用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 皇仁難入嗎?
樓主: mandy1024
go

皇仁難入嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 恒心 於 11-4-23 02:32 發表
1) 147人? 2間軒官計起來有三百多人喎.
2) 舊年皇仁3間聯繫小學, 21個聯繫位? 21個係分比灣仔網 (即軒官2間學校), 另還有8個位(唔記得係8個定9個) 係分比東區校網 (即愛官)

...

我估, 147人, 係指皇仁中一學生數目
35X 5 ?

醒目開學勳章

原帖由 恒心 於 11-4-23 17:18 發表
我睇返又似係。
不過qc 2010-2011 中一係180人。

我估忙中出錯
計左今年減班後的人數(再減留班位, 純我推測)
點都好, 就算180人, 有63人來自軒小上下, 比例都有1/3
算多架啦

醒目開學勳章

原帖由 恒心 於 11-4-23 22:25 發表
高主教小學已搬到灣仔網,是會呈分的私校,可抽非保留位。

如果講抽獎, 所有灣仔區的小學都可以參古抽獎
我自己覺得, 讀得有直屬/聯繫中學的小學生, 都會TARGET 返佢地参直屬中學
即係讀華小的, TARGET 都會係華中, 斷估都吾會TARGET QC 卦

而高主教, 我無計錯, 是不是應該有中學?

是的話, 他們TARGET 都應該會係自己中學, 小部份只會係QC

相對其他學校(李X豪)是不是爭位的情況較小?

醒目開學勳章

而, 華仁同ST JO, 可以入返佢地的中學% 是多但依家問的係入QC

要入QC, 似乎是軒小上下較有優勢

如果我想我小朋友入華中, 斷估我吾會揀軒小上/下去讀

醒目開學勳章

DELETE~~~~~~~~~~`

‹ 上一主題|下一主題