用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!
樓主: gillgillkwok
go

嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢!!!   [複製鏈接]

gillgillkwok 發表於 13-3-26 10:09
眼見朋友嘅兒子一歲開始,已經番四五日學,而那個小朋友又的確聰明伶俐!覺得係咪需要俾自己嘅孩子,有更多 ...
按小朋友的能力, 俾足夠的知識佢, 作為家長, 你應該會知道你的小朋友幾時"太飽", 小朋友食滯左對家庭、小朋友本身都唔係咁有益.....

至於 "嬴在起跑點的人是否真的嬴到尾呢", 唔知大家有無睇過賽馬? 有d馬就可以由頭帶到尾, 有d馬會後勁不繼. 有d馬會係中路殺返上來, 有d馬甚至墮馬..... 跑贏的通常一開始唔會落後太多, 追都辛苦喇, 我覺得keep住唔好太辛苦, 唔好太趕, 又唔好太落後, 放鬆d來跑, 對大家都有好處。

Mukchilee  一般短途賽先會見到由頭lead到尾, 長途賽多數响大直路由隻突然唔知邊度走出嚟嘅win  發表於 13-3-26 11:00

ha8mo 發表於 13-3-26 11:13
跑馬仔分草地同泥地,草地又會有快地、好地、黏地、軟地、大爛地,
你隻馬仔能否贏出,還需要天份看看你是 ...

哈哈!! 一講跑馬, 引晒d爸爸出來

講賽馬, 都有咁多野計算, 何況係人呢??

有人要贏間廠先覺得贏, 亦有人贏粒糖都開心既........

教馬都唔可以一本通書, 何況係一個人呢; 定下目標, 按小朋友既能力遞增或減少, 慢慢各位家長都可以搵到一條對的路!

ha8mo 發表於 13-3-26 11:30
沙田跑唔掂,改去快活谷試下,都係一條出路
再唔得咪早D去金錢村囉

咪就係咁囉, 最終每個人辛苦了一場, 都係想安享晚年咋......  

awah112 發表於 13-3-26 11:52
馬主可能血本無歸

馬主可能贏開巷, 又可能輸爆廠, 將來係點, 買馬個日邊到知......

little_yolky 發表於 13-3-26 13:30
呢個世界咁瘋狂, 我哋家長都係凡人, 好難唔隨波逐流去跟風。"點解隔離阿牛仔呢樣得, 我家阿女又唔得? 點解 ...

我同你一樣, 好彩有個識念大悲咒的老公在旁, 如果倆個一齊入魔, 咁就真係...... (我指小朋友 )

shadeslayer 發表於 13-3-26 13:58
問題係咩叫嬴?

一歲看幾萬元的 DWE 卡通係未叫嬴?

你帶出另一個問題

咩叫羸, 咁其實終點又係邊到呢??

作為家長既我們, 要清楚呢兩條問題在我們心目中的答案, 先好好決定如何達到目標; 呢2條問題答案沒有modal answer, 個個人心目中答案都唔同, 一定要按小朋友能力來set答案, 清楚了才實行, 對雙方都會好些!

ha8mo 發表於 13-3-26 16:02
最緊要識得"Moving the goal posts"

財經版述語:「調整目標價」

識轉膊, 做人唔好"死古古"

JL3 發表於 13-3-26 16:12
終極勝利!只有一個,就係

你係漏左個答案, 還是留返D空間俾大家想像??

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-03-26+發表呢

原帖由 sukitelfold 於 13-03-26 發表
先生/小姐。在你心目中。學校>>讀新界學校=做新界人。讀巿區學校=做巿區人。名校>>又分地區名校,神級 ...

你諗既同我諗既一樣,EK真係咁吸引?改頭換面都要上來留言

如果有得揀, 我只希望佢有健康快樂的人生, 心滿意足了

aeiou_drm  Agree!  發表於 13-4-22 11:50
Chirley  SAME HERE  發表於 13-3-28 13:18
‹ 上一主題|下一主題