用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 FS1-返了一段日子, 最大問題/滿意是什麼? ...
樓主: Jamson
go

FS1-返了一段日子, 最大問題/滿意是什麼? [複製鏈接]

阿女返真道後個人開心咗, 識嘢亦多咗, 佢超喜歡呢間學校同老師, 不過班裡面有啲比較惡搞嘅同學, 搞到佢返嚟有時會有少少唔開心樣, 夜晚亦試過發惡夢喊晒叫晒...但整體而言都係開心嘅.

至於學習方面, 明顯覺得女女自己開始畀壓力自己, 尋晚同佢傾傾下計, 佢喊咗出嚟, 話自己英文係全班最差, 成日都聽唔明老師講乜, 又畀同組同學怪佢答錯嘢得唔到分...唉~

多謝你嘅分享

阿女入咗真道後都比以前喜歡睇書, 不過如你一樣, 因為阿女講/聽英文機會比較少, 而佢間幼稚園又著重品德培養多過趨谷英文, 所以搞到家陣真係好似要重新出發, 由基礎嚟過; 再加上被同組同學兜口兜面指住佢話佢英文渣害到佢哋組少分之後, 佢完全冇晒信心, 連BB時已識嘅簡單英文字都會話唔識...作為家長, 唯有盡力正面啲去輔助佢啦!

原帖由 TansonMa 於 5-11-2010 14:56 發表
anjogmail,
英文課方面,我大少的情况亦差不多。我們都是少講少聽的一族。暫時,我的對策是由最基礎重新出發(包括看書和做練習,不過無補習),做番好d。希望幫到他又幫到你啦!

...

阿女話有一位英文老師全堂全英文教學, 問問題時佢大部份都唔明, 舉手發問老師未必每次都能照顧到, 而答問題又常答錯被同組同學怪責話佢累到大家冇分...果晚睇住佢喊得好淒涼, 真係好心痛, 但亦只能正面啲同佢分享多啲之餘, 教佢努力啲, 唔好只諗自己唔及人哋, 而係要去向叻嘅同學學習人哋叻嘅嘢.

原帖由 Jamson 於 5-11-2010 15:48 發表
佢點知自己全班最差呀? 會唔會係佢自己"凝"住咋!

不過仔仔話老師會將dictation 100分d 同學名寫在 whiteboard又或者讀出嚟, (中文科都係架)所以佢成日話到比我知今次有無人滿分, 好似話唔係為咗showing off, 係方便 ...

多謝你 TansonMa ^^

今日帶阿女返學, 響課室門外睇, 佢真係有好明顯受氣現象 (因為某同學係連對住我哋大人都係果幅咀臉...), 唉~ 今時今日做大人又好細路又好, 都真係一點都不易!

原帖由 TansonMa 於 7-11-2010 23:00 發表
Anjogmail,

嘗試和孩子去看〝小孩不笨〞這套戲。孩子和家長均有得着。

May I have the link also? Thanks.

原帖由 littlefaith 於 9-11-2010 17:18 發表

Sure! I've sent you the link. Please check pm.

Request sent thru' FB. Many thanks & see you there ^_^

原帖由 littlefaith 於 9-11-2010 22:01 發表
HangYi & 盈媽:

I've sent you the link to your PM. Please check.
‹ 上一主題|下一主題