用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 有無09小一家長入黎分享吓
樓主: 曦彤媽媽
go

有無09小一家長入黎分享吓 [複製鏈接]

回覆 11# ankiehok 的文章

你好!請問你女女是首輪入新基或是第二輪大抽獎?因我的女女只有15分,但我想考慮入新基,雖然明知這間學校好辛苦,office staff 很hill(聽聞),但派位好,我女又喜歡音樂,所以想搏一搏。已開學兩周,校長及老師是否很cool及嚴呀?很想聽你的親身體驗。Thanks a lot!

raikkonen and 彤媽媽,

你們好!謝謝你們寶貴的意見!當初我對新基的校長、老師及staff都有D worried,擔心他們無愛心,聽完你們的意見,我很放心,決定揀新基1st choice,預fail, 2nd round 再揀1st choice,fail 再叩門,請問你們知不知叩門有什麼要求?身邊有冇朋友成功?thanks a lot!

Angelmokco,

謝謝你的寶貴分享!請問你仔仔是15分嗎?我預左要叩門,但不知是否要做中英數3份paper,if yes, 實唔識做啦!!你所講的1 to 1是指老師對你仔仔?你在埸嗎?你知唔知有多少人叩門?新基收了多少人?

Thanks a lot!

原帖由 angelmokco 於 09-9-19 23:15 發表
Pampus,

我個仔係叩門入的, 學校話今年因有H1N1關係,interview format改左個1對1,即問吓我仔佢幼稚園d功課是否自己做,介紹一吓自己做過的作業,校長會在外出問吓等緊 的家長對音樂教育的看法,咁又收左我仔(但我當然 ...

raikkonen,

謝謝你的提示!希望明年我女女有機會與你們做同學。

原帖由 raikkonen 於 09-9-23 10:55 發表
3份paper e+小朋友可能未學到呢個level, 當你到時interview嘅時候(出年6月), 你小朋友自然會學到. 我當初鄰居話比我聽要做3份paper都同你一樣, 實唔識做, 直至到佢幼稚園下學年, 開始模擬小學, d功課都做好多paper,  ...
‹ 上一主題|下一主題