用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 培僑小一 1P 請進
go

培僑小一 1P 請進 [複製鏈接]

小兒也是1P班, 多多指教

要依靠小朋友告知學校的安排的事情, 都幾擔心, 不過要慢慢習慣, 例如今次星期一的校服安排, 我的仔仔完全沒有講給我知, 幸好其它小朋友媽媽告知

kokaiho :

你好! 請問你是否有大的小朋友在學校就讀?所以你這麼快可以做學校義工家長呢! 如果是, 我們1P家長就多一個"盲公竹"指引了.

原帖由 dkwok 於 09-9-1 17:32 發表
我個仔 hugo 1p ,今日放咗學問佢學咗乜,唔知,有無time-table 唔知,明日着乜校服,唔知..................想死呀!!!!!!please help me

唔駛擔心, 我的仔仔跟hugo 一樣, 問佢關於上課的事情一概似夢遊, 幸好在此可以交流訊息, dkwok你可以在此得知的學校情況, 以導引方式問問仔仔, 看看他是否可以說出一些資料, 我是以此方法去帶領仔仔記回學校事情的, 我諗他們上學初期不太適應, 遲些少希望他們慢慢有進步, 我們要俾d信心佢地

我有出席, 了解多了亦放心多了, 會學習不再追問仔仔學校情況及再緊張仔仔是否漏帶任何物件等, 嘗試放手由他負責處理. 另外, 你們有無發現英文班主任Mr Patrick Brousseau幾生鬼.

kokaiho
你的仔仔適應能力不錯呀! 我仔仔就仍然對普通話聽講感困難 , 希望他可以慢慢有進步.

無參加, 因為無車接送, 時間又早
‹ 上一主題|下一主題