用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正1月13日發信通知結果
樓主: milkybb
go

培正1月13日發信通知結果 [複製鏈接]

好緊張呀

今日咁o岩上培正個website睇下, 有個新通告關於幼稚園收生o既信會係13號發出(expected la).
另外website o既學校簡介|學制有講"共有 85% 小六年級畢業生可透過中央派位升讀本校中一年級", 都算吾少.

回復 38# iantsang 的帖子

下, 吾係太明白. 如果只係55%既培小小六學生上到中學, 咁幾危危乎...

類似培正這些一條龍學校, 幼稚園和小學是一個延續的學習旅程. 除非很喜歡培正的幼稚園, 若無意讀其小學, 實在無必要考培正幼稚園.
如果有一間學校可以做到品德與學術兩者并重當然最好... 但即使有也很難考進吧?!
明白自己小朋友的資質, 希望他對學校有歸屬感, 更希望學校注重性情和品德的培育, 學術反而是次要. 我相信將來要在競爭激烈的社會中生存, 性格比成績更有幫助.

有家長 (有兩個細路係培正中學畢業) 話培正吾想整到自己好似一間有錢先讀得o既學校,  所以中學轉直資一直未決定.

原帖由 siulili 於 11-1-12 18:32 發表
好似話培中果邊唔想轉直資, 其實幾時宣布都未知,只要佢一宣布, 只有兩個可能:

1.接龍 = 中學都要交學費
2.斷直屬關係 = 無85﹪必入率

咁各位要自己考慮啦。

...

下, 又話今日先寄信o既?
個心已經吾係office啦, 想即刻返屋企睇開信箱... 但我果到要下午先派信.
好驚呀, 我諗今晚我都係吾敢開黎睇...

哎呀, 培正o既競爭真係好大呀.

原帖由 Imagist 於 11-1-13 15:26 發表
唉! REJECT呀! 真係唔開心! 雖然唔知亞囡考得好唔好, 但係佢個日狀態都幾好!  仲出到嚟老師話佢好叻! 佢仲好開心咁講老師問咩野, 佢答咩野比我聽, 因為亞囡講野都幾叻! 佢仲話鍾意呢間學校! 唔知係咪我寫個份問卷唔 ...

Being rejected...吾緊要啦,隻bee仍然係媽咪最惜既寶貝!
‹ 上一主題|下一主題