用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 26 個月還不懂說話
go

[聽/語障] 26 個月還不懂說話 [複製鏈接]

您好, 我小朋友(男仔)都就快24個月了, 仍然只會說單字 (媽媽, 爸, 奶奶, wuwu (狗) & ya既音), 我都非常擔心呀!! 上個月去咗私人機構評估, 覺得/懷疑佢似口肌問題+失用症. 上咗兩堂training, 都係想令佢郁下個口 (e.g. 合埋, o咀, 豬咀etc). 治療師叫我係屋企同佢按摩下個面豬(打圈), 同埋按摩牙肉, 佢話都應該有d幫助喎....

大家一齊努力吧!!

回復 21# ST_cheung 的帖子

您好呀, ST_cheung

我小朋友兩歲, 做咗評估話佢似失用症, 咁可以幫小朋友做乜野training呢?? 佢暫時只識講媽媽, 爸爸, 奶奶, wowwow(即係叫狗狗), ya (屋企姐姐叫yati, 只識發ya音), 啊既音 & 唔既音都會有的.

回覆 23# ST_cheung 的文章

如果比佢番n1, 發音改善大唔大呢? 失用症比言語遲緩是否需要更多既時間及訓練呢? 好擔心, 唉...........

唔好意思, 太多問題

同佢一齊上咗幾堂言語training, 都發覺佢多咗d聲, 但仍然係bb話, 不過起碼佢呢家可以吹到波波及吹笛都有聲, 希望番n1可以幫到佢多d啦.

我要訓練佢多d兩個音至得喇!! Many thanks~~

原帖由 ST_cheung 於 10-9-24 21:57 發表
返N1的好處會係俾到小朋友多D語言刺激...可幫助語言發展...如果想有改善發音...似乎需多靠家長的家中訓練...

至於失用症是否需更多時間訓練.....好難一概而論...我會鼓勵媽媽你繼續努力...多與小朋友做訓練啊!!

...

同佢一齊上咗幾堂言語training, 都發覺佢多咗d聲, 但仍然係bb話, 不過起碼佢呢家吹到波波&吹笛都有聲, 希望番n1幫到佢多d開聲啦.

我要繼續努力咁訓練佢兩個元音.  Many thanks~~

原帖由 ST_cheung 於 10-9-24 21:57 發表
返N1的好處會係俾到小朋友多D語言刺激...可幫助語言發展...如果想有改善發音...似乎需多靠家長的家中訓練...

至於失用症是否需更多時間訓練.....好難一概而論...我會鼓勵媽媽你繼續努力...多與小朋友做訓練啊!!

...

同佢一齊上咗幾堂言語training, 都發覺佢多咗d聲, 但仍然係bb話, 不過起碼佢呢家吹到波波&吹笛都有聲, 希望番n1幫到佢多d開聲啦.

我要繼續努力咁訓練佢兩個元音.  Many thanks~~
‹ 上一主題|下一主題