用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 **08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾**
go

**08-09 K2 I 嘅同學仔...快d嚟呢度繼續傾** [複製鏈接]

chingchingbma,

係喇上之之個Topic唔見左, 好彩你開番咋, Tks

LoCLai,

好開心呀 ! 又可以係度同你傾, 最開心係oscar 又可以同 charlotte一班, 仲有顯程呀!

可以攪多的gathering 好呀, 我第一個贊成, Hallowen Party 都好喎 !

真係要多的傾下,唔係都唔知阿仔發生的咩事, 阿仔都無同我講係學校, 做過的咩, 淨係話食茶點

昨天我都有去學校都見到好多媽咪, 唔知你地有無去呢 ?  

chingchingb.ma

我你15:30, 第2行右邊第一個, 你呢 ?

回覆 # 的文章

係呀 ! 就係短頭髮個個囉, 咁你即是坐我隔離再隔離個個

你都好細心6男2女, 你都留意到

Virginalum,

你是不是短頭髮, 同埋first day 個日都係班房門度呀 ? 如果係我地都有傾個計mouth:" />mouth:" />喇!

Oscar 都話分左組, 佢係紅組, 佢都話有野要寫, 但就無講寫咩

係呀 ! 我都聽到老師話要日日帶番學喎 !

Hi 顯程 ma,

又見到你喇 ! 開學個日我有叫arthur, 不過我唸佢都唔認得我

Chingchingb.mum

我都唔知, 我打番去淨係知有功課(A), 但阿仔好快就做完, 唔知係真唔係 , 唔知駛唔駛擦

rowena, chingchingb.ma

係呀 !呀仔佢都未話要帶, 應該是學號前的個的先.

Oscar學號係17號, 係17/09就負責交校車紙去(G班)俾Ms Wong, 即是每月每人都會負責一次,你地的小朋友有無講. 阿仔係16號已經好開心同我講.

另外, 你地知唔知功課係點樣俾分的, 最多幾多粒**, 阿仔最多有**, 有時*.

梗係唔係喇, 係每頁1粒星 (有時兩頁(字/Activity)都有,  有時淨係activity先有.

阿女好叻呀 ! 又肯唱,又肯做動作, 阿仔

的功課薄你有無包個套呀 ?

我見隔離班, 都派左個本星星薄, 但我見都末見過, 是不是仲未派

seabird6623,

阿仔class no. 17, 但問佢又無話要帶baby photo 番學既, 咁駛唔駛同佢帶呢 ?

chingchingb. ma

係呀 ! Oscar 都有hello kitty paper, 張數學worksheet 收左喇 ! 但就唔記得派左未, 要番去睇下!

都開左學差唔多一個月, 阿仔都開始適應, 放學番來, 沖涼, 食飯, 做功課, 都唔駛好勞氣, 仲有小小時間同佢玩, 09:30訓, 都O.K

joslau

之前我同阿仔又係寫左日期, 但係就俾老師擦左, 阿仔話唔駛寫日期.

係呀 ! 我留意到佢地有教 (4)= 1+3/2+2/4/3+1, 倒數就無留意, 但好似就有教2,4,6,8,10,12,14....

oscar做功課都係好多野講, 所以我唔理佢, 叫佢繼續做

rowena0219,

係呀 ! 振雄會轉去另外一間學校, 因為他是Oscar 的朋友仔來, 我之前都知, 我唸昨天ms Yuen係課堂上同的同學講, 因為我之前都無同阿仔講, 但佢昨晚都同我講振雄會轉去邊間學校, 同昨天是last day, ms yuen仲叫振雄得閒打俾佢, 好似仲清楚個我.

係呢 ! 你小朋友有無叫你攞的"神州七號"的資料返學 !

阿仔又 叫我同佢一齊貼貼紙落本書度, 你有無呀 ?

你係Full Time Mum 呀 ? 咁快可以問你囡囡 !

咁 alexa 就真係幸福, 咁你會夜晚定早上同alexa做功課, 而家我同阿仔夜晚做完功課, 仲有的親子功課(貼下貼子), 又要同佢睇下書, 講下故事, 又要練下琴, 真係好rush. 覺得oscar都會幾倦.

尤其是功課, 又要快, 又要靚, 真是很難 !!!  

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-30 12:41 發表
係呀!!

係呀我係working mum, 咁我放工都唔會太夜番, 我番到去oscar都食左飯同沖左涼, 佢都算快手, 咁我番去就同佢做功課, 睇圖書......

原帖由 chingchingb.ma 於 08-9-30 16:41 發表
charlotteling,

你係working mum?咁你都好叻wor,一晚都可以做到咁多嘢!

Alexa通常一放學返嚟做功課先,做完會睇下書,跟住食晚飯,食完晚飯通常又會睇書或玩一陣,之後沖涼,大約9點鬆d上床瞓覺。

...

Thank you LoCLai.

0809K2I同學仔萬聖節開心PARTY
日期:(A) 10月19日      (B) 10月26日
活動:(C) 迪迪尼一日遊  (D) TEA BUFFET  (E)馬灣公園

姓名------------日期-----活動-----人數
charlotte          A/B       C/D/E      2A1C
alexa                B          C/D/E      2A1C
顯程                      B           D/E        2A2C
Oscar                B            D/E        2A1C

顯程話調咗去黃組,咁豈不是又同Rowena一組.

hi rowena0219,

呢個 Mcdonald 派地都好好喎 ! 如果是我只可以是19/10 (Sunday)個時間.

Charlotte Ma,

咁我地下次再去馬灣公園喇 ! 你的提議都好好, 等佢地可以扮鬼扮馬!!

唔好意思, 呢幾日無online又唔記得左我地個gathering, sorry, sorry !!

我唸要下之先可以join喇!!
‹ 上一主題|下一主題