用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 入到基道中學ge媽咪請入黎
go

入到基道中學ge媽咪請入黎 [複製鏈接]

原帖由 wtfa 於 08-8-19 20:47 發表
我個女今日番適應班,又係今日編班結果...
你地d囝囝女女入到邊班呀?
我o個女入到C班,唔知你地入到邊班呢,又同唔同我個女一樣呢?

Hi wtfa,
你好啊~~~亞女有兩個同校同學都入左C型哦,我女就入咗E班囉,唔知邊班係精英型呢 你女喜歡D老師嗎?
亞女就話英文老師上堂都幾生動囉

我d書係學校訂架,所以都係擒日先攡既,亞女就話仲有4本未派囉.
聽亞女講佢d擒日已經有一個中文試囉.唔知以邊個為準咧....

原帖由 wtfa 於 08-8-20 17:26 發表
CW-KK

你按書單全部訂晒including "The Story of the Orchestra"(for reference)??
可唔可以幫我check下個本"朗文世界地圖"係有冇寫3rd edition在封面, 我想買本二手,驚買錯版. 唔該 ...

wtfa
我冇買字典和參考書,其他就照書單訂用左$28XX
幫你對左亞女本"世界地圖"封面冇寫3rd edition哦 會唔會只係封面改變內容冇改呢

原帖由 曾開心 於 08-8-22 22:12 發表

你好呀!我個女都係E班喎,我個女姓曾,而加坐最后排,唔知佢地識唔識呢?我問亜女D新同學個樣會唔會好新潮,佢話唔好喎,睇落都好純品,希望唔會有壞學生啦,D書响學校訂仲爭7本,書商話開學會派返. ...

hi~~~曾開心
亞女話新開學唔係好敢識新同學  因為亞女坐最前面第一排,所以末識你女女哦,不過叫左佢今日返去試下同你女女打招呼哦 亞女就姓劉同一個女歌星同名,你今日問下你女女佢d有冇相識啊

wtfa & 曾開心 :
我想問你們有冇幫女女報d補習班呀?

我女英文考試都係得60-70分,聽同講就A,真係冇佢辦法,所以依家想同佢搵專補英文口碑好既補習社囉.

睇來我們的女女成績相差無幾哦...大家一齊努力改善下成績,仲有唔好學壞就得啦.

wtfa~~~我返工可以偷偷上bk架

曾開心~~~亞女問你個女學號幾多哦,

曾開心~~~亞女問你個女學號幾多哦

原帖由 曾開心 於 08-8-26 15:35 發表

佢講過,但我唔記得左,等我問吓佢,咁你個女幾多號?

佢地唔知會唔會覺得我地監視佢呢?

我女係#19,佢話果班有兩個姓曾的女仔,仲要都係坐後面哦 其實亞女已經留意緊我上BK講咩架啦

原帖由 曾開心 於 08-8-26 15:31 發表

C班唔係英文班咩?等我問清楚佢先,因為佢有個同學都入左C班聽講話係,不過有D科如果係英文班用英文版,好似音樂咁我個女用中文版,你地係咪?不過冇論乜班都好,希望佢地俾心機讀書唔好學壞就得啦. ...

大家心願都一樣哦 你D係咪住學校附近架

原帖由 曾開心 於 08-8-26 18:18 發表
我個女話唔想我咁樣係度好似監視佢同埋攞佢同人比較,佢話佢要私隱,佢話佢知道我嘅担憂,叫我要對佢有信心喎.咁我同佢講我只會係度同人分享我嘅感受,唔再講佢.睇嚟而加D年青都係唔中意比人監視,私隱同自由都好重要.冇 ...

曾開心~~~~你女好成熟啊 我女反而就好8掛,好想知道我d會講咩哦 佢暫時未投訴我侵犯佢私隱 不過都有叫我要對佢有信心哦

原帖由 wtfa 於 08-8-28 14:03 發表
CW-KK
可唔可以麻煩睇下"朗文世界地圖"是2005年出版嗎? 是藍色封面,下面有個橙色指南針個本的, 希望我冇買錯

我要返到屋企先可以答你哦 ~~~唔知你們的小朋友有沒有把所有書搬返學校架

原帖由 wtfa 於 08-8-29 09:43 發表
CW-KK
Oh, Thank you.

我女話出咗時間表, 按科目帶書,唔使全部帶晒

wtfa~~~抱歉啊~~~~亞女把所有書搬左返學校,所以回答不了你呀: 亞女就未出返學時間表哦,個傻妹話lo架好大,所以投晒返學校哦

wtfa&曾開心:
你D小朋友返左一段時間對學校感覺如何呀今日有冇一齊去睇馬術比較咧

原帖由 wtfa 於 08-9-10 14:25 發表
CW-KK
Hi, my girl didn't join to 睇馬術, 要抽到才有得去
She is quiet happy with this school and her classmate as well in compare with her primary schol life.:

係啊~~~~我女都好喜歡間學校,佢話老師好NICE上堂又生動,好過小學時老師不停講書,所以佢依家好喜歡上堂和回答問題哦, 做功課又真係主動過小學哦 希望D老師可以繼續啟發佢啦

原帖由 wtfa 於 08-9-11 21:03 發表
CW-KK

我個女都係主動做功課過小學好多哦, 而且
好想參加多些課外活動,更想學烹飪(家政堂) 希望大家可以學習改善下成積, 因小學成積令我有d失望, 特別係英文及數學
我有d驚她跟唔上d Maths. ...

亞女都係咁啊 你有冇發覺佢d好主動做備課同反思薄啊,我覺得黎兩樣對佢d溫書幫助好大哦,希望佢d可以學術改進啦

原帖由 wtfa 於 08-9-14 09:31 發表
個女話d反思薄好麻煩,成日都唔識做,有時問我,我都唔識.
通常做功課做到9點幾 ,你地呢?

我見亞女係睇完d書後把老師上堂講既重點抄係反思薄度咋,再加埋自己少少思維感想, 好過小學時睇完書就算溫習哦 做功課都一樣係咁夜哦 因為佢次次放左學都同d同學去m記食少少野,要6點幾先返屋企 不過見佢認真做功課同反思備課薄就算佢啦  
你有冇同你女報名參加"五升級同學會"呀?亞女話要有好朋友一齊參加先肯去哦

原帖由 wtfa 於 08-9-16 11:35 發表
有啊!她鐘意參加wo 可以学多d野

咦~~~~加埋開心個女一齊佢D多野講囉
‹ 上一主題|下一主題