用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-13 17:15 發表
講開青少年, 我一早做定功課, course都上埋, 咁多咁多社工其實講既野都係一樣: 溝通!
我有時同d學校家長互相報料, 收完料又返去扮"閒談"同個女傾下計update下, 總之知己知彼百戰百勝, 我女知道我有"線眼", 都會小心d ...

我女facebook 幾百個fd, 小學4年級既都add, 連人地個老豆都add 埋

連師姊上左中學既都add 埋

幾快呀, 佢即刻係facebook join 左佢間中學既group tim 啦

以前我有佢password, 入到去看佢d 野, 半年前到啦, 改左啦, 入吾到啦我............... 好彩, 我仔個facebook d fd 同佢d fd 一樣, 開個女果個同開個仔果個都係一樣

醒目開學勳章

原帖由 lky3107 於 10-7-13 16:44 發表
唔係馬! 小四都過咗, 無谷個仔喎, 真係後知後覺, 咁呢個暑假可以做d咩黎幫吓小朋友呢? 各位mami 有咩法寶? 你地點様預備呀?

後知後覺果個係我wor, 我正式黎講, 係5年級個暑假先識黎谷個女

之前一直都ok, 五年級還考第一, 之後吾知係其他人太勁, 定係佢一時失手啦...........跌到去band 1 尾, 經過一年努力, 追返上band 1 頭既邊邊差吾多band 1 中甘上下

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-15 17:01 發表
自行全港九都可以去加, 所以好多中學要睇mouth:" />

甘你都吾好揀甘遠呀, 交通吾方便, 6年呀.......點捱呀

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 15:27 發表
昨日都有諗過中西區, 我有中西區地址呀

雪文

你有無諗過, 轉區之後, 有機會會跌band?
你仔係觀塘區? 你有無計過, 觀塘區轉去中西區之後, bandig 會吾會跌? 中西區出晒名, 名校區wor

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 15:52 發表
我無諗過呀. 物個banding唔係全港性的咩 ??

咁我自行如見其它區, 是否又可能會跌band ?

自行時, 係全港性
即係你仔要同全港的小六生黎排位
如果你仔係觀塘區, 而觀塘區係全港排位黎講吾係前既話, (我實際吾知觀塘區的banding), 你去到自行時, 學校會問教統局, 你仔的排名, 所以我之前, 未話你仔, 自行去某間中學入的機會吾大, 就係甘解

你揀果間中學, 好多學生都好想入, 除非真係好叻, 又有特異功能, 否則真係好難入

而抽獎, 你仔係觀塘區係band 1 生, 但去到中西區, 名校林立的區域, 真係分分鐘可能跌band, 變左band 2 生, 到時就係當band 2 生黎抽(band 1 生抽晒先), 會好危

你還要計埋, 中西區, 有幾多band 1 生, 有幾多個band 1 位, d band 1 位, 係吾係足夠中西區的band 1 生入, 有多餘額比band 2 生入wor

如果我無記錯, 中西區, 好似無/定係好小band 2 學校(有都係他區), 所以我覺得, 你轉去中西區會好危

有d band 2 生, 會係d 勁區(如中西區), 轉去d 無甘勁既區, 搏升band

明吾明?

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 15:53 發表
Crab : 我都係 C 咗讀直資的心啦

有d 直資都吾係貴既
但, 想提多一點
如果你真係無諗過讀直資
你係大抽獎時, 就一間都吾好填落去啦, 有d 直資係會參加派位既, 如果你填左一間, 教統局就會assume 你願意比$ 讀直資, 這樣, 呢間直資吾入, 派到落去, 個小朋友都無學校收既話, 佢會求其搵間直資比個小朋友

所以, 吾想讀直資, 就一間都吾好填落去

醒目開學勳章

講返跌band 果樹
抽獎, 乙部, 係自己區入邊抽
即係話, 你仔係觀塘區, 而係學校又係band 1 生, 甘就=觀塘區的band 1 生, 就會派左band 1 生先, 所以係計觀塘區的banding

= 之前, 我既諗法係, 去一間吾駛太名既學校(小學), 做一條小塘的大魚, 好過去一間超名校, 做一條大塘的小魚甘解

但小塘, 可能大魚的數目會小d(band 1 生數目), 而大塘的小魚數目, 會多d 甘解

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 16:19 發表
大抽獎不可以跨區的, 是嗎 ?

甲部可以跨區
同埋, 有d 他區的學校會放位出黎
= 英華, 會有3個位比灣仔區, 呢d 叫他區, 係乙部可以揀, 但他區的學校, 通常會得幾個位, 入到個chance 細d law

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 16:19 發表
大抽獎不可以跨區的, 是嗎 ?

http://chsc.edb.hkedcity.net/secondary/

見吾見到每間學校名前面, 都有'本'或者'他'? 本 = 本區(觀塘), '他' = 他區

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 16:31 發表
CrabPincers : check PM please.

覆左你好耐啦......

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-16 16:31 發表
我而家仲係摸索初階, 心思變化好似個天咁.

你不如, 係你仔學校果一區, 搵定目標啦...........
我真係吾熟你仔果區的學校
但, 有d 學校, 係無叩門位

同埋, 有d學校, 係會在自行時, 見過, 但又無收既學生果堆入邊揀學生(當然有叩門)

所以, 我自己覺得, 除非你真係好有信心跨區的自行係會成功, 否則, 我真係覺得自行都揀返同區, 個chance 會大d, 萬一真係touch wood 出左事, 叩門都有d 誠意分

另外, 吾好諗個女
中學無呢d 分計, 呀哥係入邊讀, 個妹吾會有分加

還有, 看下間學校注重d 乜野, 有d 學校係好看運動既, 有d 看學術, 有d 看music, 你看下, 邊一種係你仔岩既,, 吾好單單為左看學術

醒目開學勳章

原帖由 龍舌蘭 於 10-7-20 09:44 發表
想問下, 升中派位, 除了自行收生會先處理, 之後的甲部/乙部是分開派位還是一齊派?
點樣決定先後次序?
有冇政府網頁資料可以提供啊?

你可以去教統局的WEB SITE 看下, 好詳細講解
自行, 應該係考完六年級第一次呈分試之後, 就要填表, 吾知我有無記錯時間, 應該係3-4月甘上下, 可以揀兩間

有D 學校會揀學生INTERVIEW, 有D就入親表都有得IN, 而收生標準% 中學會POST 上WEB, 你們可以自己去參考下

自行, 學校收左, 都吾會通知學生, 大家都要等大抽獎後, 一齊先知結果

而抽獎分甲乙部, 甲部係不分區, 可以跨區揀3間, 全港學生抽晒甲部, 先再開始乙部

而聯繫位/直屬位, 要係乙部先發揮作用

而聯繫位, 如果學校有多間選擇既話, 學生又要粗頭3間揀聯繫學校先發揮到作用

例如, 1, 2, 3 (聯繫學校)同A, B, C (吾係聯繫位)
個學生係排, 1, A, 2

甘1 抽吾到既話, 就再抽A, 到抽2時, 就吾產生聯繫位的作用, 會當一個普通該區的學生一樣一齊大抽

如果, 學生係排, 1, 2, 3 全3間都係聯繫學校, 就會比該區的學生優先去抽呢3間聯繫中學的位

所有甲乙兩部的位, 都係BAND 1 抽先, 抽晒BAND 1 先再抽BAND 2, 最後抽BAND 3

醒目開學勳章

原帖由 雪文 於 10-7-22 14:46 發表
hihi,返工未呀 ?  好勤力上BK wor

未返.......

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-7-22 14:46 發表
嘩, 個升中派位制度 !!!
我幾乎日日上BK蒲架啦, 都仲係明D唔明D

wahaaaa 我都係玩完先明明地.............

得閒去升中果邊看下, 我覺得, 有d 人既料還勁過學校既主任........

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 10-11-1 10:12 發表
好耐無入黎

今年好多功課呢............睇住佢密密做, 都起碼攪到10PM, 佢都叫晒攰話要訓(有時D作文/視藝佢已經話好攰, 聽日至做), 哎, 我都唔忍心再捉住備課REVIEW果D

唯有WEEKEND至補返啦

D QUIZ又密密黎, 連續 ...

路過
有直屬中學, 都甘堅?
甘我個女當年真係好輕鬆
連考試前都還可以去課外活動
佢d 老師都話, 呀女真係好堅, 未請過假
佢地d 學生, 一到考試, test 前, 一定請晒假...........

佢呢兩個week 開始form test 啦, 我諗緊, 係吾係應該'順應下民意', 同佢d 課外活動請假呢
‹ 上一主題|下一主題