用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智
go

庇利羅士 vs 瑪利曼 vs 上智   [複製鏈接]

hkwcr 發表於 20-12-25 20:23
唔計交通因素,三間學術、校風是不是差不多?

計番自行學額、上智>庇利羅士>瑪利曼

BPS 、Marymount 都係傳統一線女校
上智應該未到傳統一線的級數......

Ktfk 發表於 20-12-25 22:53
真係唔知好事定唔好事...  

呢排好幾個 post 將上智同d傳統女名校比較,倒頭來曝光率高咗,叻學生反而收 ...

係呀,好似突然炒熱咗咁.....

上智其實只係DSE 數學4+成績好亮麗,但從無公佈5+成績,我自己覺得都未算可以和一眾傳統女名校比較嘅......

PTL_L 發表於 20-12-25 23:15
我都有留意到,懷疑係九龍區老師可能會較認識九龍區,一般對港島區唔熟,所以多建議九龍1A女留意上智。 ...

又或者老師們覺得1A女如果肯揀上智,都係一個幾穩陣而又不錯嘅選擇......  

PTL_L 發表於 20-12-26 11:26
不過我有迷思,上智數好厲害,係因為咩原因?會唔會起數呢科上都花唔少時間?如果小朋友數底一般,會唔會好 ...

呢個迷思我都仲未解得到,可能要過多兩年高中先知道。但由中一開始,平日功課唔多,Quiz Test都係正常,但長假期數學嘅功課就頗多。

中肯D講,上智嘅數學DSE成績,只係睇到4+,始終沒有5+以上數據,如果睇到埋5+成績會清楚D佢厲害嘅地方

b3410 發表於 20-12-26 12:16
問高年班同學會唔會可以了解到5 +?

阿女同上年嘅姐姐唔太熟,可能2022DSE會清楚D(即今年Form 5姐姐)

PTL_L 發表於 20-12-26 12:21
係咪老師教既方法呢?自訂教材?

中一中二都係跟書教和做出版社嘅練習,但阿女話考試/test/quiz題目都會比較深少少(放心,只係要多少少時間去諗,唔係超難IQ題

Poyau 發表於 20-12-26 12:20
BPS 主科5+過35%(B1A)
MSS/上智 主科4+ 約75%(B1A)
MSS三大過半 BPS/上智約四成

上智2020DSE三大應該係45%(not 35%),家長會時,校長話有D師姐係Target 理大三寶嘅。

(p.s.發溫我.....加數都計錯.....

PTL_L 發表於 20-12-26 12:37
朋友想揀校,級頭女,但數不穩,所以都唔太敢建議佢揀上智,驚讀唔掂數,到時高中揀科就麻煩喇。 ...

高中揀科都要考慮一下,上智係套餐形式,詳細可以睇吓校網有列明每班係點樣選科。

我個數學係小學時都係極度飄忽,成也數學,敗也數學個批嚟,數感唔強,有得用計數機就一定唔會心算,呢兩年數學成績都叫中上,所以又唔使太擔心嘅。

不過,級頭女都有好多選擇,再睇吓有冇其他啱心水先,都唔使咁快落注上智嘅......

bbc2018 發表於 20-12-26 14:05
九龍1A女真係要多多留意上智, 其實咁多 post 有上智份,應該唔少人留意
今年有JM , 去完上智簡介 ...

見到你之前話可能得1人海外升學,但睇返Annual Report又好似唔止......

bbc2018 發表於 20-12-26 18:06
我講上年得一個,唔止嗎?當時末睇今年report, 近期上智太hit,才有興趣今日睇吓
...

Hit可能大家都覺得係「穩陣之選」吧.....!但係咪最好選擇,就要睇返適唔適合自己了。

2020dse 應該唔止一個嘅,睇其他post有師姐媽媽都表示有幾位同學都去咗外國讀書,應該以往無咁多係真嘅....

PTL_L 發表於 20-12-26 16:18
可能我將自己情況轉嫁起人地身上,所以認同網友講真係成也在數,敗也在數。好驚一科數搵低級名次,咪選科處 ...

數學網課上智係上足,除了數學仲有中文科,當其他科無上時,呢兩科都有密密上,所以數學學校幫手打好個底上4都唔出奇嘅,反而5+我就真係未知學校有咩方法。

或者可以叫朋友睇吓各大女校高中課程是如何揀科,有些學校彈性比較大,呢樣都係揀校考慮因素嚟嘅。

Poyau 發表於 20-12-26 18:31
上圖%同校務報告2020年%不同?

上智 畢業生出路

上圖係十月份家長會時capture的,應該未計海外升學,可能係Jupas一出的result......

YmOra 發表於 20-12-26 19:32
但,從三大的取錄率推算,上智嘅5+率都不會少嗎?

最好學校有公佈,始終會有公信力些。

YmOra    發表於 20-12-26 21:08

YmOra 發表於 20-12-26 21:23
唔好意思呀!乜貴校的Phy科4+%跌至58.5%嗎?好意外。

呢個係Poyau之前做的對比

2020年 | 2019年
數學4+ 91.9% > 86.2%
M1 4+ 85.7% < 89.5%
M2 4+ 95.0% > 90.9%

企會 4+ 56.0% < 60.9%
企管 4+ 45.8% < 62.1%
生物 4+ 78.3% < 88.4%
化學 4+ 82.0% < 90.9%
中史 4+ 75.0% > 64.3%
經濟 4+ 67.3% > 65.3%
地理 4+ 59.4% < 67.6%
歷史 4+ 62.5% < 85.7%
資通 4+ 36.8% < 81.0%
物理 4+ 58.5% < 80.0%
視藝 4+ 40.0% < 66.7%

今年DSE表現係麻麻呀,所以入三大率都仲有45%,都算奇蹟.....

Yanamami 發表於 20-12-26 21:37
有乜好拗?上智从來只係一间深水埗区地区名校,又点可以同傳統名校比?深水埗区小学(除SFA)既水平又点同港 ...

就係...... 所以唔明做乜推到咁熱,仲話同BPS MSS比......

我記得以前我哋小學,有一個入咗BPS,係級頭嚟,最後宜家係麥當勞道返學......

Yanamami 發表於 20-12-26 21:43
上智个His同 Geog其实多年都係麻麻……真係不敢恭維

History 2019都唔錯呀,係2020跟Phy一樣跌~

bbc2018 發表於 20-12-26 21:55
之前有人講3大係3成幾?

跟你呢幅圖,全級140+人,64人三大,應該照計係4成幾? 我計數唔叻,可能你啱都唔定~

Yanamami 發表於 20-12-26 21:44
包生仔嗎?我只覺以前校長Mrs Or係女强人,而家呢位唔知咯~

宜家個位比較溫柔、比較媽媽feel......  

bbc2018 發表於 20-12-26 22:28
其實三成幾係用全級人計,四成幾係入本地學校計,您自己諗啦!都係數字

又交返個波俾我自己諗~

Btw,我真係無咁叻計呢D數㗎,見到就頭痛,對我嚟講3X% 4X%入三大無乜大意義,最緊要阿女入到自己心儀嘅科,始終有D科,唔係三大最好.....

YmOra 發表於 20-12-26 22:37
個人認為,幅圖係講緊全級學生總人數,不是只講有學位學生的數據,我把140人÷94%,得出大約148 ...

應該一級沒有180人咁多,因為阿女個級都好似16X人左右,所以一級148人呢個數字似乎合理D......
‹ 上一主題|下一主題