用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95校網家長 幫幫手, 十萬火急
go

95校網家長 幫幫手, 十萬火急 [複製鏈接]

我仔仔出年入讀小學, 頭痛選邊間小學好, 請各家長比d意見. 以下幾間邊間最好. 急急急...唔該各位!!

基督教宣道會宣基小學
保良局馮晴紀念小學
保良局黃永樹小學
將軍澳官立小學
東華三院王余家潔紀念小學
   0    0    0    0

原帖由 mimicheng 於 09-9-15 21:24 發表

我上年都排得好好,好可惜派咗去13志願。
我排3,2,1,6,4,5

甘你結果派左去邊間小學呢?

原帖由 mimicheng 於 09-9-15 21:24 發表

我上年都排得好好,好可惜派咗去13志願。
我排3,2,1,6,4,5

甘你結果派左去邊間小學呢?

其實我都有上網收集資料...都講馮晴同黃永樹好好, 但係都有聽d家長講會有好多功課,  會唔會好大壓力呢?

原帖由 ziyi 於 09-9-14 21:50 發表
是否不論機會率?
如果是,那馮晴/黃永樹最好

要入lee兩間機會率係唔係好低?
邊間會少d壓力呢?

原帖由 ziyi 於 09-9-17 17:13 發表
係啊,但TKO小學自行申請收生真的走兩極,一係爭崩頭,一係無人申請,得小貓三兩隻

家長看了自行收生的record,自然在大抽獎也會爭崩頭,我認識的到是一係頭3志願(下面提及的學校),一係派到13~14志願, 差不多尾數上 ...

其實都有諗過報直資學校, 但係聽幼稚園講.. 如果報左直資, 又收左, 就唔可以參加自行收生同大抽獎, 唔知啱唔啱呢? 請提示!!
如果直資學校有邊間可以選? 保良局陸慶濤小學好嗎?

另外想問官小差過以前? 咁仲ok嗎? 因為現在我考慮緊官小因為官中係BAND1.

係唔係選邊間小學都唔緊要, 最緊要選間好中學..唔知我咁諗啱嗎? 如果唔啱,請提示.

原帖由 BSCYL 於 09-9-17 18:53 發表
接受直資, 要放棄大抽獎.
若果理想中學是羅氏基金, 可報陸慶濤, 是一條龍
官小與官中只是聯繫,保留25%學位, 不保証直升, 其他小學入讀官中亦很多
想入一間理想中學, 選擇合適的小學是有幫助
可以參考各小學派位情況, ...

咁係唔係應該選有一條龍小學?

我另一選擇係東華三院王余家潔紀念小學, ok嗎?
lee間有一條龍中學"東華三院呂潤財紀念中學".

如果官小或東華, 你會點選??
請比d意見, 唔該哂!

多謝大家回覆, 再想問應該以甚麼去判斷邊間小學啱小朋友? 我個仔仔喺屋企嘅時候就好多嘢講, 好活潑. 喺學校就靜d, 喺老師眼中係乖乖學生, 好鐘意幫老師和同學, 平日都鐘意扮老師教小朋友點做啱, 點做唔啱. 平時一有時間就會同佢讀書, 另要佢串英文生字(學校無要求串), 佢好快就會記得.

咁應該選活動教學定好谷嘅小學?
本人住西貢嘅, 曾撘校車, 有無又近d又適合嘅小學介紹.
請幫幫手!! 唔該唔該!!

請問如果first round得10分, 係唔係選邊間都無乜機會? 巳家想入馮晴或王余家潔, 有無機會? 要等統一派位or叩門? 唔該!!

原帖由 ziyi 於 09-9-22 23:03 發表
馮晴或王余家潔在自行收生階段一定無機會
有一些是有機會的如將軍澳官小,香海正覺蓮社佛教黃藻森學校,西貢崇真天主教學校(小學部),仁濟醫院陳耀星小學,西貢中心李少欽紀念學校,新界婦孺福利會梁省德學校(將軍澳),博愛醫 ...

咁如果first n second round 都唔收, 叩門嘅機會大唔大?

Thank you very much  everybody !!!!
‹ 上一主題|下一主題