用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教:升中面試班的問題
go

想請教:升中面試班的問題 [複製鏈接]

oh,原來係咁解。當日我同我囡一齊 interview 時我都冇出過聲,所有 Qs 都係囡囡答,我只是 in 完講多謝。或者提一提 in 之前最好準備定一兩條問題去問,好似去見工咁。

原帖由 Martina 於 10-9-20 15:40 發表
小女也沒有參加過校內/校外的interview班, 我個人覺得如果要attend 的是group intervew,  那便比較執輸, 因為要fight to speak out.   

相反單對單interview, 只要有禮貌, 有問有答, 平常心便可.  有d問題是時事題, ...

上咗面試班唔等於會考到心儀學校,不過如果時間同 $ 都唔係問題,why not 呢? 況且上完有幾多得著人人唔同,我同意個人 interview 應該有d幫助。

無謂考唔到嗰陣個心 lor lor luen,做咗唔得咪c心囉。

好似我朋友囡 DGS 2nd in 嗰陣,問 daddy 洗唔洗去。我話如果 le 間係你哋 ge dream school,緊係一齊去喇,誠意吖嘛。得一個家長出席會否影響 result 冇人知。

到我囡 Convent 2nd in,我都係單拖, interview 時亦冇問點解 daddy 唔嚟。

亞囡考小學時我後悔冇俾佢上面試班,因為後尾我至發覺連邊個係老師/interviewer 佢都唔識分!

原帖由 melindalsl 於 10-9-21 13:52 發表
我囡話group interview 有着數因為唔係個個都講, 就算唔知點講都可以借人的話題再發揮, 個人interview就有risk, 因為識就識唔識就好難發揮得好, 咁就先分.

其實上唔上面試班, 就看看考什麼學校了, 如考top branding ...
‹ 上一主題|下一主題