用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位真相? (謎底在#201)
樓主: khmama
go

派位真相? (謎底在#201)   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+khmama+於+14-7-9+22:55+編輯+

原帖由 khmama 於 14-07-09 發表

剛剛看過一位band1A家長email比我既派位證同統一排位表, 家長 ...
點解你認為不可能?
我聽到好多Kl3區2缐小學都—窩峰叫填wfn 乙一/二,所以如果number 唔靚便抽唔到

opclk  但係冇可能靚既乙2入WFN先過number 唔靚乙1,
明唔明?  發表於 14-7-10 00:24

回覆:派位真相

KL3有可能是這情況嗎?

A同學,估自己是band2a, 實際上今年是band1,號碼靚,乙一或更後也抽到銀禧。
=> 結論:低估了band
(如果WFN被小學老師大力sell, 可能變得中奬機會低, band1 都抽不到,反而*誤*以為band2的抽中 )

B同學,肯定是band1a, 自行,甲部,號碼差,乙—選了機會率低的,例如LS(得l7個位),乙二才抽到WFN

因為聽到大多人無論band1/2都選wfn 在頭三志願

引用:Quote:siujanjan+發表於+14-7-10+15:27+整

原帖由 yekat169 於 14-07-10 發表
成績標準化呢樣野真係玩死人, 學校無可能攤開哂所有學生成績計俾你家長睇, 一般做法都係分數按比例再排名 ...
校內排名的科目和比例,跟呈分的不同…例如PE,普通話不計算,所以考好呈分的科目很重要。自己考到的分數仲要跟標準分量化,高分的最好拋離人地多D…低分的又不能離開majority 太遠,仲有個師兄姐留下的pre S1配對分數,最後才找到自己band ,但這永遠是秘密檔案!

引用:+本帖最後由+奥脫福+於+14-7-11+19:29+編輯

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題