用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

Hi,

我來了!
我改咗個用戶名, 舊果個入到, 但唔可以回覆...

jazzmama,
怕妳地唔記得我, 所以要用返fion個名,加個s..
妳地仔仔囡囡中學開始報課外活動未呀?
我仔想報聖若翰救傷隊,保齡球會,數學學會,管弦樂團等

原帖由 jazzmama 於 09-8-28 11:49 發表
放心...認得你

jazzmama,
佢地F1全部都要參加少年警訊, 學校希望佢地報3-5樣活動, 而且小學都玩開幾樣活動, 所以佢一早習慣, 參加多D活動等佢識多D人, 咁佢冇時間, 就唔洗心思思想上網打機...

Bowling好似有3次訓練, 正式時間地點未知, 我仔都係睇上年本校刊先知有Bowling玩咋...

hhma,
妳地有模型學會, 正! 我仔好鍾意高達...

joanneka,
我地d活動放學後&星期六都有, 正式時間未出.
我仔以前學單簧管, 小學係學校管樂隊, 通常學樂器就報樂器班, 想入團就要經試音考試, 成功才能入樂團, 可以代表學校參加比賽及表演.

JSCfamily,
妳地學校咁快通知有水運會, 咁應該仲會有好多課外活動, 睇怕到時妳仔有排揀.

jazzmama,
佢地星期三早放, 有些活動應該係星期五,六舉行, 中學功課應該冇咁多抄寫, 而且唔會第日交....

mansonwai,

我上網見香港少年領袖團幾好, 洗唔洗個個星期去步操?
我唔覺Manson係膽小鬼, 果日識帶我入會所, 又帶晒成班小朋友去泳池玩!

RoEcMa,
Hi, 我住葵涌區!

Zoey,
可能男校, 所以課外活動比較岩男仔...
原帖由 Zoey 於 09-8-29 23:22 發表
好耐冇入黎喇,同大家 say 個 hi 先

fion414,
你地學校好厲害,連保齡球會都有
我女都話會參加 St John,還以為很多學校都是 Red Cross,St John 好似較少,原來都唔係既 。 ...

hhma,

我仔話st.john套制服型d...
唔洗等我仔學bowling, 得閒約去冒險樂園打番局, 哈!
原帖由 hhma 於 09-8-29 23:31 發表
係LOR
個日先傾開, ST JOHN同RED CROSS有咩分別?

FION
話時話, 你仔學左BOWLING, 記得教我地D囝囡WOR

RoEcMa / jaci,

原來大家都住得咁近, 多多指教!!
原帖由 jaci 於 09-8-30 15:36 發表
hihi,
我都住葵涌區, 小朋友在荃灣區升中一, 以後多多交流

JSCfamily,
我地逢星期三早放, 應該又係for課外活動!
原帖由 JSCfamily 於 09-8-30 18:22 發表
Fions414,
我地一早係7月14日已比左水運會通告比我地..可能學校想孩子在暑假內練水, 好彩我阿仔有參加到少年軍游水章,成個暑假不停地游....希望佢試水成功啦!
我地逢星期四都是早放, 我估都係for課外活 ...

mansonwai,

每月要入camp...咁我仔唔得, 因為佢有其他活動...
原帖由 mansonwai 於 09-8-31 12:35 發表
fions414
係呀....我鐘意佢地係軍訓咁
要學自律性及服從性幾好嗎
而且, 玩既野幾另類
我問左啦 !
佢地每月要入 camp 2日1夜 training
long holidays 要 3日2夜 training
考試月多數會停
妳會唔會 join ?
我會比 ma ...

JSCfamily,
妳就好啦...咁快有八達通申請, 我地仲未派, 依家亞仔每日搭MTR用成人價去金鐘...超貴...
原帖由 JSCfamily 於 09-9-1 14:12 發表
阿仔放左學了...
第一天好輕鬆:excited:
只是派吓通告,認識同學和班主任:funny:
最好的是我地學校已把大部份的通告以電子通告方法給家長,唔洗簽名簽到手軟:happy:
又可以環保..不用keep hard copy! good idea!!:e ...

mansonwai,
個CAMP有咁豐富節目..我都流晒口水...
原帖由 mansonwai 於 09-9-1 14:23 發表
fion
oh !!! no....
我剛剛 fax 左 application form 過去啦
我鐘意佢地要夠辛苦既 training.
就係貪佢 1個月 only 2 日 wild camp
and 1日周六/周日 training 係咁多
佢地入 camp 要學煮野食, jip 被, 洗衫
學升 ...

hhma,
如果今個星期學校都唔派申請表, 我就自己去港鐵申請..
原帖由 hhma 於 09-9-1 17:31 發表
我地今日派左

mansonwai,

有妳這位服侍咁好媽媽, 當然在家千日好..
原帖由 mansonwai 於 09-9-1 17:45 發表
fion

就係好似去左 (香港) 既黃埔軍校咁
我要佢知道咩叫 ---> 在家千日好

gloriatwins,

我地咩都講一餐, 最近開學就多數講下學校情況!

原帖由 gloriatwins 於 09-9-1 23:27 發表
呢度好似幾熱鬧喎! 你地鐘意講咩話題?

RoEcMa,
車程真係好遠, 差不多要一粒鐘, 其實屋企附近有間好勁, 可惜亞仔唔鐘意, 如果唔係有機會同妳囡囡讀同一間中學...   
原帖由 RoEcMa 於 09-9-1 23:59 發表
fions414,
是呀,以後真係要多多交流.

我囡囡學校已經派咗八達通申請表啦., 我地返學搭巴士就冇優惠啦.你仔仔返學要過香港, 車程咪好遠囉

...

M&A Mom,
依家要再嘔多六年血...
原帖由 M&A Mom 於 09-9-2 00:21 發表
我地晨早嘔左六年血啦!

RoEcMa,
妳在Lam Woo topic出現, 所以知道妳囡囡讀這間, 我仔仔讀St. Joseph's College, 佢就係想讀男校, 但我就鐘意佢讀男女校....
原帖由 RoEcMa 於 09-9-2 01:01 發表
fions414,
妳知我囡囡讀邊間中學.
妳仔仔現在讀那一間呀, 是否男校....

JSCfamily,
我8月份已經問過地鐵站, 佢地話9月1日先有新form, 張form都要比返中學蓋印,取証時又要帶學生証, 所以我先等學校派form!
原帖由 JSCfamily 於 09-9-2 13:51 發表
fions414,

嘩!
真係好融喎!!
我阿仔因為1月已是12歲了, 已經用緊學生八達通, 今次只是填留啟動部份+$20, 可以繼續使用!
你可以係地鐵站內的客戶服務處攞form架...

...

我就買咗文言文比亞仔睇, 但佢冇咩心機睇...
大家有興趣可以去書局留意一下:
文言文導讀 初中卷一 http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789626714232
另外這個網站也不錯 :
文言文學習網站:http://literary.bioinfo.csie.ntu.edu.tw/
原帖由 hhma 於 09-9-8 17:32 發表
都有人同我講過, 初中生, 最大WOK係文言文

jazzmama,
我當年冇pm貓屋比妳... 依家後補...
原帖由 jazzmama 於 09-9-8 15:39 發表
xiaohahaxiao
sorry, 因為我only 有小6原班媽咪d e-mail address
你要就pm 你貓屋比我啦
‹ 上一主題|下一主題