用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 ^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦
樓主: janetngan2
go

^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 4)入黎傾下啦 [複製鏈接]

Janet,

多謝你的温馨提示, 可惜我這個大矇媽媽 睇完都係唔記得幫亜囡準備

原文章由 janetngan2 於 08-1-29 16:24 發表
各位:明日記得放一個環保袋落書包比小朋友帶返學呀~

雖然多少有太公分豬肉成份, 但老師都應該有睇表現來分既

巧妤攞清潔奬, 自理奬和親子刷牙奬; 但佢好似唔知自己攞奬咁, 尋晩放工回家, 照例檢査書包, 當我發現有奬状時, 佢好似好愕然咁; 淨係話呉子浚有禮貎奬, 佢好似唔知自己有個清潔奬 跟住我重扮頒奬比佢, 順便叫佢繼續努力, 下學期攞埋禮貎奬、進歩奬、品學兼優奬 :loveliness:   

原文章由 patBmom 於 08-2-1 01:00 發表
梁森就攞咗禮貌獎,親子閱讀獎和親子刷牙獎,
我都覺得佢冇可能攞到禮貌獎,
因為成日要我提先記同叫人,
所以我諗係太公分豬肉似啲!

[ 本文章最後由 elysemama 於 08-2-1 11:17 編輯 ]

Hi, daddies and mommies,

Easter Egg-hunt

An interesting event for Easter, wanna join?

http://www.watermargin.com.hk/chi/happening.htm

Sign up ASAP if you're interested as I think it may be easily full.

ballball,

唔駛客氣!  我地報左23/Mar, 不過都係唔知有無位!

原文章由 ballball411 於 08-2-27 15:59 發表
elysemama, 多謝你既好介紹呀

希望亜囡有精神玩, 因為通常佢都要午睡

原文章由 janetngan2 於 08-2-27 16:04 發表
1:30pm - 4:30pm

好呀好呀!! 到時約埋一齊玩丫; 粟米組既懐靜都報左呀, 到時D小朋友就有伴了

原文章由 DOROTHYFAN 於 08-2-27 20:20 發表

Hi Elysemama,

我都報咗 23/3 SUNDAY, 如果我同妳都有位,我地倆個小朋友就有伴

Hi, Dorothy,

Nice to meet you in the Sport Day.  We had a lot of fun that day.  Elyse really enjoyed and had good memory.

We received the email, too.  Our time slot is exactly the same as yours.  See you 23/March and hope the children have fun in eggs hunting.

原文章由 DOROTHYFAN 於 08-3-10 23:34 發表
我收到"獵蛋大行動"既e-mail, 我地玩23/3 3:00-4:30

Thanks for telling us the news.  No wonder Elyse sings the putonghua songs at home always recently.

Please be shared the following video

http://www.youtube.com/watch?v=PHTX8HslSPw

原文章由 DOROTHYFAN 於 08-4-14 23:02 發表
老師話4月份生日會由k1表演普通話,你地d小朋友有冇係屋企練習

pat : 你仔仔都好鍾意返學喎,旅行都問駛唔駛返學

Oh!  Too bad, 巧妤星期一都開始發燒,今日都無返學,聽日都返唔倒架啦!咁熙熙好番未呀?唔該幫我代巧妤問候佢啦!

原文章由 DOROTHYFAN 於 08-4-15 21:39 發表

Hi Elysemama,

巧妤好叻喎 佢有冇掛住熙熙呀 因為仔仔請咗兩日病假

其實我都唔係聽得好清楚咋   ,不過我估握握手之前個句係:敬個禮!巧妤聽日都去唔到生日會啦!   

原文章由 DOROTHYFAN 於 08-4-16 21:25 發表

同仔仔一齊睇, 即時反應 : 巧妤呀 .跟住就一齊唱,但有句聽唔明佢唱mug.就係握握手之前嗰句

Hi, patBmom,

Thank you!!  Actually Elyse feels sick for the whole week, got fever 37-39C, going up and down and she already visited doctor for 2 times, not yet recovered, hope that she can go to school on next Monday. (worry worry)

原文章由 patBmom 於 08-4-18 13:38 發表

其實我聽我個仔唱都聽得唔係咁清楚,
首歌類似係:

找找找 找個好朋友
找到一個好朋友
敬個禮 握握手
我愛我的好朋友

希望巧妤快啲好番啦! ...

唔駛客氣! 多謝你既邀請就真! 我同巧妤尋日都有一個好開心既下午

在此再預祝逸熙生日快樂, 快高長大, 聰明伶俐

原文章由 DOROTHYFAN 於 08-5-18 19:58 發表
今日仔仔個生日會終於完滿完成.
多謝巧妤及其他同學仔和小朋友參加,大家都玩得好開心,包括我

今日收到生日會D相喇, 多謝晒

逸熙同D同學仔係生日會真係好開心

逸熙好叻仔呀, 識同你講返學校上堂既情況

巧妤呢排唔知做乜野 成日話唔想返學, 仲喊住上校巴, 問佢點解, 佢就話想同媽咪一齊, 同佢解釋放學會見到媽咪都無用, 真無奈

原文章由 DOROTHYFAN 於 08-5-28 23:31 發表
Elysemama : 仔仔話巧妤同另一個女同學今日茶點時 ,佢有嘜唔開心呀

仔仔琴日開始唱 :
爸爸,我愛你 (廣東話)
daddy, I love you.
爸爸, 我愛你 (普通話)
pa pa, 亞哂do (日文 )

佢爸爸聽完,成個 ...

Hi, Janet,

聽落政慧同巧妤個case都幾相似, 同埋我3月份開始做全職媽媽, 唔知係咪呢個原因, 佢成日想痴住我, 希望情況快D有改善; 不過我知老師同同學都好關心佢, 佢一定感受到的

原文章由 janetngan2 於 08-5-31 10:43 發表
政慧有一排返學都好似巧妤o甘,一見校車來/上校車就大 ,睇見佢 到好悽涼自己都想 ,又講話想同媽媽回家,我同佢講放學就會見到媽媽喇,但都係無用,不過放學就無野禾 跟住試過唔坐校車自 ...

Hi, bb2,

我之前份工做左13年, 日藉boss一向係大陸, 佢好信任我, 我又覺得好free, 不過工作日覆日, 完全無変化, 好悶!!  可謂"食之無味, 棄之可惜", 但又可說安穩, 我都唸住做多2年到囡囡升小學就quit左份工, 番去湊囡; 點知公司舊年尾通知結業, 我就做到3月, 我就咁提早了做全職媽媽.

我都有唸過再搵工, 但我又不是很有事業心, 我都係選擇了做全職媽媽, 有多D時間陪囡

原文章由 bb2 於 08-6-1 21:45 發表
elysemama,我想問下你點解會選擇做全職媽媽?

[quote]原文章由 elysemama 於 08-5-31 18:42 發表
Hi, Janet,

聽落政慧同巧妤個case都幾相似, 同埋我3月份開 ...

我都認同! 我都好享受湊囡, 雖然有時都幾嘔血!!  不過如果環境許可, 又做得唔開心, 不妨停一停, 抖一抖, 呼吸下外面新鮮空氣

原文章由 ballball411 於 08-6-2 16:55 發表
其實如果做得唔開心, 而屋企環境又許可既, 咪抖下湊下對小朋友先囉, 小朋友呢個時期最好玩, 最得意, 可埋好快就大過, 到時你想再陪番佢地都唔得架啦..... 等佢地上小學既時候先再搵工都咪遲, 到時或者比你搵到份開心 ...

Hi, Maymayng,

如果你份係HKSAR工, 假期一定不少 可以得閒放下假, 出去玩下; 講真我無做野物質一定無咁豐富, 凡事都有得有失, 我這刻就選擇要回自己的時間

原文章由 MAYMAYNG 於 08-6-2 15:32 發表
見到你都有少少羨慕呀, 可以成日陪住佢 其實有時我都諗過唔做野湊仔架, 但一來會無 二來我老公實 我, 放且我又真係唔係好捨得放棄呢份工(HKSAR), 算啦唯有得閒放吓假同佢哋去玩:;pppp:

係 ...
‹ 上一主題|下一主題