用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 09年已獲取錄的IK1入黎交流
樓主: ylliu
go

09年已獲取錄的IK1入黎交流 [複製鏈接]

hebe ma,

我無返學ga,不過之前有聽過講座咋,我有本講九型人格的書,之前係書局買,都好準。

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-16 19:12 發表
marco ma,

九型人格我都想試呀, 係邊度可以睇到呀 ??

其實我自己都想 g 我係邊一種 ?? 你有無去番學呀 ??
好似有 course 可以報讀架

...

Hebe ma,

我都會同阿仔報10日聖誕節course!其實係抵ga,好過佢對住姐姐,睇tv!

hebe依家習慣未呀?
我都同阿仔報咗小墨寶!一個禮拜返四日啦!

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-19 00:44 發表
macro ma,

聖誕course 我打算報第一個星期 , $ 800 / 5 天都叫平麻 !  同埋明天問下 uncle so 車費幾多 $$ 先 , 問左再話你 g

12 月既 course 今個 week 要交, 唔 g 報 4 日定 5 日好 .... 星期一中華 ...

hebe ma,

係呀,又有證書,又有番一隻vcd比番!
hebe可能未習慣,以前阿仔都係讀下午班,又係7點要sleep,過咗半年,跟住慢慢都食埋飯先瞓,9點半10點倒啦!
我諗hebe過多2個月會好啲,同埋依家k1無乜功課,到k2好多功課lu,到時咁早瞓,做唔到功課ga la!
原帖由 chickenwing2006 於 09-11-20 10:46 發表
macro ma,

係呀, $ 160 / 日都真係平架

而家 hebe 番學 ok 無喊, 不過放學有時 sleepy
可能會發 4 , 有一日 dinner 都唔食, 6:30 扭計要
食奶 sleep ..... 7:00 sleep 到第 2 日 9:00 先起身
唔 g 係唔係 ...

Hebe ma,

咁就好la,最開心係你,希望hebe 加油keep 住!
美食嗰日,我問佢有咩食,佢只係笑哂話好開心,問佢有咩食,佢淨係係度諗係度笑,都話唔到比我知嗰日有咩食,得你哋講番先知咋!
我都唔知佢戴hat喎,可能工人驚佢凍親啦!另外,佢都無話比我知見到你。其實美食日,我都想幫手做義工,但係見蕭亞姨無覆我,我諗夠人,因為我都好遲先話比佢知我可以幫手。

我12月同1月都係報4日咋,因為星期四都唔知報咩好?
其實小鐵人好無玩呢?

好吖,今晚有相睇,你send比我!thank you

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-20 16:10 發表
macro ma,

好開心呀 !

今日我番去, miss choy 同平時幫手 ballet 個 miss
lee 同我講, hebe 呢個星期好左好多 ..... miss choy
仲講好似開左 " heel " 馴哂 wor , 上堂無咩扭
擰仲好合作呀  :waha ...

hebe ma,

我交咗12月,等我寫張紙比miss choy幫我攪先!聖誕節你報邊個禮拜,同埋揀咩,我揀咗聖誕麵包吊飾,音樂劇,普通話!另外,cup cake + 音樂劇,普通話!

嗰張相真係好攪笑,兩個攬住個指示牌都咁開心!

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-20 22:38 發表
星期四可以玩活力體操, HEBE 玩左 11 月都幾好玩架 ..... 不如你試下 12 月先, 唔好 1 月唔報 LOR !   反正 12 月都係 2 堂咋, 我今次都係交 12 月 $$ 咋, 到時 1 月再睇下點先再比 $$   甘會彈性 D , 小試牛 ...

Hebe ma,

十項全能都幾好玩,真係好難揀。
我收到了,我想要original size,你copy比我!
係噃,我依家都諗緊整咩聖誕吊飾比仔仔參加比賽!你呢?

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-22 23:26 發表
macro ma,

我 hb 仲未揀好要咩, 不過我自己就想玩 keroro or 十項全能 , 呢 2 樣都幾好甘 !

暫時心水 B, E, G .... 等埋 hb 睇下有無改先

我啱啱 send 左 7 張 picnic 相比你, 你睇下收到無 ..... 其實你要 orig ...

Hebe ma, 家遙Ma, Marco Ma,

阿仔都試過唔見嘢,真係幾日後又會帶返番嚟!

校車費係開始聖誕course時,校車叔叔會比張咭,另入信封交錢,佢話千萬唔好連埋12月校車錢一齊交,同埋係將1個月照除4。

至於x封咀,真係唔g真定假,不過有聽過阿仔話老師罰人咁囉!唔g係咪呢樣啦!

我會報哂2個星期,另外,我想問吓你哋有無興趣包班星期六搵日整聖誕薑餅人呢?

原帖由 chickenwing2006 於 09-11-25 10:58 發表
MARCO MA,

真係仲有甘 "罰" 法 ??  會唔會用手指打 x 叫唔好出 sound 咋 ??

不過 hebe 星期一 sick leave 唔 g 真唔真 ?  一係 friday 我去問下 miss choy .... 打探下話你 g 下

xmas class 真係抵玩架 ...

Jeff Ma,

我仔仔都係坐12號車喎!你幾時跟車監察呀?
到時等你報導跟車情況!thanks

原帖由 jollyshandy 於 09-11-30 10:04 發表
hebe ma,

唔該晒你呀.

我都有參加監察校車活動,緊係跟阿Jeff架12號車放學啦, 因為阿仔係尾站,成6點先落車, 真係要體會吓,順便陪吓佢塔校車. 跟住填問卷交回. 原來要睇吓車上有無滅火筒, 有無非祟真學生囉. 唔知我 ...

Hebe Ma,

你去唔去親子旅行呢?
另外,你有無報義工11/2幫手呢?(我有份呀,好期待)

hebe ma,

之前報ga,開學嗰時報的!你問吓黃太有無位!
我都好想同佢摘strawberry,舊年摘完幾好玩!

chuchu,

到時見啦,好期待!

原帖由 chuchu_ 於 10-1-25 13:11 發表
HI HEBE 媽 & MACROMA ,

我有份做文化日義工呀, 好開心唷, 到時見啦, 你地係咪做下午呀, 之前打比我叫我做早上, 但我早上請唔到假.SO 問佢做下午OK唔OK, 佢話無問題, 之後會有人打比我WOW> (在等電話中)....到時見 ...

Hebe Ma,

Check pm la.  Thx

hebe Ma,

呢度得我同你傾咋? 我同你都去咗第二度搭嘴!      

原帖由 chickenwing2006 於 10-4-22 03:01 發表
macro ma,

快 d 入黎傾下啦

chuchu, hebe ma

係呀,阿仔都係咁問我,話見到邊個爹哋,媽咪去睇佢哋上堂,又係問我點解唔去!唔知幾時先有片睇呢?

係呢?你哋有無同小朋友join 6月個懇親會表演呢?

原帖由 chuchu_ 於 10-4-22 13:18 發表
HAHA, MARCO MA & HEBE MA,

仲有我呀,但我呢排真係忙到嘔白泡.旅行返黎後日日都
ot, 真係做到傻傻下,  haha.
我等緊jacbo ma黎講下觀課後感架..
natalie 呢排成日叫我返school 睇佢上堂呀,又叫我去做故事媽媽,話佢d c ...

Hebe ma,

呢幾日都無入嚟呢度!6月係有個懇親會,到時我哋小朋友表演,我都有同仔仔報呀!小小大會堂我無參加!升旗活動我都無報,太早lu,7時半要去到灣仔,所以無報!興趣班我都照舊無變,唔知暑期有咩可以同仔仔報呢?另外,個2D蛋糕都好正,足磅,相我放咗係fb,你去睇吓!

原帖由 chickenwing2006 於 10-4-28 11:56 發表
macro ma,

其實我成日收通告都唔多 g 咩係
6月個懇親會 .... 一陣又有小小大會堂 wor , 我有報一個要比 $ 125 既服裝 $$ 既表演咋 , 係唔係就 = 個懇親會 ??

我有時報完都烏 sir sir

...

Hebe ma,

工人幾時到呀?照顧兩個真係好辛苦!Take care!

原帖由 chickenwing2006 於 10-4-28 11:53 發表
natalie ma,

你好呀, 早幾日病到 C C 下 ..... 真係咩通告都無睇, 好彩 miss choi 提我要影班相既 memo 多一次 .... 唔係又 miss 左今日 deadline 架啦 !!

本 "秘笈" 你慢慢先比我啦 .... 我唔急住去多次 , 再去都 ...

hebe Ma,

係呀,阿仔尋晚都同我講話hebe mami尋日同miss choy講電話,話hebe成日喊喎!仲有佢話尋日係ryan mami講故事比佢哋聽!另外,我都交咗k2全日通告比miss choy,佢話之前交咗申請信就唔駛再交喎!未交就要連埋申請信一併交!

阿仔都無心形手工仔呀?

原帖由 chickenwing2006 於 10-5-13 14:50 發表
jacob ma,

係呀 ... 真係成日都係甘 !! 1 - 2 日有 1 次大喊 , 仲係為左 d 無謂野黎喊 , 希望真係到 k 2 會好 d 啦 !!

仲有我簽左 memo k 2 轉全日班呀 .... 到時唔 g 仲有無機 miss choi 教番佢呢 , 佢真係勁 lik ...

Jacob Ma,

好彩你們提一提,我真係唔知星期六要返學,仲有返去咩事呢?同埋之前嗰本刷牙紀錄冊幾時交呢?
星期六,阿仔都係學游水,又無得補堂,點算呢?

原帖由 basicjanny 於 10-5-13 15:27 發表
hebe ma,

希望hebe大個女會好d啦, 次次我去學校見到佢, 佢都會同我笑下架.

我都簽左轉全日呀. k2時, 應該唔會係k1的老師了.

我都係剛打去學校問, 原來星期六真係要返學. 不過撞左星期六下午jacob學游水天. 一陣打 ...

Jabco ma , hebe ma.

我唔係響史丹福學,佢之前係出面學緊!
刷牙紀錄,我都有比miss choy,但唔係個個禮拜有貼貼紙law!
你工人幾時到呀?係噃全日班係咪真係之前交咗信唔駛再交嗰張通告ga,我交咗,miss choy退番比我!我驚miss 咗!

hebe ma,  你毎囡架綿羊車好靚喎,幾時再有玩具展呀?下次通知埋我,我都想買架比佢!

原帖由 chickenwing2006 於 10-5-14 00:50 發表
macro ma,

唉 .... hebe 既問題真係唔 g 點攪 , 工人都走左個幾月 , 當時以為係工人問題多 d .... 原來唔係 , 係佢自己成日發皮4 , 為既都係 d 極無謂既野 !

miss choi 講可能無 nap time , 一到 4:00 左右就開始 ...

Hebe ma,
係啦,我最怕MISS 咗就弊,到時我個仔無人睇LU!

好慘添呀,尋晚阿仔放學返嚟發燒病咗,諗住佢如果明天退燒好返啲比佢返學啦!點知佢仲未退燒,仲嘔,唯有留係屋企,今早仲一早同佢SEE DOCTOR!每次佢病都大發脾四!唔知今日返學攪乜科呢?

原帖由 chickenwing2006 於 10-5-15 00:33 發表
macro ma,

個張 memo 我都有簽番去 , 不過 miss choy 又無退番番黎 wor !  我一係星期一再寫 memo 問下佢先 !

今日我 hb 有番去睇 hebe 跳 ballet , 問左 miss choy 原來全級 ik1 都無 mother's day 手工紙 , 佢話 ...
‹ 上一主題|下一主題