用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖保祿學校 SPCS 中一講座
樓主: Bumsigu
go

聖保祿學校 SPCS 中一講座   [複製鏈接]

回覆樓主:

成績表是交p3,4,5
還是p4,5,6

我記得上年聽簡介老師答是前者,今年有講嗎?

fatman69 發表於 18-11-17 17:11
其實有心有力報SPCS的學生,寫幾份BR應是能力內的事,既無限書種或範圍,基本上把以前的舊作照抄都冇問題 ...

有心報的話,暑假時都應該預備好.... 每年要求都一樣的。

vestzs 發表於 18-11-17 17:22
回覆 gigayan 的帖子

P 4,5 ,6P.6交唔到可以後補

Thank you

bettyay 發表於 18-11-17 17:30
當年介簡答得好玄,總知遞表時交三年的成績表,可以4、5、6!如果未有六年級的就 3 4 5! 結果我係好聽話的 ...

今年唔得閒去聽,上年去聽我記得話交3-4-5.... 又係聽到人話最後交4-5-6,所以都疑惑....其實寫明要p幾成績表會好點,唔使估

fatman69 發表於 18-11-17 17:20
人人都想呢類神校像HYS咁大開中門任報當操兵!

唉,咁多人操入去,希望愈大失望愈大

小乖豬 發表於 18-11-18 05:43
我女就做埋powerpoint去present

你囡諗住print out 出嚟拎住present or 學校提供電腦俾你個囡用?

Yanamami 發表於 18-11-18 08:23
我當年就無交P3成績表咯

上年簡介答得好玄㗎,個老師話:past 3 years就係夾3張成績表囉!4-5-6就係3張,咁有家長話未有6,個老師話咁照退後就夾3囉....所以最後有人都係夾3-4-5,後補6

bettyay 發表於 18-11-18 07:18
邊個教你個女架!我唔評論work 唔work,甚至唔知得唔得
但以我知的情況係,老師手上已有你在e port ...

記得過往有家長分享過,要帶4本書去,老師會揭開本書問vocab點解,最好有得帶入去,等待時間咁長都可以睇下書

bettyay    發表於 18-11-18 11:16

小乖豬 發表於 18-11-18 21:40
只是估計, 因為2019全港升中一學生比2018多約2000人 (2019升中學生出生當年是金豬年, 多了小朋友出生, 接著 ...

唔使交book reports嘅GH最後都唔過千,我估又少位D、又要過海、又要做book reports嘅SPCS應該唔過千...

sandwichhh 發表於 18-11-19 23:44
請敎各位,有冇限制交form的紙張數目?可以交一整份portfolio 嗎?
另外,自我介紹的問題,「你可以如何為 ...

自我介紹應該係application form一部分,我估是跟表格一起遞交。

kaichian 發表於 18-11-22 14:10
請問有無清楚講明 "你可以如何為學校的進步和福利作出貢獻" 及 self introduction 交hard copy 還是跟e por ...
早幾日交咗表, self intro是跟form一齊交, 但因為尚未有login入e portfolio網頁, 未知到時需唔需要upload多次

小乖豬    發表於 18-11-22 17:18
bettyay    發表於 18-11-22 16:00

熱媽 發表於 18-12-22 23:28
我囡下午話只見紫同黄組。紫組有21小組,每小組大約11人,有少許人缺席

聽聞Yellow 有18組,每組11-12人,有D女仔無嚟,下午即都有400+人

AAJpapa 發表於 18-12-22 21:20
多謝回覆。中文聽講正係讀篇report?

中文要3分鐘講兩本書,沒問問題
之後要講一條特式的香港街道...
係學校參加咗咩課外活動?
阿女答問題期間老師問佢有冇參加朗誦...

adanon 發表於 18-12-23 08:19
要麼交portfolio給老師?聽阿囡話可以補交,但都說聽不明。

我女沒有被要求補交portfolio,我們也忘了帶,只帶了信內要求帶的items。面試時,中英都有被問到application form 內填咗嘅獎項問題。

adanon 發表於 18-12-23 09:16
多謝(emoji),阿囡話可以補交,又話不確定。所以我都不知要不要郵寄去
...

補交的應該是p 6成績表

回覆樓主

整個面試令當時人感到很親切,唔緊張。佢出嚟時好開心咁話,只係傾下計,完全唔考學術,我仲以為要佢等咁耐會好攰,點知又唔係,只係好肚餓(青春期無辦法),全程老師俾嘅反應很正面和聽得好投入,沒有黑面。

聽我女講返, 呢幾個鐘等待又唔係太難過, 除咗interview之前睇下自己嘅book reports和4本書後, 電視就播恐龍和成語動畫廊。interview完畢都有好多學校stem的玩意, 有VR、有打機、 有姐姐介紹機械人、 又有數字遊戲等等...... 阿囡話都唔算係齋坐等.....

ejb-2007 發表於 19-1-4 11:38
乜唔係話唔可以用電話咩
不過我覺得最慘係唔比食野囉
一出嚟就好肚餓.........

Cliokohonda 發表於 19-1-4 01:47
經前人解讀了一些當日面試細節,太大意犯了大錯,應該無望了,各位努力。
...
請問面試細節是指甚麼?? 會有暗示??
‹ 上一主題|下一主題