用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!!
go

今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!! [複製鏈接]

食午飯o既時候,有同學話俾老師聽,我個仔小息o既時候玩老師d粉筆,跟住老師就罰佢唔淮食飯,過份嗎?
   0    0    0    0

雖然我個仔係有d唔o岩,但係都唔洗罰佢冇飯食lor!!

原帖由 kikiboy 於 11-1-10 17:32 發表
一路餓到3點幾放學?
過份!
我仔試過比老師罰企安靜角, 小息冇得玩, 跟老師到教員室補做功課, 呢d我可以接受.
我讚同你o既講法!!罰冇得小息或耇留堂都可以接受,但冇得食飯就過份d lor!!

原帖由 fanwong29 於 11-1-10 17:40 發表
是邊間小學?都十分之嚴啊!
係o係葵涌o既!!

開頭打俾個老師但佢唔聽電話,咁我就打俾校長,佢話會同個老師傾o下,轉頭個老師打番俾我,話佢同校長傾過,佢都覺得咁做唔係咁好,但係佢話唔係完全冇俾佢食飯,而係o係最尾o既5分鐘先開始俾佢食.但我個仔食o野好慢,佢話淨係食o左兩淡!!

放學返到屋企,佢就好似鋨鬼咁,食o左一大碗粥+腸仔飽+芝麻糊!

回復 10# chan803 的帖子

校長話叫我同佢老師傾o下先la!!咁老師就話會注意o下!

原帖由 qkhui 於 11-1-10 20:09 發表
太過份.. 5分鐘真係=無比佢食啦...
你小朋友幾大 ?
一年級!!

原帖由 brianshe 於 11-1-11 14:54 發表

我覺得老師一d都唔過份, 反而家長下下打電話去投訴; 會影響老師教導你小朋友. 以後老師會點諗?! 嘩~~ xx個家長好麻煩! 以後唔理佢, 佢百厭由得佢; 佢唔讀書都係由得佢! 以後損失嘅係你, &你小朋友; 老師無損失仲做 ...
其實我忍o左好多次先打去投訴ga!!唔係唔想塭個老師傾,係搵唔到佢,我由4點打到6點都塭唔到佢,先打俾校長!!

我唔知點解有d人或家長會覺得罰冇得食午飯係冇問題??朝早七點幾食完早餐,到十二點幾食午餐先食得兩淡飯,跟住要捱到放學,其實你o地可以試o下係咩感覺lor!!我唔係話唔應該罰,但可以罰其他o野!!罰留堂或冇得小息都ok!!

其實由9月閞學到而家,我己經對le個老師有好多疑問,開學講座話班主任會打電話俾每一個家長,交待要準備d乜o野,佢又冇打俾我,(係成班都冇打).到開o左幾日,亞仔d書話有d會擺o係學校,但日日都拎番番o黎,咁我就問亞仔點解,佢又話唔知!!咁我就o係放學時間去到佢學校,將d書交俾佢班主任,順便了解o下亞仔o係學校o既狀況,咁我就問佢班主任,:我個仔點呀?ok嗎?佢班主任就話我個仔好似未適應,講d o野佢唔係好明,叫成班同學拎d書去擺好,佢又唔明你講乜,{唔通我個個學生幫佢摷書包咩??上堂好趕嫁麻!邊有咁多時間呀!!}佢就係咁同我講!!仲有好多o野都末講!!

原帖由 kikiboy 於 11-1-12 13:45 發表

4點到6點兩個鐘咋, 你太心急了吧, 有冇留電話叫佢覆你?
我仔學校, 朝早留電話, 試過5點後老師先得閒覆返.
但係放學時間bor!!4點打去話佢開會!5點打去話佢走o左,跟住打佢手堤又冇人聽!等o左成個鐘先打俾校長!!

其實我成日同亞仔班主任講電話,想知佢o係學校點,但佢班主任有時講d o野好似有d過份!有時話我個仔專注力有問題,要去心理輔導,又改我個仔同其他5個同學做6大天王!!又話34年級會成日俾訓導老師接見!之後我問其他老師,我個仔係咪班主任講到咁!!中文科老師就話我個仔係上堂成日搞文具,但唔係嚴重到要心理輔導,佢默書都好好,每次唔係九十幾就一百!係小息成日玩到好顛,上堂就成日自己文具!!

原帖由 HTLT 於 11-1-12 14:16 發表
學校方面有冇建設性的回應?  將來會不會同樣發生在小朋友/其他同學身上?
佢班主任聽o左我講之後都覺得佢咁做唔係咁好,佢會注意下!!

原帖由 Smiile 於 11-1-12 14:25 發表
我覺得罰小朋友沒有飯食一定不是好辦法,也不人道 ! 講真,什麼情況我們會不給飯小朋友食 ? 就是小朋友吃飯時說不吃/掛住玩就沒收等小朋友知道肚餓,但樓主仔仔搞粉筆與吃飯是兩碼子的事,怎會罰沒有飯吃 ? mou ...
係呀!我都同佢班主任講,可以罰其他o野lor!!冇飯食會好辛苦ga ma!

原帖由 kikiboy 於 11-1-12 15:33 發表

題外話, 個老師好似又算係咁喎, 連手提電話號碼都比家長, 好多老師唔比架, 打電話來隱藏個No.
係佢有次打俾我用手提,所以我知lor!!

原帖由 peggy 於 11-1-12 15:58 發表

係要罸, 但不是罸冇lunch吃(OR 只吃5MINS) , 可以罸小息 . 罸企 .留堂 or罸抄, 點可以要6 歲既小朋友空肚到放學嫁
十分認同!!

原帖由 brianshe 於 11-1-12 17:31 發表

恕我直言, 相信晌班主任心目中; 你已經係一個難搞/ 麻煩嘅家長.
好嘅係, 仲有半年就升小二; 之後關係再差都無問題.
唔好嘅係, 老師同老師之間關係一定比跟你好. 你小朋友如果繼續晌呢間學校讀, 點都有負面影響.

...
乜我有推卸責任咩?覺得佢唔俾我個仔食飯係唔o岩都唔得??

原帖由 brianshe 於 11-1-12 17:31 發表

恕我直言, 相信晌班主任心目中; 你已經係一個難搞/ 麻煩嘅家長.
好嘅係, 仲有半年就升小二; 之後關係再差都無問題.
唔好嘅係, 老師同老師之間關係一定比跟你好. 你小朋友如果繼續晌呢間學校讀, 點都有負面影響.

...
你究竟有冇睇晒我寫o既o野??

原帖由 easybring 於 11-1-12 17:06 發表
訓無飯食又係幾誇張. but, 小朋友用粉掣畫/寫了甚麼令老師咁激氣?
佢冇寫o野,佢將粉筆o個之筆d粉筆拎o左出o黎!!
‹ 上一主題|下一主題