用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖嘉勒 vs 真光
樓主: allysharlin
go

聖嘉勒 vs 真光   [複製鏈接]

直屬定連繫, 對於2010年或之後出生的小朋友未必有關係, 詳情睇下ian個blog就知.

http://blog.yahoo.com/_DGR3QZTL7 ... 2%E9%81%B8%E6%A0%A1

冇收到信,不過覺得唔記信幾奇蹟。

奇怪。

哦, 可能我覺得被取錄是大事, 有信出確定家長唔會miss左個offer好似穩陣d, anyway, 我都唔會去交留位費了, 希望心儀此校既waiting家長快d收到好消息啦.

回復 allysharlin 的帖子

而家諗緊堅道定大坑真光好呀。我喜歡堅道全日,大坑就喜歡佢校舍同地點。

spmok1999  我睇你都係揀大坑好d...  發表於 12-12-28 09:09

若果兩個都pm, 可考慮邊個近。過大坑校舍大好多,我見佢地喺戶外遊樂場玩得好開心,沿住小徑踩車,好似好開心。而且若升真小,同一地點我想易啲適應。

回復 picture 的帖子

yes, 除非以下情況, 否則大家一齊參加政府的中學派位辦法, 有聯繫或直屬中學的小學將沒有升中的優勢.

1.  中學和小學結龍, 例子如天神與st.mary.
2.  中學轉直資或私立, 擁有收生自主權, 例子如聖保祿學校, 德望學校.
3.  政府再delay2015要轉一條龍的死線.

我了解係咁, 有錯請更正.

spmok1999  我睇你都係揀大坑好d...  發表於 昨天 09:09

點解呢?

t3carol  明晒,即係佢小朋友讀堅道,因為佢只知堅道人數,唔清楚大坑的,同埋極有可能佢係比out果個。如果係又唔怕講呀,起碼可以探討下。  發表於 12-12-29 16:58
spmok1999  我覺得係正校同副校o既分別, 正校收生我覺得會嚴格d, 錯配o既機會相對細d, 而冇得直升的消息亦都未曾見過是講大坑的, 所以我覺得讀大坑會穩陣d...  發表於 12-12-29 14:31

spmok1999, 其實明白您既心情, 亦都相信您講既說話, 但學校怎判斷收唔收返您小朋友我不能去comment, 始終您們相方最清楚.  不過塞翁失馬, 未必是壞事.  我相信所有講話有得直升的學校也會有呢d case, 不過對於我來說, 真幼已經比好多半龍, 大半龍學校更有升學保障, 起碼我認為它不是旨在於收最top, 最頂級的學生.  我希望您小朋友好快有好消息, 搵到一間適合又懂欣賞您小朋友的學校.  btw, 您說學校是11月派小學留位紙, 是指小朋友還讀緊k2的11月嗎?  若果是k3的11月, 相信不夠時間作兩手準備.

spmok1999  是讀緊 K3 的 11 月, 即係大部份直資/私小都截止或已面試完的時候...  發表於 12-12-31 10:29

除了看一間學校成績, 我都會看看學校的體育與音樂表現, 真光都有參加學界體育活動, 當然同拔萃, 協恩, 德望不能比較, 不過佢地校舍有泳池, 有運動場, 若果小朋友喜歡玩, 我相信學校都有support.

老實講, 心裡面果句, 我未必想揀一間學業成績好叻既學校, 我比較想揀一d全校學生成績都中上但無太大壓力既學校.  我覺得以上兩間都乎合要求, 咁我揀間對我黎講就腳又硬件好d既, 我老公好鍾意睇硬件, 所以佢對德望校舍更加流晒口水.

但如果very top既學校肯收, 肯定又好矛盾, 一定會覺得無理由唔比囡囡一試, 所以都係見步行步, 我承認我地有得揀已經好好彩, 想返兩個月前, 咩都未in, 我地都係無腳既雀仔, 無殼既蝸牛...

famil1201  係呀, 鐘意校舍靚當然擇TL lar:)
聖嘉勒樣樣都不錯, 英文小學,d 學生乖,小學仲有外籍學生入讀,中學由高考至文憑試均佳, 但揀佢就要犧牲小學冇靚校舍  發表於 13-1-3 04:43
‹ 上一主題|下一主題