用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 什麼打印機和手提電腦最實用?
go

什麼打印機和手提電腦最實用? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 zhiyin2004 於 11-5-26 21:35 發表
孩子升上中學,很多功課需要打印。
為方便想買打印機及手提電腦,請問各位有什麼實惠好介紹?

實用定最平?
我自己之前就用inkjet, 但好快就要換ink, d ink 又貴, 耐左吾用又乾, 所以最後換左brother colour all-in-one printer, 有埋wi-fi, 即係屋企幾部機, 同時用都得, 還可以吾駛一定駁住部電腦, 放係邊都得

至於notebook 就用hp, 但極之吾掂, 最後買多一部fujitsu

醒目開學勳章

補充一句
brother printer, 我用左8個月, 岩岩先要換tone, 但d toner 都幾貴, 乜野色都係500元一盒, 話可以print 2,200張

醒目開學勳章

原帖由 redkoni 於 11-5-28 23:12 發表
l學生哥用正版軟件好應該,
Microsoft Office 2010學生版$999
pdf converter 有很多freeware
Sun Java, Adobe flash player -- freeware.

我買學生版OFFICE 2010, $599咋WOR

醒目開學勳章

原帖由 LittleKidult 於 11-5-30 09:09 發表
notebook 而家好多都跟 office starter, 免費但少左 powerpoint 同功能少左d(好似), 或用openoffice, 免費, 功能都ok及兼容, 不過唔識攪既話, 建議用翻 ms office...
講開 office, 我以前投訴過個仔小學, 電腦果科要 ...

但我女果間, 要做presentation (要save 係手指, 拿手指返學插入notebook 樹做), 直頭講明一個software 做, 我吾記得係乜東東啦......吾知係吾係因為甘, 所以開學初, 就已經有通告, 有學生版的sofware 賣, 好彩我見平, 買左套.........

出年開學, 如果有, 買多一套stand by (license 問題)

還有, 學校intrant 上邊的notes 都係用docx 黎save, 即係話, 如果還用緊2007之前的office, 緊本就開吾到..........迫住d 家長去買新的version

醒目開學勳章

原帖由 redkoni 於 11-5-30 10:32 發表

另一較煩方法是Microsoft也提供兼容舊版Office的converter,
http://office.microsoft.com/en-us/word-help/open-a-word-2010-document-in-an-earlier-version-of-word-HA010370115.aspx

http://office.microsoft.c ...

如果平的話, 就吾攪甘多野啦
學校上cl, 都係用最新版本黎教學
貴既, 就話先用呢d 方法
如果好似早幾年, 未有學生版甘平, 我都會用你上邊的方法

醒目開學勳章

原帖由 LittleKidult 於 11-5-30 11:18 發表

電腦/科技係未來趨勢, 唔可以慳, 但用係software買license黎學習, 我覺得有保留, 其實Microsoft可以出d免費版本比學生係學校/屋企用, 只要做多d防盜, 例如加水印或每頁/file加學生license編號等, 已經可以有效防止 ...

呢個問題, 學校會答你
學校library 有pc 借, 同學可以隨時返學校用黎做功課
上網都得...........學生吾係必需一定要買notebook/software license

醒目開學勳章

原帖由 redkoni 於 11-5-30 12:03 發表

你地學校對學生幾好wor,但我估未必大多數學校會咁做,行政上,老師,校工,起碼做多咗工夫,真係要睇ha讀邊間.

我以為間間都係甘咋wor
有次我屋企部printer 無toner, print 吾到功課
呀女話拿返學校print 都得............甘我吾知收吾收$ 啦

醒目開學勳章

原帖由 ha8mo 於 11-6-2 18:17 發表

我實在離開中學太久
不知中學如何規管學生在校打印
但我在某某院校時,係有類似以下安排的
每學年學生有個quota
等我下次記得就問下個親戚先

個案四:列印太多
問題:學校發現列印太多,紙及碳粉的支出龐太,希望有方法限制 ...

呵, 我真係吾知佢地點計啦.......但影印就一定要收$

另外, 我屋企用的全部都係比$ 買的正版
有D 係FREEWARE
‹ 上一主題|下一主題