用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校
樓主: yuki119
go

又一村學校 [複製鏈接]

Re: 又一村學校

yuki119

你好,我仔仔都係讀K1A呀, 你個B叫咩名呀?
係邊組呀,我個燁燁係香蕉組呀!我開心知道BK有BB同我仔仔一班,我都覺得個班主住好年輕,但都無辦法.

up上黎先!

我下個月想唔比燁燁坐校車啦! 因為我個仔佢坐校車睡覺, 由學校返家(何文田) 要成一句鐘車程, 太耐啦.
而家佢仲病理, 點比佢坐呀   
校車空調開得大,  叫左個保母佢地唔好比燁燁睡, 但燁燁都係睡左, 無辨法啦! 無理由下下要人地看住我個仔, 唔理其他小朋友o家!

yuki119,

唔好意思, 之前唔得閑, 我無比燁燁參加呀! 因為時間太小啦, 得2日. 你呢!有無比你個女女參加呀?

llong10,

你好呀!

你住係青衣區, 好遠呀.....
今個星期五學校有歌唱比賽, 不過家長無得睇! 但係燁燁而家病了, 係氣管炎呀!    心痛死我啦!我唔比佢返, 都唔知星期五可唔可以返學校唱歌呀!

Woon-Woon,

你好! 我英文水平唔高, 唔知講得對否, 請各位媽咪指點.
而家我個仔讀緊k1, 我都覺得幾好, 仔仔上左學之後, 學o的野進步左, 因之前我無比佢讀任何course, 但佢都幾容易上手, 而家識唱abc歌, 之前唔識唱, 只識讀, 而家就成日唱, 仲有唱理其他詩.
老師都幾好, 幾nice, 我成日都有找佢, 佢都好有耐性同我講電話.

又一村學校k1 只有1/2天, k2開始先有全日, 學費方面, 而家比緊$2,040~連茶點.
校址如下: http://www.hkedcity.net/ihouse_tools/ihouse.phtml?id=yyc-web&pa=

Woon-Woon ,

如你去面試, 你入到班ROOM, 佢地有好多玩具放係張卓度, 有生果,各款車車, 佢地會問"你個係咩生果呀? 或你個係咩車車呀?

燁燁而家好番啦, 今日先比佢返學, 佢都放左成個星期假囉.
頭先打比老師, 都話佢無咳咳, 希望佢真你好番哂啦!

Woon-Woon,

當然係中文啦! 希望你囡囡會面試成功啦, 不過一定成功既, 咁容易     

yuki119,

係呀, 我都收到呀, 不過昨日放工返家, 唔係好舒服, 無長細睇下個通告. 係唔係每星期三先有呀??
有無 USE NAME?
密碼係咩呀?
係唔係BB個ID NO.?
有多問題.

仲有呀, 有一樣野令我好煩, 就係BB到而家都唔識搓筆, 我係唔係要買些(COPY BOOK)'係咪咁串呀個英文' 比佢呀?
THANKS!

hohoho,

你好呀? 老師都係叫我好似你既方法咁做, 不過, 你知啦, 做媽咪都係心急啦, 見其他小朋友都識囉, 自己小朋友仲未.
不過我都係好小時間比佢(平日), 因為要返工呀!奶奶同老爺就講明唔會(係一定唔會)係下午放學教燁燁做功課, 一定係我地放工返黎自己同番燁燁做功課, 佢講得都對既!
但有時真係好晚回家就......................要燁燁唔好睡覺等我回來  

boey ,

我地會有2個大人去, 除了我之外, 仲有一個位.
唔知我老公會唔會去, 佢唔去, 我為有請我奶奶去囉   

Woon-Woon,

我個仔剛開學時, 都有比蚊咬, 但唔多, 而家無囉, 唔知係唔係同o的蚊friend 左呢

boey,

係啦, 佢應該打個電話比你.

講開校車, 你地有無坐校車呀? 你地幾$呀?

我就何文田, 要620~一個月, 我個仔同班有個小朋友住係藍田都你600~ 我覺得好怪, 我咁近都要$620~ 但人地住係藍田就..................

Florida,

你好呀?
你又係係homantin呀?
我就係話太耐啦, 要成一句鐘先返到家, 我個仔次次都係校車到睡左, 而家返學係我老爺車燁燁返家, 只是返學o個程坐咋,
明天係咪學校開party呀?
你地小朋友會穿咩衫返學呀?

Florida,

我留左tel比你, 你有時間打電話比我啦

boey 寫道:
我之前睇報紙好似係話政府唔再比資助,學校又唔想將d負擔放咗係家長身上,所以就停辦 我個時係面試前睇到報紙知佢停,不過in完之後好like佢學校夠大同d先生nice,所以都比佢讀![quote]
sa_628 寫道:
[quote]
Jocelyn 寫道:
Hermia,

BINGO.

There was a farmer had a dog and
Bingo was his name
B-I-N-G-O
B-I-N-G-O
B-I-N-G-O
AND Bingo was his name

sa_628>
I sort of remember that I received a letter from the school about 2 years ago. The Government has allocated 80 millions to build a primary school, but the school was not happy about government's primary school policy, so they decided not to build the primary school and concentrate on the kindergarten education.

已前有小學, 比只系幼稚園好得多wo.
會唔會經營不善, 蝕本所以唔辦小學呢?
照計有錢賺,點解唔辦小學wo.
     [/quote][/quote]

我問過老師(係in時)老師話想專心辨幼稚園, 所以唔辨小學. :  : 個解釋都幾'免強'    

hi

我開心見番個topic上番黎

我無比燁燁打呀, 你有無呀?

仲有今日係唔係睇牙醫呀?
‹ 上一主題|下一主題