用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***
發新帖回覆
樓主: bp123
go

[英國] 英國物理治療系 (更新) ***7/2020***   [複製鏈接]

回覆 bp123 的帖子

一直有追妳的帖子, 恭賀囡囡順利畢業. 我囡囡也在英國讀物理治療, 今年YEAR1.

没回呢, 一動不如一靜, 按原計劃6月中才回.

現在香港很亂, 以後也難講, 有冇想過在UK找份工?

缺人呢, 後續如何, 記得分享喲.

回覆 Activehealth 的帖子

我哋都是研究咗一排OT同PT的區別,  最後選PT.

謝謝更新.
試下衰左没所謂啦.
祝以後的面試順順利利.

回覆 GL27 的帖子

我囡都是訂了9月23日的機票返校開學.

回覆 sunny.moon 的帖子

校友, 我囡year 2, 照去.但要等下學校通知會不會改on line class.

請問有冇同學畢不到業?😰

bp123 發表於 21-6-28 11:13
有一個
原因是什麼? 補考不合格+不可以repeat?

Activehealth 發表於 22-5-2 14:15
好多Physio 行家Master 讀中醫針灸,尤其將來諗住去外國做private practice 果班,會著數好多。
...
請問是否只有BU有用英文教的針灸Master? 不是每年都開辦吧? Thanks.

回覆 connie3803 的帖子

太好了, 恭喜!還未見到HA的招聘信息, 唔知幾時會出?

回覆 connie3803 的帖子

介不介意分享多些?
請問妳囡囡搵到工冇? HA, NGO or private sections?我囡8月尾已交資料申請HK牌, 說要3-5個月後才有. 希望順順利利啦.
HA的招聘廣告已出, 已申請, 依加等緊面試通知.

回覆 Taimum 的帖子

可能PT board 人手不足, 依加申請香港牌時間較長, 平均都要6個月. 朋友的囝囝用了7個月. 我囡上年8月尾交資料, 今年2月尾才批, 中間曾應PT Borad要求補交過文件,  現返緊HA工.入HA香港牌未批都可以, HA會安排先做TUPT, 等有牌後即可轉正式PT.
總之, 都係要耐心等待.

阿囡本來的計劃就是先入HA見識下, 大機構資源多, 病人多, 培訓新人的經驗豐富. 目前同事間相處都融洽, 所以都開心的. 希望大家都一切順利哦!

好消息, 恭喜! YES, 再等約一個月, 就可以收到 PT cert. 及 annual practising cert.今年的practicing cert 6月30日到期, 更新要再交435.00, 不是很多.
英國也是要每年交費, 不想斷交, 怕再申請麻煩.

可出email問下HA的HR部門.
我囡的上司說有心入HA的海外生去年7月-8月早已申請, 她一同學上年差不多也是7-8月申請, 也入了HA, 不覺得難入, 時機問題. 目前可能已招夠人, HA最近招攬了一批今年本地畢業的新人, 阿囡說佢哋有2個本地生將於今年7月入職.

我囡上年即2023年才畢業, 同年8月回港. 本地新開PT的三間院校, 依加只有東華已批牌, 明愛同MU都是pending, 未有牌住. 整體市場依然缺人.
入HA從交申請到正式返工大概也要6個月左右, 同申請個PT牌一樣, 又是要等,  我囡是交申請約2個月後才面試.  用不用再申請, 個人感覺做多好過做少吧, 不過可出email 問下先.
祝一切順利

不是同一間, 阿囡個間改了制, 要讀4年.有面試是好消息, 恭喜! 不過面試後又要等, 驗身後又要等......
不用太擔心, 要有耐心就真.

還是很缺人, 否則不會那麼快又出新招聘請人.
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊