用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學phonics應分辨k和c音嗎?
樓主: LuckyFish
go

學phonics應分辨k和c音嗎? [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Letter_lalaland+於+15-7-14+1

原帖由 Letter_lalaland 於 15-07-14 發表
係,應該會悶,再者,之前有jm都講得啱,幼稚園啲書都無音標,學嚟都未用到,都係我自己學咗先啱數啲,第時佢學時有咩疑難,我都有個底先,唔該晒:)

引用:+本帖最後由+Letter_lalaland+於+15-7-14+1

原帖由 Letter_lalaland 於 15-07-14 發表
其實佢到而家都仲係覺得k同c係唔同,仲教我分辨添。。。睇嚟我都要認真啲同佢一齊去探究先得

引用:+本帖最後由+Letter_lalaland+於+15-7-14+0

回覆 小謙伯伯 的帖子
請問letterland字咭可以是自己教囝用的教材嗎?在哪可買到?

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-7-14+12:06+編

原帖由 MrBeast 於 15-07-14 發表
就是網友講得好清楚,小朋友發問不應被忽略,所以我打算同佢一齊討論讓佢明白現階段可以當兩個發音係一樣囉,你想要什麼例子? 我之前無同佢討論係因為我唔識,所以我咪上網搵料同問人囉

引用:Ps,+小弟愚見,若那麼著重正確發音,ipa+真

原帖由 MrBeast 於 15-07-14 發表
Ps, 小弟愚見,若那麼著重正確發音,ipa 真的會適合你些
我會自己學ipa先,反正時間就到,學多樣嘢無壞。應該要我自己真係識咗先有信心指導佢吧,就算同佢講“兩個發音係一樣㗎”咁都有信心啲啦,好過人云亦云

引用:Quote:LuckyFish+發表於+15-7-14+12:54+我

原帖由 bobbob 於 15-07-14 發表
唔知幾時開始『認真』變咗一種唔多受歡迎嘅態度,我自己覺得對於某類事情,尤其係學術性嘅嘢,認真係好事, ...
完全係我所想,唔明認真對待小孩問題有乜唔啱,在佢學併音初期執著於發音唔係應該咩?若剛起步階段就教佢唔駛咁認真唔駛咁執著,咁佢會唔會覺得學呢樣嘢唔駛咁認真呢!到佢大啲學深入咗講慣咗自然會知道邊啲唔駛咁執著㗎啦!

回覆:MrBeast 的帖子

其實我囝只係初學階段,佢係話k同c個元音發音唔同,我聽到佢發音有分別,我嘗試解釋吓個分別,佢發k係好似用氣聲讀“kat”,c係好似氣聲讀“car”, leap frog 我無坐定定陪佢睇,係佢睇完,又聽咗net teacher講,又聽咗phonics導師講,然後自己話我知佢得到不同資訊

引用:唔系執唔執著問題,我要阿仔學IPA其中一個

原帖由 simonwan 於 15-07-14 發表
唔系執唔執著問題,我要阿仔學IPA其中一個原因系要消毒。好多香港人讀錯好多英文字的發音,包括我自己,以 ...
咪係囉,問吓問題學吓嘢又比人話執著,跟住又話執著都無資格,我自己細個無得學就話跟住老師自己併,而家個仔出去學,有疑惑,問清楚,咁都有得比人講,真係o晒咀。

引用:又唔使咁講。phonic+係教幼兒閱讀用的技巧

原帖由 Lelemammy 於 15-07-14 發表
又唔使咁講。phonic 係教幼兒閱讀用的技巧,本身并唔係用來學pronunciation的。同IPA 的purpose 真係不同的 ...
係呀,比佢學phonics就係想佢識自己閱讀,同埋發音正確些

回覆:ylmanhk 的帖子

我由此至終都是在問k和c的分別,然後講明我未學過phonics,再舉個例子我係連kat同cat都唔識分,而這個例子我只提了一次,係咪你睇咗好多次你就當我提咗好多次呀?我鬼知你咁勁都分唔到咩,我咪講咗我未學過所以唔識所以問人囉。問問題都要有本事,有本事駛鬼响度問咩?

引用:Quote:LuckyFish+發表於+15-7-14+21:19+我

原帖由 MrBeast 於 15-07-15 發表
咁你得到你想要的答案未呢?
得到了,謝謝,真的沒有什麼執著,各位get到個問題重點而又認真解答的jm其實一早已給了答案,唔該晒。

引用:Quote:原帖由+Babyeddie+於+15-07-30+發表

原帖由 Babyeddie 於 15-07-30 發表
其實phoneme是基本的發音單位,之下仲有allopone,細分可以有不同,但又不是博士論文,而且不是很容易聽得 ...
唔該晒:) 話說我坐言起行,走咗去上ipa, 6堂嘅課程到今日為止上咗一半,發現ipa同phonics真係兩回事,感恩開咗呢個post繼而認識咗ipa呢樣嘢,獲益良多,多謝各位意見

simonwan    發表於 15-7-30 02:47

引用:Quote:原帖由+LuckyFish+於+15-07-30+發表

6堂?咁快,我學足3年!!!太多exceptions
請問3年响邊度學?

引用:大學 +

大學
即係讀u時其中有一科係ipa? 因為修讀語文嗎?

回覆:Babyeddie 的帖子

唉…我讀果科咪又係比返晒老師

‹ 上一主題|下一主題