用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 係咪一定要返幼稚園�幼兒園
go

係咪一定要返幼稚園�幼兒園 [複製鏈接]

係咪一定要返幼稚園�幼兒園

唔好意思,問個咁低B的問題.
我想知,如果唔安排BB返幼兒園�幼稚園,
反而安排佢去上PLAYGROUP,興趣班,學下英文咁,或搵私人老師教佢,咁得唔得?咁對將來報讀小學,有無影響?(會唔會報唔到好的小學?)
因為我BB返左一個月N1,我所見佢唔係玩沙沙(我覺得危險),玩具車,就係玩波波.唱下歌咁.佢在學校反而學到 ’小朋友搶我玩具”. 又被小朋友打左一巴.
始終先生看唔到咁多小朋友,我覺得佢好似成日自己玩咁.
反而在屋企,工人又同佢一齊唱歌,教佢abc, 123,etc. 好似學到仲多.
所以想知,如果唔比佢返幼稚園,而安排private tutor,可唔可以呢?又好唔好呢?

Re: 係咪一定要返幼稚園�幼兒園

哈哈!或者你地都講得啱. 係我自己太緊張啦.
係真係覺得好心痛.
自己都無打佢,就比人打左火辣辣一巴掌.
同埋可能我真係太無知.
今日我問佢老師. n1要讀幾耐,佢話一年.(我當時已經想,嘩一年咁耐) 跟住問佢,咁k1呢. 佢話k1-k3各一年. 跟住我想. 嘩,乜讀小學前已經要讀成4年書咁耐架啦...

Re: 係咪一定要返幼稚園�幼兒園

我啱啱見到有個message個家長話小朋友在學校整傷左,就加深了我的担心.
我bb的幼兒園都提倡玩多些遊戲,但我見老師讓小朋友玩沙.我好担心小朋友(2�3歲)唔知危險,會撥沙入眼.
我去兩次,兩次都見佢地玩沙. 始終老師數量有限,小朋友又多,好難看得晒.咁我同個老師講,佢又話有咁多老師看住,唔會有事.
你地覺得我是否過份緊張?如果是你,會担心嗎?
‹ 上一主題|下一主題