用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴老師--換抑或不換?
go

鋼琴老師--換抑或不換? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我女今年會考5級, 但佢學左吾係好耐琴, 兩年左右
可能我自己都識彈, 所以未正式學時我已經教過佢, 所以起步雖然比人遲(5年級先黎學琴), 到今年年尾(中一)先考5級

佢老師都好想佢中三前考晒8級, 但我同老師講吾好甘急進, 我寧願佢打好基礎, 慢慢上, 如果到時功課忙, 最多吾學住, 等得閒d 先再學過

我見我女呢排d 歌, 都係主力考試歌, 但就全本彈晒, 老師再看下邊一首佢彈得好d, 呀女又鍾意邊一首, 先作最後選擇, 岩岩呢個week 好似彈埋最後一首

至於scale, 我女都係吾肯練, 都係上堂時比老師捉住黎練

而其他歌仔, 考試時, 都一定要彈, 但個量好似吾係好多, 都係3首左右, 我覺得ok law

你不如, 真係同老師好認真傾傾

再講, 我女都吾係日日練琴架

佢鍾意又去彈下, 吾鍾意成日都可以無掂過個琴, 但通常我去彈呢, 佢又會同我爭, 我吾知你女受吾受呢一套, 但我覺得, 目前最重要既係, 吾好日日迫佢練兩個鐘

吾熟, 吾識, 有佢, 再彈多一個week

我女試過有一首歌彈左一個月, 我都吾理佢吾話佢, 學琴係為興趣, 吾好攪到好似一種壓力, 乜野興趣都無晒

一日同佢練3首
吾熟再彈多一星期
老師再加歌吾好理
照彈熟舊既先
考試歌吾熟, 最多考試吾合格, 2011再黎

醒目開學勳章

原帖由 琬晴B 於 10-6-29 15:08 發表
謝謝各位的回覆及提議!!

To Charlotte_mom:
我一定會同老師再傾傾,因為我覺得傾完之後,令我困擾的問題依然存在。

“老師 示範完, 小朋友都未彈過, 就叫佢返屋企由阿媽教同陪練”──>
我也很奇怪老師為何要問囡囡彈唔 ...

其實, 今年考吾合格, 出年可以考返同一本歌書, 但我吾知依家還係吾係甘, 我以前細個學時就係甘, 即係同一本書可以考兩年(印象中係)

總之, 練好考試歌先再慢慢理其他歌啦, 如果真係覺得個老師太急進, 就轉另一個啦(考完個試先)

醒目開學勳章

原帖由 琬晴B 於 10-6-29 18:39 發表
To Crabpincers:
囡囡的考試書寫住2009-2010,咁即係淨係可以用埋今年??
“如果真係覺得個老師 太急進, 就轉另一個啦(考完個試先)”──>
我明白你的意思,這亦正是我的矛盾所在。
To change or not to change,是問題一。
If ...

我記得係, 上半年, 即係2011年, 首半年要考, 到年尾考就吾得甘law

希望我無記錯啦

醒目開學勳章

原帖由 琬晴B 於 10-6-29 18:39 發表
To Crabpincers:
囡囡的考試書寫住2009-2010,咁即係淨係可以用埋今年??
“如果真係覺得個老師 太急進, 就轉另一個啦(考完個試先)”──>
我明白你的意思,這亦正是我的矛盾所在。
To change or not to change,是問題一。
If ...

呀, 講漏 一樣野
其實我個女都有你女既問題, 但就吾係piano, 係flute

我個女年尾考flute, 但我硬係覺得吹得好難聽, 走晒音, 但以前個老師成日話佢吹得好, 好有potential, 但我個女一拿起支flute 呢, 我成家人(包括工人), 都會走入房, 因為實在太難聽啦

我最後, 都忍心, 岩岩幫佢轉左老師
老師上左一堂, 講出重點點解佢會吹到走晒音, 好難聽
難為呀女學左3年flute, 雖然, 我比個女學flute 係為興趣, 吾係為左去考試, 如果吾是, 我都吾會學左3年, 先比佢去考試, 還要係老師提出話比呀女去考, 我先比個女去考

但, 實在真係太難聽啦, 學左3年, 我諗, 最基本係首歌令人聽得舒服先law

我都知我係兵行險著, 但我係本著, 吾合格就算, 出年再黎過

你自己諗深一層, 如果, 以你女依家既進度, 彈成甘, 會吾會pass 先? 如果你諗住都係吾會pass 架啦, 甘未轉另一個law, 起碼有機會pass 先

醒目開學勳章

原帖由 mom5354 於 10-6-30 14:20 發表
Which level does your girl reach in flute playing?

你講依家? 年尾考3級, 但我都吾覺得佢會pass

醒目開學勳章

原帖由 mom5354 於 10-6-30 14:25 發表
Your aim of piano learning for interest, but the teacher's aim is train up a talent .

yes, but 我吾會迫個女練琴
試過一首歌彈1個月老師先收貨
老師後尾都知道我吾係果d 要幾多年級考晒8級既人, 都無再話要幾多歲之前考晒試
依家考試, 都係加兩首歌 同練考試歌+ scale, 吾會過份進取
我覺得ok既
‹ 上一主題|下一主題