用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 有冇2010-2011小一浸小同學.
go

有冇2010-2011小一浸小同學. [複製鏈接]

好開心, 個囡可以入讀浸小, 多多指教.
   0    0    0    0

我有好幾個朋友d仔女係浸小讀, 開心上學.
學校鼓勵學生參與, 不一定要好top 的學生, 都可以參與不同類的比賽, 表演.
學校始終有Bu Back up,
好多資源都可以由Bu 抽取安排,

例如家長的講座, BU 的幼兒教育方面有很多老師進修.
學校圖書館放的資源好豐富,
雖然有些負面新聞, 自由言論, 有正有負, 就要平常心.
教育不是幾年就會成熟, 只要keep 進步,
學生學習開心, 係我需要的學校.
Keep positive always.
原帖由 kkk2000 於 09-12-5 13:50 發表
浸小是否你心儀的學校? 那方面值得你欣賞?

still wkf, tsl 真係好開放
原帖由 kkk2000 於 09-12-18 20:48 發表
If compare with TSL, which one is your choice?  WKF or TSL?

好高興認識你地, 我會搬入沙田, 希望個女讀得開心係我的心願.
原帖由 SunshineMom 於 10-3-25 14:33 發表
Dear Cutebb01,

Sorry that we applied and admitted in July.  I have no idea about the waiting list.

小女都係九月入學, 希望學校同佢夾到.
原帖由 hkbaby_02052009 於 10-4-25 19:24 發表
G1 Math 是否用英文教授?因我女兒在九月將入讀WKF G1,謝謝![quote]原帖由 SunshineMom 於 10-3-5 14:12 發表
Being WKF parent I am pleased to share with you my ...

收到信, 你地呢?
原帖由 idy926 於 10-5-26 14:09 發表
我問過學校話迎新營係8月某3日,但未定日子,希望快D知道la,吾知係點形式嘅呢?

你係浸小fan!
原帖由 kkk2000 於 10-6-2 23:12 發表
I am looking forward on that day!!

今次的講座, 我去唔到, 你呢?
原帖由 kkk2000 於 10-6-3 12:38 發表
我仔仔今年會入讀小一

我第一輪註冊了,所以對於lucky draw好lazy, 真係成舊飯.
原帖由 kkk2000 於 10-6-6 18:03 發表
我也不會到, 唯有下次吧!! 你註冊未?

現在都仲係滿, 希望如你所願, 難得多一個媽咪欣賞ma!
原帖由 KPMS 於 10-6-10 15:31 發表
HI,我重等待HKBUAS(Writing List), 想問你哋係咪加咗學費,$3500(month)?知唔知幾時會有位呢?我考咗觀塘道聖諾瑟小學.

你好有毅力, 相信我地一定有機會成為浸小家長.
加油!
原帖由 KPMS 於 10-6-11 15:46 發表
收到消息,失望未有位,要再等.
我明天去交多一次portfolio

嘩, 剛剛先看前message, 真係very very good!
原帖由 KPMS 於 10-6-14 14:55 發表
嘩!好開心呀!我終於win咗啦.原來星期六重有叩門的人考試,我無理叫仔仔寫咗一封自薦信,劃咗一副畫加在portfolio上,當時都心灰失望,因為原來重再接叩門,我排writing list, 原來都無用,好彩你哋叫我照交portfolio,唔好 ...

最好唔好用沙田地址, 因為當時區議會怕浸小入沙田後, 會做成沙田學校殺校, 所以只淮浸小收15%的沙田生, 真係好小位.

原帖由 pbchan 於 10-6-15 22:56 發表
Hi ,

I wish to apply P1 for 2011-12 for my "prince".  I like this school very much, but, heard that they only accept 15% shatin student..  Do you think I can use grandparent's address to apply?  Will ...

真係要問政府先知.
原帖由 Funling 於 10-6-18 18:14 發表
Don't understand, Shatin has 2 DSS - WKF and Pui Kiu, why Pui Kiu has no such problem?  

替你開心!
原帖由 hair-health 於 10-7-16 15:13 發表
好開心, 終於可以入到浸小, 我係在今年初已經不停叩門, 終於在7月14日有機會再interview, 結果成功, 趕得上尾班車, 好開心, 希望各位同學仔可在浸小開心學習, 前途無限.

...

當天去註冊, 選d課程好煩覆, 有d亂.
我想比個女捱下, 會先要佢食學校飯. 遲些再算.
原帖由 tpmak 於 10-7-20 09:39 發表
替你開心!  

就係成張紙, 我好stupid, 都唔明.
其實每一level 選兩個. 第一/第二選擇. 好似簡單d
原帖由 idy926 於 10-7-20 18:45 發表
我都係吾明,結果即場選,原來每節只可以有2個ticks, 1 st choice and 2 nd choice,咁就明晒,我同亞女去,佢自己決定,有D我諗吾係熱門我諗入倒卦,如三字經同rope skipping,又報左日文,我諗日文好多人會報,你選左mug ?
我無訂飯,亞女 ...

唔好咁快擔心, 一齊努力.
原帖由 baby_new2004 於 10-8-10 16:12 發表
各位你好,

我仔仔都是2010小一生呀, 我同你們一樣好開心仔仔能入讀此校.

現時最擔心係仔仔適應唔到英語教學, 而我的英語水評亦有限, 恐怕應付不來.

好矛盾呀......... ...
‹ 上一主題|下一主題