用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔好意思,我個囝升小一,但我都想問問大家: ...
go

唔好意思,我個囝升小一,但我都想問問大家: [複製鏈接]

直屬位只計中學,條數係咁計嘅:
e.g. sppcs 升 spss:
spss 5班共 180人,30%自行共 54人,留班位共 10人。
180 - 54 - 10 = 116 x 85% = 99人(直屬位) 冇花冇假。
小學有幾多/少人都冇關係,只要符合中學要求(band 1、band2 生)有足夠位就入到去。

有直屬中學嘅小學好似好吸引,但其實一 d 都唔容易讀,競爭大,如果入唔返間直屬中學 = 小朋友多數唔係 band1,揀學校時難度極高,分分鐘辛苦 6年,都係換嚟間 band2 甚至 band3 中學,家長揀選學校之前,請睇清楚 d 遊戲規則,無謂事後抱怨。
咪一味淨係睇到個金漆招牌,諗吓間中學點樣可以保住個水平呢?

"我唔試過又點知唔得" 啱嘅、啱嘅。我自己都係咁諗。
唔感恩都冇問題 ~ 自行時絕對可以唔揀直屬。我自己都有咁做。
只要好好面對後果,唔好受完人哋 6年教育之後,反轉豬肚。淨係睇到人哋嘅種種不是。。。。

原帖由 redkoni 於 11-7-16 22:03 發表

"忠言逆耳利於行, 毒藥苦口利於病"
有些家長可能仍會抱着"我唔試過又點知唔得"的心態, 人各有志, SPSS及SFCC也是很好的學校.

客氣、客氣,我 last night call 左個媽咪,匆匆講左幾句,佢女 F1 情況同你女一樣,喺 F2 + F3 都時讀得唔錯,揀科應該冇乜問題,等佢 call 時我就可以問得詳細 d。

原帖由 IvyMun 於 11-7-16 23:12 發表
由於今日阿囡要打波前要吃麫包充飢, 同你講到一半,突然才想起未買麫包就走趕住入麪包店,真對不起,你說打聽楼上的姐姐一事,其實我應該多謝你,我竞然忘記.希望你體諒. ...

因為 e + 係小班 30人 x 4 = 120人。
剛升中嘅都仲係 37人一班 x 4 = 148人。

原帖由 qqbabe 於 11-7-19 11:27 發表
剛過去既小一收生灣仔3間女校都係收120人, 點解小六升中人數會有咁大分別?
‹ 上一主題|下一主題