用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 2009/10 聖保祿天主教小學小二
樓主: irenec
go

2009/10 聖保祿天主教小學小二 [複製鏈接]

Hi Candy
It was English test last week wor, Chinese test is on this Wed.
Rattie
原帖由 candy_kent 於 09-10-19 13:05 發表

今次中文測驗卷深唔深架 ?  出左d乜 ?

Hmmmm...
期到五年班,中測會輪到四年班呢?

原帖由 chatroom台長 於 09-10-19 15:40 發表
上星期英文 test 勁勁勁呀 ! 一班37人30人唔合格, 3x , 4x 分, no eyes see !!

係正常,擔心係明天中測,聞會有閱讀理解50,亞大小姐分分gel!

原帖由 candy_kent 於 09-10-20 09:39 發表

rattie
hehe, 攪錯左添 !

你囡果班d卷深唔深呀 ?

事實上冧班會有.
好易:
時交暑期作業就知,
上去唔同版本.
過有年班主任公佈佢嗰人冧班添,冧班.

學校講明祗可以冧一,
跟唔上恐怕要定後路.

年亞升上六時隔離兩個唔識(懷疑冧班?) 吓,
六年班,
真唔?!

原帖由 snkwok 於 09-10-21 14:46 發表
亞女又髮現新大陸......
1年班時的同學有一個沒升上2年班,原有她重讀1年班!!
1年班就冧班,咁如果去到3.4年班跟唔上點算.

次做唔哂, 其實時老師會教點去做份卷,如做邊D先等.有講頭兩頁要十分鐘攪掂(共七張紙).
原帖由 @MAAK@ 於 09-10-21 23:02 發表
今日亞女一放學就喊哂話,中測仲有一張紙未做,正想鬧佢,佢就話:老師話夠鐘停筆,即刻有幾個女仔一齊喊,因為都係做唔哂,真係有三份閱讀理解,睇都睇唔切喎!!! ...

有供詞建議小朋友要識寫,佢地時會,時字太筆劃太複雜跟本抄唔到.
原帖由 candy_kent 於 09-11-2 09:31 發表
想問下小二家長,  常識科小一果時有無供詞架 ?  

有無出課外題 ?

有無tips提點下我地小一生要留意下呢 ?

去到高常識反而最容易A,溫辛苦最易到九字頭

注意詳答題時唔可以太簡單好多時D答案或錯論據夠就架啦。

! 不過e+個咗,d禮物佢要自己最鍾意都文具
check功課我嗱嗱走去睇電視正!
原帖由 snkwok 於 09-11-23 23:09 發表
我和囡囡有個約定:
默書100分有小禮物;測驗9字頭有小禮物;考試取A有小禮物.如績表上總成績A,操行A有大禮物.
我買定一大堆公主鉛筆,擦胶,間尺,書簽等等做為小禮物,大禮物可以讓阿女自已選.
平時温書,做功課要她自已搞 ...
‹ 上一主題|下一主題