用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中買新書定二手書,請比意見?
go

升中買新書定二手書,請比意見? [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-07-20+

原帖由 fion6406 於 13-07-20 發表
除了中史,還有那些屬「多思考科目」?以我湮遠的記憶中史是背的科目,就算是評價部份也是背就可以。現在課 ...
依家中學的考試不是靠背就得,就中史甘,叫論就題,要識答題技巧,我女試過論說題佔20分拿3分,後尾掌握到技巧先拿到高分

但佢都話最憎文科

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CrabPincers+於+13-07-21+發

原帖由 fion6406 於 13-07-22 發表
那是什麼技巧?可以分享下嗎?如果以我想當然的經驗,應付20分題目就是數夠point, 20分起碼執10個p ...
我不知wor, 個女中學之後我再無理佢d功課,只係知由中一論說題不得,到中三比老師用黎做範例呢個轉變

但佢都是一路讀一路講最憎中史,考得最差亦是中史

醒目開學勳章

回覆:CrabPincers 的帖子

1911年,清政府為維繫人心,於是宣佈立憲,但結果使不少人士對清政府失去信心,紛紛投向革命行列。如內閣成員以漢人佔多數,你認為辛亥革命還會爆發嗎?試略說你的看法

醒目開學勳章

引用:我仔本電腦++&++普通話直頭好似冇用過咁,

原帖由 杰杰媽媽 於 13-07-23 發表
我仔本電腦  &  普通話直頭好似冇用過咁,根本唔洗買新書,勁唔環保。

仲要佢地年年無啦啦多左一本仔野附 ...
果本書仔,其實真係要用既,開學後可以問同學借黎影印,我女話好多同學問老師借

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+杰杰媽媽+於+13-07-23+發表我

原帖由 leeleelumlum 於 13-07-23 發表
今年本普通話書無端端又話出新版,吔普通話咁多update架咩
我女今年本bio書,寫明with2012 minor amendment, 我買左本舊書,我女逐頁check, 終於發現某一頁,某一隻字改左,佢用筆改返就算

醒目開學勳章

回覆:五歲仔 的帖子

係不係呢一本?

醒目開學勳章

回覆:CrabPincers 的帖子

係既話出邊有得單賣,我女不是用呢本書,我自己買黎比佢做

醒目開學勳章

引用:Quote:CrabPincers+發表於+13-7-23+11:41+

原帖由 KWT 於 13-07-24 發表
我去年打電話問出版社,那位員工非常好人,告訴我只是有十幾個amdendments(包括新圖片).開學時問老師,佢答我 ...
wa甘好呀,早知我都call去問,不駛呀女side時間去搵,不過依家未開學,佢已經“看過”本書一次,都是好事黎

‹ 上一主題|下一主題