位包容.  願各位多多賜教我呢個"文塞"的媽媽.  祝各位母親節快樂 !

我個女以前涼+洗頭次次都超過半個鐘,後尾佢爸爸同佢講每日30分鐘內完涼就一個月獎佢$50,後尾過左大約兩個月就要佢20分鐘內完至有獎勵,大約又係過左兩個月左右比$40,之後就$30,而家仲keep住每個月比$30佢(20分鐘內完涼)。不過我本身比個女零用錢唔算多,可能係咁,佢就會著緊d!
原帖由 RoEcMa 於 10-5-6 00:33 發表
今日比阿女激c 我

呢幾日已經話佢做嘢咪咪麼麼. 尋晚沖涼 + 洗頭再 + 吹頭總共用咗 1 小時, 昨晚即時話咗佢再加上今日放學通電話又提佢要做事快手快腳.(因有好多事情等著佢做.)佢仲應我"唔".
點知今晚沖涼 ...

我女話爸爸有時好好人(同佢一齊玩到癲晒),鬧佢陣就超級惡(好驚),寧願媽咪好d喎!
原帖由 RoEcMa 於 10-5-6 00:48 發表

旭曦媽,
旭曦仔會和爸爸"霎氣"架?
我HB係好少好少話對仔女架........所以我在家中係做 人果個呀

希望所有仔仔囡囡有病既好快康復!! ...

Mandy,

你之前兩日失自由,今晚仲漏夜預備聽朝早餐,真係佩

服你喇!

原帖由 mansonwai 於 10-5-6 01:21 發表
roecma

goodnight

我都要閃啦

應承左 manson 大少爺 2日啦
要整英式麵包布甸比佢做早餐

我家吓要開工去焗包啦  

希望整到啦 (因為無整過 )  ...

潛水?誇張d喎…

你同佢咁講,佢知你只係嚇佢咋!
原帖由 veronna 於 10-5-6 09:05 發表

牛仔有時沖涼都超耐架, 佢開成缸水係度潛水. 我成日都同佢講, 再係咁佢就要負責交煤氣費同水費.

veronna,

你麵包布丁點整架?有冇網頁睇啊?
我曾經上網睇過一個食譜係要玉桂粉同唔記得仲有一種乜材料(對我講好冷門)仲有佢係教用白方包整架。
原帖由 veronna 於 10-5-6 09:03 發表

整成點呀? 大少爺實好鍾意喇. 我牛仔都好鍾意麵包布丁架, 成日都要我留返d麵包皮整俾佢食.

不如下次有機會開個焗友大會囉? motherlau, tinetine焗野都 ...

我用錢獎勵係加強佢動機,我女由小五開始,朝朝起身舖好床鋪,初初都係用錢獎勵訓練出架!不過陣講明獎佢三個月咋!
原帖由 yeegi 於 10-5-6 09:59 發表
雖然用錢去獎勵的方法我都有用, 不過始終認為不是上策.  都唔明佢地D自律, 責任感去了那裡??  多野做,就要密D手, 不忙的時候未輕鬆D, 呢個道理好難理解咩??  真是氣死.

...

Elona,
唔使喊呀…有我陪你!
原帖由 Elona 於 10-5-6 12:28 發表
Mandy 你就好啦, 印象中我好似從未收過母親節禮物…

Mandy,

係咪Manson想食現成麵包啊?

我就有時買中式麵包、有時西式麵包、有時叮叮點心或者蒸魚肉燒賣比呀女做早餐,有時之前晚餐整意粉的話,就會留一碗比佢做早餐。
原帖由 mansonwai 於 10-5-6 21:00 發表
ytpeople1

鬼咩...亞仔出到聲話想再食現成買既包:cry:
無計啦.

有時, 都要用呢 d 感動佢既行動黎 lum 吓佢

‹ 上一主題|下一主題