用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 言行社 英文
go

言行社 英文 [複製鏈接]

言行,我當佢係操卷班,操d乜? Grammar, dictation, comprehension, listening, writing, oral, presentation

$60 per hour,我覺得ok架。

小朋友出貓唔奇,自己嗰個唔係就得喇。小朋友之間都會compete,short test, long test, writing想攞獎品。

講到明功課大量,個個星期默30+生字,所以最好暑假開始俾小朋友適應。

好多家長唔buy e一套,不過佢亦有條waiting list。

卅幾人一班,好似返學咁,真係唔係個個小朋友都適合。

默生字,係老師講個中文解釋,小朋友默英文生字。

門口職員無乜禮貌,不過我亦唔需要同佢打交道。

最麻煩係每次升班,時間會唔同咗,要晨早去排隊轉時間,上次轉時間條龍足足百幾人。

有家長同佢哋嘈,唉,補習社啫,唔啱咪搵過間囉,反正佢哋都唔會show你。

頭一年最難捱,d功課我要幫佢。弟二年就好咗好多,有部分嘅字可以唔洗靠字典。

有d小朋友返完個暑假就頂唔順。

要語文好要多閱讀,但我囡唔係幾肯睇書,唯有搵d英文班去擴大佢嘅知識範圍。

唯一得著係英文測考唔洗同佢溫書。

亞囡英文總平均分通常都係坐B望A,佢學校基本上唔攞C都應該屬band 1學生。

我唔夠勤力,懶做research,以人哋對腳做benchmark,邊度多人排隊我就去邊度。

我鐘意言行夠全面,連writing + listening都包埋。仲有少少oral,要寫script喺班上present。

Writing有進步,學校dictation佢覺得quite easy。

言行深? 我先頭都以為係,直至亞囡上中學嘅bridging course。

原帖由 overview 於 10-6-28 19:02 發表
咁你囡囡補完後, 學校成績有無進步, 大約幾多分?  因為每次2小時, 如果只係單做exercises, 真係好exhausted.

同埋師資點樣 ?  

This is what parents usually do - go to their centre and book a time/date for assessment.  Now may perhaps be a little late as ther first assessment began in April and summer classes should have all been set by now. But, as I said, quite a few will quit after summer holiday so still worth a try.

原帖由 overview 於 10-6-29 16:31 發表
唔該晒.

可唔可以walk-in上去報名呢, 因朋友話打極電話都唔通.
‹ 上一主題|下一主題