用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問'cool'牙費用
go

請問'cool'牙費用   [複製鏈接]

中環, $30,000.00, 分期付款。

專科醫生, 由牙醫轉介, 三萬全包, 另收第一次檢查費和脫牙(如需要的話)。
而家除了年輕人, 好多成人都cool 牙了。

sasa_suen  可pm醫生資料给我嗎  發表於 17-2-13 10:04
evachan110  我都想要些資料 拜託!  發表於 13-6-22 05:54

小兒COOL咗大半年, 佢話唔係好痛, 胃口無乜改變禾!!
而家仲要用像筋, 食野擦牙要除出來, 食完, 再放番上去, 都幾麻煩, 因成日唔紀得放番上去...
但聽到有D人話, 好痛, 食唔到野, 瘦咗一個圈!!
如有任何不舒服或太痛, 可以問個醫生, 叫佢提供方法的, 是關, 青少年發育期, 食唔到野, 會影响發育的。
這些經驗, 希望可以幫到你!!

原帖由 DKmum 於 10-9-12 22:07 發表

是否不同牙醫做法不同? 我呀仔個 case 無用像筋, 又不用除出來, 牙醫淨係叫佢買隻細牙刷清潔!

我個仔係COOL咗大半年, 先至用橡筋, 醫生話好重要禾, 要黎對齊上下牙的。
可能係個個醫生做法不同, 這我不知了, 不過, 都幾麻煩, 吃包薯片都要除落黎, 愛吃零食的小朋友就更頭痛了.......

我個仔就無話痛,無損傷, 只有少少唔舒服, 其實, 唔會太痛, 個醫生是會慢慢收緊, 唔會一次收得太緊的。
不過, 你要買隻專為 COOL 牙用的牙刷比佢刷, 唔係會擦唔干淨, 12蚊有一支了。

原帖由 rr 於 10-9-15 23:31 發表

睇上面的post, 原來大家都係around HK$30000.00 , 我剛給阿女簽左, HK40,000.00 唔包其間洗牙及脫牙, 第一次consult 仲俾左HK$2000+2500 口腔CT scan, 唔知會唔會好貴呢?

唔同醫生有唔同收費, 又可能係地區問題, 一些大型的會收貴些, 我試問過一間大型的, 第一次去睇, 淨睇, 淨係問佢小朋友洗唔洗COOL呀, 都收500, 後尾, 轉咗去中環另一個小型的, 一個醫生, 兩個姑娘, 第一次, 收200, SCAN口果次, 收1000.... 全套, 不包脫牙, 洗牙, 會叫個醫生間中洗下, 30000, 分期付款。

原帖由 HoTing 於 10-9-27 15:54 發表
請問箍牙專用的牙刷係那裡買的?  謝謝.

我係中環 環球大廈地下果間大藥房買的, 12蚊一支。
醫生介紹我去果度買的, 其他地方我又唔見有!

bingbing666, 441
資料已傳送!!

sasa_suen  可否PM給我資料  發表於 17-2-13 10:09
GiGiMum  Hi, I also want to know, pls sent to me.  發表於 12-7-17 09:56

hisukilo, hongkong_ma,
資料已傳送!

原帖由 441 於 10-10-2 17:43 發表
之前我個普通牙醫都係咁講, 但今日去脫牙時佢又話不用,
同最好cool牙的時間遲了半年!

我而家心大心細, 係佢到COOL$26000, 每月檢查一次.
但又想找"牙齒矯正科專科醫生"做.
我要一星期內決定了.  

請大家pm妳地 ...

唔洗咁急麻, 我個醫生第一次幫我個仔檢查完, 叫我返去考慮, 考慮幾耐都得的, 我成半年後先返去揾佢!
仲有, 個醫生話, COOL牙, 幾時都COOL得, 30歲都得, 我都見診所好多成年人去做COOL牙!
而五歲就COOL牙, 個人認為早咗些, 個細路連擦牙都未識, 點COOL呀! 而且有些人, COOL牙會影響胃口的!!

原帖由 88melody 於 10-10-30 00:22 發表

我的小朋友10歲﹐但覆診完菲臘牙科後,要自己找私家矯齒科cool牙,請可否send資料給我?
謝謝

資料已send!
係呀, 政府個牙科保健係唔包cool 牙的, 除非家長係公務員啦!
我都有問個政府的牙科醫院, 好鬼多限制, 都係自己揾私家醫生, 而且, 中學都無牙科保健了!
‹ 上一主題|下一主題