用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仁立面試經歷...
樓主: kawai呢
go

仁立面試經歷... [複製鏈接]

你個女真係勁, 我都有帶個仔in 仁立, no second in, 另外in 兩間都收, 其中一間就係基真, 校園很大, 亦是千禧校舍!

但係基真好遠, 搭地鐵去到美孚再行十分鐘, 我去荃灣重近, 所以荃灣我扣左兩間!!

原帖由 TAOTAOLEE 於 09-6-25 10:36 發表

65網來講, 基真都唔錯呀.

你個女咁叻女, 仁立, 仁紀都應該啱佢, 想八吓你地派左邊間?? 你有冇去仁紀扣門?? 你又扣左幾多間呀??

原帖由 video_ming 於 09-6-25 08:34 發表
bro_and
你囝囝間學校都好.千禧校舍好,

咁其餘果五間收唔收呀? 仁立要你幾時交個註冊證去?

原帖由 video_ming 於 09-6-25 19:38 發表
bro_and
我沒有叩仁紀.我叩六間學校.我派青衣邨何澤云小學.

你小朋友係讀緊k2, 唔駛咁緊張個profile住, 因為今年9月會通知你填寫[小一入學統籌辨法], 如果你老公或你以前畢業果間學校, 你個仔可直入, 如果你個仔係聖公會教徒, 仁立仁紀直入!

如果第一階段唔收, 咁你先去裝備你個仔, 個profile只係吸引老師留意你, (重有好多人會找出面d公司攪個profile, 攪靚d) 但唔係間間收到靚profile 都吸引佢見你,  到佢選擇見你個仔, 如果咩都唔識答, 見陌生人口窒窒, 最後都係浪費左你心機, 見左幾間發覺原來個細路識用英文同普通話作答, 老師會好喜歡, 重有要呢一年多d同佢看書, 中英都看, 等佢認多d字, 咁重有當然係品德啦, 行出來乖乖, 唔好手多多, 答出來答案感覺好真!

我有交個profile 比思源, 見都無得見, 因為我唔係佢果區, 誇區都冇選個佢, 又有一間我地行行吓不如入去問吓有冇得扣門, 點知佢叫我地填左張form, 影印晒所需文件, profile都冇個, 信都冇封, 佢都話唔係人人有得見, 要等電話, 最後又選擇比我地見, 我地又係冇選個呢間, 最後竟然收左我個仔, 我唸可能個仔見多幾次已經唔拍, 好自然咁答問題, 同我有討論過之前d問題可以答得再好d, 所以真係唔駛太緊張個profile住, 幫佢打好個底去見邊間都收(因為我樓上個女仔, 中英都好好, 而家仁立同海官都收)

原帖由 wingwing2009 於 09-6-27 12:46 發表
hihi video_ming,

我個profile cover 係透明的, 而第一張內容係小兒的個人資料(+學生相)+在校+學習information, 因為我個profile only 10張紙左右, 所以d cert+photos 就放左係最後section, 咁父母information 放係 ...

可能今年唔同, 有兩個同學仔聖公會教徒得20分第一階段入左仁立同仁紀, 可能年年不同, 有個爸爸海官畢業都直入海官!

原帖由 咩咩豬 於 09-6-27 20:20 發表

父母是畢業生就有20分,聖公會教徒再加5分,不是直入的,只有兄/姐是該校的現在就讀生才可以直入.

小兒上年就是20分也不能入(爸爸是畢業生).

我本來都好似你咁唸, 叩左幾間top 1 都唔得都幾灰, 都覺得係自己問題, 不過後來唸如果入到, 可能個細路會好辛苦, 而家入到唔係咁谷嘅學校反而心情舒服d, 小朋友重係年紀小, 而家開始哉培都唔遲, 努力呀, 出年再叩過!

原帖由 kawai呢 於 09-7-6 03:22 發表
恭喜哂!
我們帶妹豬叩了很多間,但都冇回覆呢!到現在這一刻最自責的反而是她爸媽,沒能力好好哉培女兒,唉..........

wingwing2009,

我都想買比個仔睇, 請問買邊本書比佢睇先好呢?
Oxford reading tree or Oxford story tree??

Thanks!

原帖由 wingwing2009 於 09-7-2 16:10 發表
noknokchu,

我以前係自己去揀D書, 乜類形既書都有, 中文, 英文, 插圖書,貼紙書,  開頭係買D 多圖少字同埋佢喜歡既character 既書比佢睇, 我講佢睇, 有D 仲係press button 有聲果D, 佢好鐘意架..有得玩, 又有媽咪陪. ...
‹ 上一主題|下一主題