用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華interview
go

九華interview   [複製鏈接]

2boymama 發表於 21-3-1 17:28
大家知道九華幾時有得in 嗎?

申請表同校歷表都寫3月13日(六)為中一面試,若如期進行應該呢個星期尾會有通知。上年就改以網上形式面試,今年唔知學校會點安排!

joycechanwy 發表於 21-3-7 07:37
九華要求DRESS CODE: SMART CAUSAL, 想問問家長係咪都係會照穿校服呀?

學校寫明有dress code就當然最好跟學校指示,當年我地都冇著校服!

joycechanwy 發表於 21-3-7 12:13
回覆 Queenielam88 的帖子

謝謝你的資訊。想請教一下,如果穿運動套裝,會否過於casual? ...

運動服絕對不是smart casual!個人認為最理想可穿恤衫或polo恤,扯褲加件外套。男仔好易攪啫,唔使諗太多,最緊要練下英語對答,盡力發揮。

joycechanwy 發表於 21-3-8 17:55

想問問前輩,面試是小組討論,還是學生單獨跟兩位老師的英語對答?謝謝你。 ...

三年前係在禮堂分開好多枱,每枱兩位老師對一位學生,全程英語對答。

39683968 發表於 21-3-8 20:48

三年前都冇考中文(例如: 閱讀, 普通話, 修辭, 成語,....) ?  通常中文,英文是面 ...

是的,應該以全英面試在好幾年前已是這樣。

joycechanwy 發表於 21-3-8 20:56

謝謝你!咁我同佢練下英文啦,沒有中文都好,練少一樣。今個星期又要考呈分試, ...

睇下有關science的英文書,學多幾個terms應該有用!

joycechanwy 發表於 21-3-13 16:17
現場所見真係穿校服既少, 便服的多
九華校園真係好正好吸引

當年第一次沿斜路行入校園嗰刻,心諗點解呢間學校會有個咁大嘅球場,校園點解會大成咁,我幾驚蕩失路

Catherine-clk 發表於 21-3-13 18:40
請問是否還要second in?

如有需要係有second in。咁多年來時常有聽講有second in但不入選,而沒有second in的都順利入選,所以不用咁上心有沒有被邀!

manmanchubb 發表於 21-3-13 19:13
回覆 joycechanwy 的帖子

是的,但今日既問題,好簡單。亦比往年時間短、更簡。唔知最後正式點計分....

你地今年係問乜嘢呀?撇除上年網上見,對上幾年都有睇文章問問題,跟住就有一條關於簡單科學題,唔知今年係簡單成點呢!

joycechanwy 發表於 21-3-13 19:48
實際IN左幾耐就唔清楚,不過小朋友IN完話好滿意。沒有讀文章,有睇圖。同兩位老師見,上至日常生活起居飲 ...

可以跟老師全英對答有講有笑,囝囝英語能力應該相當高

希望囝囝能夠入到間適合又心儀的中學。

manmanchubb 發表於 21-3-14 12:18

我囝見就無讀問文章答題,亦沒有科學題。圖依舊有的,設定指定時間睇圖後presen ...

學校可能因應疫情關係將面試內容有所調整。再者有得參加面試的學生已是頭300名,學術成績有一定水平,老師跟考生傾多啲偈以了解他們英語程度及學習態度,這也是對選生很重要。

此刻大家就好好等31日接電話!
‹ 上一主題|下一主題