用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 09-10年度sfa小四家長交流站
go

09-10年度sfa小四家長交流站 [複製鏈接]

Hi Phylli,

恭喜哂呀!

想問下你有冇校車公司的聯絡電話號碼?可以坐單程的嗎?

原帖由 phylli 於 09-8-14 21:20 發表
fans,
今天收到老師的電話,詢問小女下年度的上學與放學的情況。
最後,安排小女作第四隊的風紀,為上學前和放學後當值。
小女期待開學,因從小一已喜歡當風紀,如願而開心。 ...
只有眼睛最真

Hi Phylli,

Thanks a lot.

我打過電話比校車公司,有位女子(應該是溫太)叫亞仔返學果日去交錢,問多句都唔願答?

想問下你上年港灣落車地點在哪裡?第十座門口?

原帖由 phylli 於 09-8-20 07:41 發表
hoho2000,

匆忙中忘記作溫馨提示:他們無論你的小朋友乘坐單程或雙程,也是代全費。小女小二只乘坐回家那程,和小三則多是上學那程,我們也要全費,在小二曾嘗試找保每車,因路程太短,無人做而迫找校車。 ...
只有眼睛最真

亞仔三年級時已有創意默書,不過唔計分ge,今年會計分嗎?

原帖由 phylli 於 09-9-9 19:03 發表
fans,

小女今天告訴我,每次中文默書除默課內外,還有創意默書,如叫默'人'部首的字,默多越高分,或接龍生字,老師給予頭生字,由學生自己接下去,以及自默成語等。

請問除4B外,其他班是否這樣? ...
只有眼睛最真

Hi Phylli & tobygin888,

其實條題目有d問題,在語法上似乎兩個答案都可以,但因只得一句(There is ______ milk in the bottle.),沒有前文後理,故very little比too little合適。不知對不對。你有沒有問老師?

原帖由 tobygin888 於 09-9-21 10:02 發表
Hi phylli,

照字面解, 我估計 "too little" 係有"不足夠" 既意思, 而 "very little" 只係話"少", 沒話唔夠.......hehe! 我只以旁觀者角度諗, 唔知你條問題係點? 唔好怪我多咀.....

...

只有眼睛最真

Hi Phylli,

恭喜!你亞女真係好叻呀!

Janetc,

好耐冇見啦,你好嗎?
只有眼睛最真

Hi janetc,

英默唔計落總分,應該唔會影響升班嘅。

我星期六會去聽TALK,亞仔都會考試(差D唔記得報左名TIM),咁你會唔會去學校?
只有眼睛最真

Thank you very much!

原帖由 phylli 於 10-5-23 16:43 發表
各位家長:

小女話 4B 班 VA 老師叫同學畫一幅盧梭作品。

全班投了一幅盧梭作品中,不易自行網上尋找的一幅花與花盆的作品,多天我也找不到,怎樣畫?老師給同學在堂上看,小女連初稿也未完成,誰料小女昨日突然致電告訴我她找到 ...
只有眼睛最真

榮休晚宴

大家會參加嗎?
只有眼睛最真

我們最後還是決定參加,因覺得校長做得很好:loveliness:
只有眼睛最真

Hi fans,

不用通緝,我自首!

好耐冇上來了,大家好嗎?暑假很忙,所以冇mud時間上網。

亞仔派去5A,又可以同你亞仔一班。

你們選了日文定西班牙文?亞仔選了日文,因打機有用wor!!!

Phylli,

我地等緊你呀!

原帖由 janetc 於 10-7-25 01:06 發表
Hi fans,
其他fans的仔仔囡囡派了去邊一班?
唔知hoho2000點呢? 通輯佢先.
phylli, 等你擇定良辰吉日開新站. Thanks!

只有眼睛最真
‹ 上一主題|下一主題