用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 st paul convent
樓主: celiaroyfamily
go

st paul convent   [複製鏈接]

回覆:st paul convent

今年我女中五,當年我哋冇做 ppt,淨係用咗四張 A4 紙印咗嗰四個 book reports 叫阿女照讀就算了

回覆:avbee 的帖子

Exactly time flies just like a flash.  I still remember the struggle we had 5 years ago.  I am so thankful that my girl had a smooth transition.  Whatever your decision is I am sure would be for the best of your girl.  Let me know if you need any clarification during the process.
Good luck!

一齊見。
主要係問女女,天南地北,全英語。
最後會用廣東話問家長有冇問題。

女兒中五,當年係用全英,原來現在又中又英,看來我d料 outdated...

引用:需要父母一同出席嗎?如果只得一位,會扣分

原帖由 Hei-Mum 於 15-03-13 發表
需要父母一同出席嗎?如果只得一位,會扣分?
得一個出席唔會扣分,我當年都係單拖,另外知亦有其他同學都係。

引用:Quote:Rattie+發表於+15-3-13+19:12+得一個

原帖由 johnnywalker 於 15-03-13 發表
點知唔會扣?
咁又係,我又唔係學校老師,唔應該實牙實齒咁肯定話唔會扣分。
女兒唔係 b1 頭,冇特異,兩三張 cert,cv 一張 A4 紙寫哂,下午時段 in 老師,daddy 冇出席,所有條件都屬於下線。
不過阿女 in 得唔錯,老師全程 focus 在女兒身上,我感覺上自己只是個旁聽者,全程我只是在最後老師問我時答了一句。
當年只是抱著去考吓攞面試經驗,唔收冇所謂。
咁如果好喜歡 spcs,儘量一齊出席啦,正所謂一分都不能少! 畢竟父母在場佔大多數,做齊了至少心安。

回覆:nuinuimummy 的帖子

我哋嗰陣唔需要讀故事,全程都係老師問阿女答。
我覺得沒有必收的,同年識得有人 2nd in 見校長但因太緊張而沒有成功。亦有人即場由校長 offer scholarship。
阿女初時有d怯,不過好快定落嚟,有問有答,有d答案令老師同我都忍唔住笑,但相信亦令老師覺得阿女係佢口講佢心,冇樣板式的應對。

回覆:Rary 的帖子

我女嗰年係大部份外來生一班加少量附小,有少部份入咗其他班。亦聽聞過有年全部編响一班,所以未必年年一樣。

㩒電話計時好呀,時間管理,否則一個超時五分鐘,第十個可能要等成粒鐘。
目無表情無心機 interview 都一樣識貨揀到有條件  say no 嘅學生,掂喎。
考直資有樣好,就係佢揀你時最終決定權在你哋手。
呢d就係有得選擇嘅好處喇。

有條件的學生,當然係有大把好學校揀。
目無表情… 我可以視為嚴肅、認真、不苟言笑。
maybe 有時態度係双方面嘅。

‹ 上一主題|下一主題