用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸信會聯會小學 對校長有感而發
go

對校長有感而發 [複製鏈接]

回覆:camcam520 的帖子

雖然黃校長上任,功課及課程深左,但都比其他學校少功課及默書。
我囡囡剛剛讀小一,與舊K3既家長傾談,有部分學校早已開始默書,功課量係聯小既一陪,導修課冇人教做功課,相比聯小除了老師,還有家長義工入班房協助(欣賞學校願意open學校),已好好。
最近還有幾次家長講座,講解及教導家長學校各科課程,我自己覺得學校都好照顧學生及家長,都期盼家長要一齊教小朋友,都好的。
雖然我囡囡只是小一,但我諗全港有邊間小學唔「谷」呀,只是「谷」多或「谷」少,好似聯小中文科,佢話上下學期只有各4次默書,我朋友聽完好驚訝,默咁少,栢麗灣小學默得仲多(因可幫助小朋友識多d字),所以多少要看家長自己既諗法。

最後想回應樓主,我朋友兩個小朋友相間幾年,係另一間小學讀既,都覺得d小學同以前唔左,成績「谷」得勁左,冇以前咁輕鬆,所以我諗係全港小學都係改變左,程度深左,而家既幼稚園教既内容都比以前深及多左,小學教得深及多左都合理。

回覆:alfred123 的帖子

現時有那間學校不舉辦海外交流學習團呢?地點近既就選國內或東南亞,如新加坡及台灣,遠的有歐美學習團,就算不參加學校舉辦,家長們都會自行帶小朋友去,目的為增加學生生活經驗及擴闊視野。

學校舉辦海外學習交流,當然參與人數不能太多,老師們也難於照顧。一個家庭去旅行,都一個大人照顧1個小朋友,甚至2個大人對1個小朋友,何況那學校呢?其實學校願意舉辦海外學習交流,都是一件好事!

至於金錢方面,當然用者自負較合理,因費用不少,難以有津貼,不選歐美,選東南亞地區應該可支付或較容易找資助。

回覆:breadme 的帖子

另外,大家不知道有沒有留意國際學校既活動,佢地每級都會舉辦野外歷奇活動,訓練學生,而當中亦有海外交流學習。
不是只學習課本,靈活運用及生活經驗都好重要。

‹ 上一主題|下一主題