用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無人考到St. Paul Convent School CausewayBay都唔讀 ...
樓主: Dedemom
go

有無人考到St. Paul Convent School CausewayBay都唔讀呢? [複製鏈接]

回覆:有無人考到St. Paul Convent School CausewayBay都唔讀呢

同女兒講,面試開始時心情可以有少少緊張,係正常可以理解的,叫佢盡量放鬆,專注去聽問題,淡定d有問有答,你响佢隔離係十卜佢,叫佢唔好比自己太大壓力 ~ 家長都係。平常心分分鐘有驚喜。
太緊張表現會失準,早年我朋友個女見得校長其實成數應該幾高,可惜太緊張由開始震到尾結果都唔成功。

回覆:goodboy1 的帖子

做法正確,真係唔好做 last minute drill,分分鐘攪到阿仔/女答問題好似背答案咁,大忌呀!
答得自然d,等老師覺得係佢自己諗出來嘅對答,諗都唔使諗就背哂出黎你話老師點睇呢,反而表現唔到佢真正的實力。
Good luck everyone

回覆:有無人考到St. Paul Convent School CausewayBay都唔讀呢

Heidima, 唔係年年都 call 得咁快架,你咪嚇親佢哋啊,我哋嗰年係比較特別,真係 in 完幾個鐘就收到電話~ 因為嗰年臨近放 easter 嘛。

我都以為家長在旁會增加小朋友壓力,直至女兒同學話有家長在旁有人壯胆冇咁驚,真是人人有唔同想法,所以我叫你哋同女兒說你哋一齊係比 support 佢,唔係要睇吓佢 in 成點。
嗱,記住 in 得好唔好都要讚比鼓勵,自己諗吓比著係自己都可能口震震,入到 2nd in 算係有交代囉。

回覆:tiggger 的帖子

都好快,星期二、三到可能會有消息

回覆:tiggger 的帖子

留位費好似係 under 1000蚊,唔係好記得

引用:都唔算留難,但就兩個老師輪住問問題,沒有

原帖由 jc_mom 於 14-03-15 發表
都唔算留難,但就兩個老師輪住問問題,沒有停過。
我女當年都係咁 in 架,所以有兩個老師囉,女女一答完就到下一條問題

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+14-03-15+發表我女

原帖由 ricky316 於 14-03-15 發表
當年我女都係,見佢對答如流,我卻非常緊張。in完等通知仲緊張,冇指定日期,天天等,直至一下午來電,欣喜 ...
我女一開始時有少少口震,不過好快進入狀態,答得好淡定吓,老實講佢嘅表現我係幾 surprise。返屋企途中我已經同佢講 in 得唔錯。
我其實係諗住等佢攞d實戰經驗去應付自行 (我鐘意唔使交學費多d),冇所謂所以我自己就好 relax,老師問我有冇嘢問我都答話冇。我哋 in 下晝,返到屋企冇幾耐已經收到電話,真係連祈望都未開始。
我女早你女一年,已中四。

引用:Quote:原帖由+elok+於+14-03-15+發表見校長

原帖由 bb560 於 14-03-15 發表
“實得“?可解?依家仲驁緊!我講我!
見校長正常被睇高一線。
當年女女同學見完校長即場比埋獎學金嘅 offer letter,咁當然個同學係精英,又讀得又有特異。

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+14-03-15+發表我女

原帖由 ricky316 於 14-03-15 發表
一轉眼孩子都長大了,有咗大女經驗,今年幫細女預備,總算順暢點。
The very best of luck !
祝兩姊妹可以一齊返學家長唔使煩

回覆:ricky316 的帖子

如果兩姐妹係同一間小學,咁妹妹唔想同家姐升讀同一間中學係可以理解,更何況依家考入一間大部分家長心目中嘅神校呢。
SPCC 係一間 study hard then play harder 嘅學校,考得入嘅絕對係精英,恭喜

引用:回覆+Rattie+的帖子 昨天2nd+in見校長,講

原帖由 晴晴的媽媽 於 14-03-16 發表
回覆 Rattie 的帖子

昨天2nd in見校長,講廣東話,仲即時offer 獎學金俾囡囡。 ...
恭喜你哋! 女兒想必是精英了。
祝女女有個愉快嘅中學生活。

引用:是不是校長in既基本上都收?咁大約剩下多少

原帖由 meimeima 於 14-03-16 發表
是不是校長in既基本上都收?咁大約剩下多少位俾由老師in既學生呢?
咁校長見得嘅一定係 d short listed students, 合適又優秀嘅會即場 offer 獎學金招攬人才。亦有唔係即係出 offer 而係之後同其他一齊收到通知。
不過都唔一定入硬,我女嗰年係有人見完校長冇 offer。

“咁大約剩下多少位俾由老師in既學生呢?”
e 條問題我就答你唔到啦,真係唔知。

引用:似乎入到second+in.既,也不是+機會均等,再

似乎入到second in.既,也不是 機會均等,再黎多次。希望不是早有定案,循例再見多次確定佢地無揀錯人吧!

...
女女嘅同學中都有唔少係見老師的。

引用:多謝您既經驗分享,希望尚在人間 +

多謝您既經驗分享,希望尚在人間
記住e幾日電話跟身唔好 missed call 呀,good luck !

‹ 上一主題|下一主題