用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學好中文比學好英文難!!
go

學好中文比學好英文難!! [複製鏈接]

我仔小一時同你仔一樣,英文應付綽綽有餘,中文極其吃力。
起初也同樣感到沒有合適的中文書,不過,上了小學就會慢慢發掘合適題材!
小一生好多睇老鼠記者,但睇開英文書的,不會看中文版。所以,英文版原著的繼續看英文版。不要勉強。

商務有套絕版書,叫字詞樂園,用創意方法例如食字,關聯字創作,我都笑破肚皮,起初必須伴讀。圖書館有得借。

另外,台灣世一出版社,小牛頓等有很多有益漫畫,歷史天文地理都有。
香港的新雅出版都好多有益中文書,幼兒至高小程度都有。
仲有,推介牛仔糸列。是小兒進入中文書世界第一步。

快去圖書館搜尋。以有趣為大前題。

原帖由 monkichi 於 10-11-10 17:57 發表
阿囝小一. 早幾天剛考完試.

佢中文成績不理想. 但英文就非常好.

佢讀中文學校, 除英文外, 其他科目都係用中文教授.
由於佢中文唔好, 睇唔明題目, 連老師讀題都聽唔明, 令到數學同常識都低分.

請問大家有無學/補中 ...

我仔小一時同你仔一樣,英文應付綽綽有餘,中文極其吃力。
起初也同樣感到沒有合適的中文書,不過,上了小學就會慢慢發掘合適題材!
小一生好多睇老鼠記者,但睇開英文書的,不會看中文版。所以,英文版原著的繼續看英文版。不要勉強。

商務有套絕版書,叫字詞樂園,用創意方法例如食字,關聯字創作,我都笑破肚皮,起初必須伴讀。圖書館有得借。

另外,台灣世一出版社,小牛頓等有很多有益漫畫,歷史天文地理都有。
香港的新雅出版都好多有益中文書,幼兒至高小程度都有。
仲有,推介牛仔糸列。是小兒進入中文書世界第一步。

快去圖書館搜尋。以有趣為大前題。

原帖由 monkichi 於 10-11-10 17:57 發表
阿囝小一. 早幾天剛考完試.

佢中文成績不理想. 但英文就非常好.

佢讀中文學校, 除英文外, 其他科目都係用中文教授.
由於佢中文唔好, 睇唔明題目, 連老師讀題都聽唔明, 令到數學同常識都低分.

請問大家有無學/補中 ...

原帖由 wootaitai 於 10-11-10 22:54 發表

中文書真的很難找, 能力内讀到的又很幼稚, 很難提起興趣自己閱讀。 唯有自己陪讀 (但讀完一本真的要好長時間, 很累!)

好在學校閱讀奬勵計劃有一半要是中文, 多了一些動機

我們在K3暑假也有上中文班 (而家也有keep住), 也有 ...

合小一中文書仲有。
青田出版社的愉快閱讀糸列,分紅橙黃綠級別,圍繞小學生生活事情,但black n white 少圖。都很好的。

啟思悅讀童心叢書,小一至小六,有趣,可自選結局。

字詞樂園是系列,不是書名,俾個code你搵,J802.7 5244,呢本好笑。

新雅有閱讀快車糸列,動物及虛擬故事, 但我小朋友不看。
仲有呆佬家族及黑貓白貓漫畫但有教育性。

全部書都是系列形式,你可看到小朋友累積中文閱讀力。

電視不追看。

原帖由 monkichi 於 10-11-11 09:52 發表
好多謝 Charlotte_mom 同 林嬌嬌 介紹中文圖書, 我已經喺圖書館的目錄搵到 Charlotte_mom 介紹的書, 遲d會預約借畀阿囝睇.
但係我搵唔到"字詞樂園"啊 ...

想講多少少, 我囝係讀普通屋村幼稚園本地課程 (唔係英文幼 ...

回復 16# Charlotte_mom 的帖子

本地:君比,王心靈,關麗珊
台灣及大陸有大量選擇,文筆極好。

-~~~~~~~~~~~~~~

回復 19# Charlotte_mom 的帖子

不用客氣。

《睡公主和騎士》,好像是《浩然的抉擇》、《中二丁班》和《我不是黑羊》的故事的延續。可能你囡會追。

唔,始終我覺得,中文書,盡可能引導番你囡睇些較高層次的吧!如三毛,冰心。

我自小已發現,身邊人人都會看書,累積下來的內在養份人人不同,其實是跟吸收什麼文化奶水有極大關係。只看流行小說的,學業平平,出路平平。的而且確,文學修養較好的,眼光闊大,心胸廣闊,事業學業充滿樂趣,他們看書,廣而深。

恕我長氣!

圖書館好多寶架!小朋友都愛媽媽讀故事,這便是引導囉!其實小朋友不是個個識自己揀好書的,好多小朋友去圖記但冇人引導,最後都只停留看漫畫。

原帖由 mosesdaddy 於 10-11-14 23:38 發表

前日從圖書館借了幾本老鼠記者,昨晚嘗試親子閱讀其中一本的頭兩個Chapter,我仔仔非常喜歡,喜歡到一個地步係,我今早起床時,佢已在刨緊本書,點知轉頭當我梳洗完之後,佢已經睇晒本書,仲話比我知「美洲杉係北美最古老樹木,可以 ...
‹ 上一主題|下一主題