用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線名校比二缐學校谷的迷思
樓主: 明天更好!
go

一線名校比二缐學校谷的迷思   [複製鏈接]

crystalwsm 發表於 16-10-26 00:24
我女就係由村校上KTS,所以追到嘔泡
好在涯過了最辛苦的小一,嚟緊準備第二次呈分試,

小女都正是村校幼稚園上,由p1到宜家p4,每次派返英作feedback sheet,真係O晒咀!D英文真係小學生作?仲作得好過我

crystalwsm  我同你嘅感覺一模一樣,D字又深,全部都係好詞好句,我相信似爹吔媽咪作多過小朋友作   發表於 16-10-27 00:32

crystalwsm 發表於 16-10-26 00:24
我女就係由村校上KTS,所以追到嘔泡
好在涯過了最辛苦的小一,嚟緊準備第二次呈分試,

最近有份英文comprehension 功課,我有好深睇會,係講關於JK Rowling的,文末講佢宜家成日donate money to single family.  問題最後就問佢點解咁做....

同一時間,小女補英文的miss俾了一份我住個區出晒名谷深津校小五考卷阿囡做,都係講JW Rowling的,所有答案當然文中有得搵和抄,而人地最後係問:Do you like reading?

問題的方法一比較,已經明白我校需求學生理解後要自行分析!谷唔谷呢個問題,我已唔去深究,只希望小女跟到學校需求,我覺得就足矣!

retriever 發表於 16-10-27 07:27
點解donate果題,文中有無提下? 定諗著你地上網伸延閱讀?

Donate money前一句有話佢divorced 咗!但佢divorced咗又唔等於佢要捐錢喎,我地結過婚就明單親會好辛苦,所以佢想幫下人,但小朋友未結過婚,我地身邊又少單親家庭朋友,我小朋友直頭唔知單親家庭有咩問題需要幫呢?所以有時都幾考小朋友有無成熟嘅思維囉。

Yanamami 發表於 16-10-27 07:42
唔係禁点上英中?家下O咀好过升到上中学O咀了……DBS中-就中三程度,中三就DSE程度(听番黎咋~)。早 ...

老實講,個張feedback sheet,我俾讀緊你細女學校嘅家長睇,都嚇咗一跳...

我地學校真係出名少功課、少測考,但辛唔辛苦?我呢幾年覺得,如果小朋友跟晒學校嘢後,仲有時間培養一至兩項特技,咁呢種小朋友係我地學校真係會如魚得水,仲會好多時間發揮自己潛能!

No pain no gain! 機會留俾有準備嘅人,好希望準備咗六年後,小朋友下一個六年會如魚得水,游上佢自己最想入嘅學府。

crystalwsm 發表於 16-10-27 00:37
小五問:Do you like reading?呢個問題連一年級都唔會咁問,我講緊我哋學校
...

仲要抵死到,我女答咗Yes, I like reading. 我話完喇?佢話緊係完喇,佢都無問我why, 我又完整句子喇! 學校訓練到佢地睇題目好叻,所以咩pre s1, tsa對佢地黎講,小菜一碟!
‹ 上一主題|下一主題