用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港真光中學幼稚園 真光K1--你地個小孩適唔適應新學校生活
go

真光K1--你地個小孩適唔適應新學校生活 [複製鏈接]

hello, 大家好, 我同大家一樣, 都 join 唔到家長義工及家長閣, 因為都係全職一族。
至於囡囡返學後明顯有改变 (連我工人都察覺到) , 開心咗, 有規舉咗, 受控制咗...講說話時有條理及細声咗!!
但我都好好奇, 真光係咪冇教科書??
日日都只係傳單, 請問各位家長, 你哋有冇買?

原帖由 ashiralam 於 09-9-8 12:41 發表
我小朋友好開心,你地呢?
你地會唔會參加到家長義工呀?家長閣.
我就唔得喇,因我是working mom
Let's share

市面上有些防曬及防蚊的; 我囡囡有2個牌子用開, 1個係chicoco, 另外一隻牌子比 chicoco 仲貴, 分咗被蚊咬前, 及咬後, 我通常在普通環境會用 chicoco, 多蚊環境會用另一貴牌子, 但唔記得名, 要番屋企揾吓先, 因囡囡好惹、蚊, 用過好多品牌, 呢2隻喺佢嚟講最有效。

原帖由 zie 於 09-9-10 23:19 發表
幼光班會是MON- NET Ms Mosse, WED - Putonghua Ms CHAN.

我都有幫囡囡搽防晒lotion, 但又怕日日搽會對皮膚唔好, 妳地有無好推介呀?

返咗差不多兩星期學, 過去每天早上7點只要輕輕拍拍囡囡, 對她講返學學la, 她便 ...

出咗通告?? 幾時出?? 好似冇印象??

原帖由 lamsylvia2004 於 09-9-11 12:18 發表
我想問下9月26日有個家長交流會, 你地會唔會去呀? 可唔可以帶埋囡囡去既呢?

另一個牌字, Alfresco from england (防蚊)
www.Alfresco.uk.com

Vendome (咬後舒緩), from france
http://www.mamannbebe.com
法國X宝 : 27450701

原帖由 yvonne_mrs_sum 於 09-9-11 09:41 發表
市面上有些防曬及防蚊的; 我囡囡有2個牌子用開, 1個係chicoco, 另外一隻牌子比 chicoco 仲貴, 分咗被蚊咬前, 及咬後, 我通常在普通環境會用 chicoco, 多蚊環境會用另一貴牌子, 但唔記得名, 要番屋企揾吓先, 因囡囡好 ...

各位家位, 開學快有一個月了, 你哋嘅小朋友有冇試過在校內跌倒過?? 我今日番工時, 接到姐姐电話, 話亞女個膝蓋損咗少少, 但今次損傷程度多過上次 (因今次已是第二次), 我係电話喥問亞女, 佢同我講話係學校跌到......但學校一個电話都冇嘅??!!

其實小朋友跌倒、碰倒好平常, 但..第一, 校長係開學嘅第三天, 同各位在場嘅家長講, 若孩子在校內, 跌倒、碰倒, 就算少了條頭髮也會通知家長......, 第二, 有好多家庭, 先生和太太也要外出工作, 好嘅會有屋企人幫手照顧小朋友, 冇嘅就要依靠鐘点、或工人, 若有損傷, 都唔知係喺學校跌倒, 又或被工人整到....。

今次已經係開學後第二次, 呢兩次其實一点也不嚴重, 不過校方是否有責任告之家長(無論大小事情)?? 而家長又是否有權去知???

問學校, 又驚校方不滿, 我都不知点算好??!!

兩次事件, 囡囡都話係學校(問咗好多次), 而第一次已经由跟校車姨姨證实, 係喺放学行小斜路跌倒的(久不久会有一級級大樓梯級), 趺倒時老'師知道的, 但扶完囡囡起身後, 竟檢查未有受傷的膝蓋, 反而受了傷那邊察覺不到....到上了車, 是囡囡主動地同校車姨姨講....。我是翌日特地放假, 帶囡囡搭校車, 多口問校車姨姨我先知, 呢part唔怪得校車姨姨, 因平時係菲傭帶, 可能有講或想講, 但礙於語言問題

原帖由 vvwawa 於 09-10-5 21:50 發表

Hi, Yvonne
If your daughter hurt herself on the way from school to school bus, teacher may not be able to know and call u. Right?(just my wild guess)

仲有, 唔知你係咪真幼而又需要搭校車家長, 和學開頭三日你又有冇去觀課??佢地安排D學生上校車係好大陣仗, 随出动嬸嬸、老師, 仲有walkies etc, 所以就算依你所講嘅情況,老師都會知!

原帖由 vvwawa 於 09-10-5 21:50 發表

Hi, Yvonne
If your daughter hurt herself on the way from school to school bus, teacher may not be able to know and call u. Right?(just my wild guess)

唔知係幾時嘅事呢? 其實上次星期六家長会時, 我也有反映過, 個老師話留意番佢多D喎!! 多謝各媽咪関心!!

原帖由 fayesum 於 09-10-8 22:24 發表
hello! 大家好, 我囡囡係幼光班西瓜組的. 你地就好啦, 小朋友好喜歡返學, 我囡囡有時喜歡有時不喜歡, 到現在仍未完全適應呀.
我都有參加家長義工, 最近都有到家長閣幫手.

yvonne_mrs_sum,
我反而聽幼真班的一位家長 ...
‹ 上一主題|下一主題