用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有哪間津校/官校(男女校,九龍區)值得一試插班? ...
go

有哪間津校/官校(男女校,九龍區)值得一試插班? [複製鏈接]

俾我係你必試DPS!另外對面海兩間軒小亦搏得過。

http://www.dps.edu.hk/schoolweb/
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 15-5-27 17:53

啱啱諗到間冷門, 石硤尾間愛德, 男仔升中有保障, 女仔中學網好

頂尖準B1a男仔,入呢間會否屈就左?唔係有阿妹跟尾,插喇沙,聖若瑟等
亦不為過啊!

sissysze 發表於 15-5-27 17:28

重有二隻馬,福馬 & 紅馬,你仔私小有中學嗎?

Application for these 2 schools were closed in April.

herman0114 發表於 15-5-28 12:51

估計樓主小朋友應該係讀緊九龍灣聖若瑟小學,雖則呢間程度不算淺,但樓主要考慮想考的官津可能更深,建議樓 ...

如果樓主仔仔能以呢個名次完成三次呈分試,係穩入男拔、喇沙、聖若瑟、CoEd等
學校喎!區區油天又點會應付唔黎呢?!

小曳人 發表於 15-5-28 21:17

相信奥脫福 係指中學穩入嗰d名校,唔係指小學插班

你兩個爭咁遠,我就話可以享受幾年一齊返學,如果純為個 ...

正是。新油英文好似用 My Pals are here! ?前年未轉書時,小二用 Book 3,過去
插小三又番 Book 3?感覺上真係好似 repeat 咁。

當然轉油天的最大得著就係劍指九華(如果心儀的話)兼帶埋阿妹入黎囉。

咦?說好了的放榜呢?!

放榜日期 : 2015年6月22日(星期一)

公佈方式 :

(一) 電話聯絡
(二) 張貼於本校大堂
(三) 上載於學校網頁

以上只限取錄生及後備生,家長無須致電本校查詢。

http://ycps.edu.hk/report/20150520002.pdf

小二至小六插班生取錄者,將於7月15日或之前以電話通知,家長無須致電本校查詢。

http://ycps.edu.hk/report/20150622001.pdf

即係有幾多個正選,幾多個後補,依然係一個。。。

hkpapa852 發表於 15-6-22 11:09

未過office hour喎?! 佢無話sharp 9:00 公佈. 可能又要等埋發叔呢!

但第二張的通告係今日出。。。

呢間學校應該唔會等發叔,但或者會等埋陳樞機!  

janice3604 發表於 15-6-22 11:43

已經出左啦! 學校網頁POST左.
正取13人,備取28人.

呢個帖係講緊小二至小六,唔係小一。

‹ 上一主題|下一主題