用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
樓主: HIMAMA
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

原帖由 hhma 於 10-10-27 12:03 發表
收到特務家長(哈哈)通知, morning assembly既message都盡快放返上網.  另外+多堂同33 or 222 issue都傾緊, 會盡快update我地.  同埋有咩要求投訴隨時可以出聲, 學校十分願意聆聽 ...
嘩, 個特務00幾真厲害, 叫佢有料就快d 通知聲, 謝謝!!

早會通告

早會通告終於有得睇!!  25-27 Oct.

用你個囝囝的password login, 一入去就睇到!

學校好似無旅行, 剩係得家教會攪的一年一次乜乜大旅行, 我去咗一年, 都無去!!

原帖由 Bowiema 於 10-10-28 22:42 發表
我終於入到去睇早會既通告啦...真係會知多好多野....因為好多阿仔都無講比我聽....
仲比我發現到阿仔有個email, 係關於computer test既形式, 考既範圍, 不過中學既computer真係多野讀, 真係要入多d去睇下 ...
唔知今年有無改, 話晒係新校長, 往年, 電腦科目是不計入總分到的, 只會在成績表SHOW個成績出來, 所以, 小兒電腦科目超醒, 都無用...

原帖由 Bowiema 於 10-11-1 11:58 發表
今日開始uniform test…..希望大家既小朋友都順順利利~~~
通常係測驗考試期, 我唔會鬧佢....住, 仲會煮d 佢鍾意食的餸菜比佢, 等佢心情好d, 溫書都易入腦d。
不過, 今次測咁耐, 唔知忍唔忍得住, 事關條頸已經好幼.....

Hi, Bowiema,
係呀, uniform test 係佔分不多, 但如UT 温得好, 年尾的考試再温就會輕鬆好多, 所以現在米乘機叫個仔温好d囉, 而且, 要比個觀念佢, 無論佔多少分, 每次測驗考試都要全力以赴的。
想當年我個仔中一第一次UT, 我都好鬼死緊張, 不過, 放心, UT唔掂, 考試反而會掂, 因照我觀察, UT 的題目仲深過考試的。
中英文真的無得温, 尤其是中文出埋d 文言文, 連我都唔識, 唯有望佢好彩過骨。試過有次中文測驗, 全班得十多人合格。真的唔知點預備!!

原帖由 hhma 於 10-11-2 22:08 發表
號外 :

好消息,"33學制" 已成功順利通過實行,F2於明年F3時與其他中學相同, F3 於明年F4選修科,F4 於下學年即時選修科,以F3全年+F4上半年平均成績為基準。

至於 "自願優化班級計劃"則需要蒐集更多意見,於下次SMC決定。 ...
對唔住呀! 唔係好明, 即係小兒現讀中三, 原先係讀完中四先選科, 咁而家係米無變呀?

明年初中讀多科

好似明年的中一至中三, 要讀多科"公民教育" 禾!

原帖由 Bowiema 於 10-11-2 12:42 發表
Hi, Fat-C-9,

其實我平日都keep住要阿仔溫書, 總之果日老師教咗mud都要溫咗佢. 因為我見佢平日功課唔多, 所以真係要佢溫書.

想問下, 到考試時要考既範圍會唔會好多架? 會唔會有d都係uniform test會test過既呢?

...
上學期考試, 會考曬上學期教既野, 包括UT, 所以都幾多, UT 時溫得足, 到聖誔節就唔洗咁辛苦。

而下學期考試, 就會只考下學期教果d, 但中英數就會考曾經教過既。

祝好運!!!!

原帖由 hhma 於 10-11-4 21:17 發表
same here
i'm fighting, together with my son, against the devil maths

嘩, F.4 的M1, M2係米好難架, 比以前的附加數更難?!
我有個姨甥女, 在名校讀, 成績ok, 一向無補習, 上到中四, 修了M1, 即時要補習!!

唔該晒 cman_li 報料, 但點解學校仲唔安排中三開家長會?
上次開完, 是通知學校行 222, 而家改番33, 未通知我地中三D家長, 好彩我在這裡收到料, 唔係都仲係度烏下烏下。
做家長要做到咁樣收消息, 學校真的很失敗........

中三家長會

昨晚去開中三家長會, 通告話還可以見埋班主任, 瞭解下學生在校表現。
我以為係逐個家長見, 原來係一大班家長和同學一齊坐係課室度, 家長如想問, 班主任就會公開評論個別學生在校表現!!!!!!!!
校長又話, 選科時會盡量應學生要求, 開得幾多班就開幾多, 很多人讀PHY, CHEM, BIO, CHEM可能會開3-4班, 如果真係咁, 做家長的就"定"好多, 成績唔好, 都有機會讀到心儀科目! 好!!!

週年聚餐

又到一年一度家教會週年聚餐, 會員 200, 非會員 250。
想問下, 開學時交咗 100 蛟會費, 是不是只包一位家長, 如果父母都想去, 係咪一個交 200, 另一個要交非會員 250呀, 因以前未去過, 今年想去下!!

大家都加油呀!!
唔好放學返來再話我聽 : "唔夠時間兼唔識!!!"

ICE

有張活動通告, 學生一定要參加, 有無家長知唔知係咩來, 詳情如下:
ICE - Intercultural Education at King's College
11/2, 19/2, 26/2 分別去學校, 中大, 港大的.
免費!

Hi, Bowiema,
小兒中三, 張通告唔係個個同學有, 係唔知做乜鬼佢自己走去報咗名, 然後攞張通告返來要我簽, 問佢係乜, 佢話唔記得咗係乜活動!! 所以想在這裡攞下料咁啫!!

中文係超難, 好易肥!!
不過, 英文都唔易!!
個仔考完返來, 我都唔敢問, 淨係叫佢"向前看, 千祈唔好回頭揼心口", 仲有好多科要努力, 考晒先喊.......

回覆 1151# Bowiema 的文章

同學已經有考試時間表個DRAFT的, 老師在堂上講的, 正式就未有!!
不過, 我個仔唔見咗....

我個仔都派了科, 真的同學想讀邊科, 學校會盡量安排, 中西史得幾個人都開班!!
至於M1, M2, 只要數學成績好, 學校都會安排學生試讀一年, 到中五先CUT 人!!!

原帖由 cman_li 於 11-8-4 11:58 發表
去完雲南服務,阿仔又大個左

我個仔去完, 黑咗又瘦咗,最後病咗....

原帖由 leoncf 於 11-8-18 00:31 發表
今個暑假又有一個學生有事。
RIP黎同學。

一年一個, 真心酸!!
R.I.P.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊